 Poslední týden v únoru je podle tradiční čínské medicíny vhodný na zahájení jarní detoxikace organismu po zimě a jejích těžších jídlech. Dny začínají být delší, světla více a tělo se začíná opět probouzet do nové energie.
Poslední týden v únoru je podle tradiční čínské medicíny vhodný na zahájení jarní detoxikace organismu po zimě a jejích těžších jídlech. Dny začínají být delší, světla více a tělo se začíná opět probouzet do nové energie.
Vzhledem k tomu, že je ale stále ještě zima, neprahne po studených salátech, ale po čistících polévkách bohatých na minerální látky, které ho prohřejí a uklidní. Připravila jsem pro vás 3 skvělé recepty, které vašemu tělu odlehčí a krásně ho pročistí.
Pikantní detoxikační zelená polévka
(recept na 2 porce)
- 
4 stonky celeru 
- 
1 cibule 
- 
1 zelená paprika 
- 
5 hrstí čerstvých špenátových listů 
- 
2 stroužky česneku 
- 
½ lžičky kardamomu 
- 
½ lžičky sušeného zázvoru 
- 
½ lžičky drceného kmínu (římského) 
- 
1 lžička sušené máty 
- 
1 l vody 
- 
Špetka soli a pepře 
- 
 
Přivedeme vodu k varu a osolíme. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku, celer a špenát a vaříme na mírném ohni přiklopené zhruba 15 minut do změknutí. Vypneme vařič a přidáme celé stroužky česneku. Polévku rozmixujeme. Po nalití můžeme navrch ozdobit kokosovým mlékem nebo chia semínky.
Draslíková balanční polévka
(na 3 porce)
- 
4 hrnky vody 
- 
4 střední cukety 
- 
3 celerové stonky, oloupané 
- 
1 hrnek zelených fazolek, oloupaných 
- 
1 svazek čerstvé petrželky, nakrájené 
- 
3 střední rajčata, nakrájená 
- 
3 stroužky česneku 
- 
2 lžičky mořské soli nebo 1 lžice miso pasty 
- 
2 lžičky sušeného tymiánu, rozmarýnu, oregana nebo celé provensálské směsi bylinek 
- 
 
Všechny ingredience kromě česneku dáme do hrnce a přivedeme k varu, poté stáhneme teplotu a zaklopené mírně vaříme (probubláváme) 30 minut. Můžeme nechat takto nebo rozmixovat na krém.
Minerální polévka s pórkem a chilli na metabolismus
(celý hrnec polévky)
- 
2 střední pórky (pokrájené) 
- 
4 stroužky česneku (rozdrcené) 
- 
4 mrkve 
- 
4 stonky řapíkatého celeru 
- 
3 menší cukety 
- 
3 rajčata 
- 
2 hrnky mungo (adzuki) fazolí 
- 
3 listy kapusty 
- 
8 hrnků vody 
- 
1 malá chilli paprička bez semínek (najemno) nebo méně (test pikantnosti) 
- 
Šťáva z ½ citrónu 
- 
Sůl a pepř 
- 
 
Rozehřejeme hrnec a přidáme pórek, česnek a chilli papričku. Snížíme teplotu a restujeme 5 minut, stále promícháváme. Přidáme nakrájenou mrkev a celer a restujeme ještě 3 minuty. Přidáme vodu, rajčata a fazole a vaříme na mírném ohni zhruba 25 minut. 5 minut před koncem přidáme kapustu nakrájenou na nudle a cuketu na kostičky. Poté vypneme, přidáme citrónovou šťávu, sůl a pepř.
Dobrou chuť a pevné zdraví.
Michaela
 
		 
		










