Poslední týden v únoru je podle tradiční čínské medicíny vhodný na zahájení jarní detoxikace organismu po zimě a jejích těžších jídlech. Dny začínají být delší, světla více a tělo se začíná opět probouzet do nové energie.
Vzhledem k tomu, že je ale stále ještě zima, neprahne po studených salátech, ale po čistících polévkách bohatých na minerální látky, které ho prohřejí a uklidní. Připravila jsem pro vás 3 skvělé recepty, které vašemu tělu odlehčí a krásně ho pročistí.
Pikantní detoxikační zelená polévka
(recept na 2 porce)
-
4 stonky celeru
-
1 cibule
-
1 zelená paprika
-
5 hrstí čerstvých špenátových listů
-
2 stroužky česneku
-
½ lžičky kardamomu
-
½ lžičky sušeného zázvoru
-
½ lžičky drceného kmínu (římského)
-
1 lžička sušené máty
-
1 l vody
-
Špetka soli a pepře
-
Přivedeme vodu k varu a osolíme. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku, celer a špenát a vaříme na mírném ohni přiklopené zhruba 15 minut do změknutí. Vypneme vařič a přidáme celé stroužky česneku. Polévku rozmixujeme. Po nalití můžeme navrch ozdobit kokosovým mlékem nebo chia semínky.
Draslíková balanční polévka
(na 3 porce)
-
4 hrnky vody
-
4 střední cukety
-
3 celerové stonky, oloupané
-
1 hrnek zelených fazolek, oloupaných
-
1 svazek čerstvé petrželky, nakrájené
-
3 střední rajčata, nakrájená
-
3 stroužky česneku
-
2 lžičky mořské soli nebo 1 lžice miso pasty
-
2 lžičky sušeného tymiánu, rozmarýnu, oregana nebo celé provensálské směsi bylinek
-
Všechny ingredience kromě česneku dáme do hrnce a přivedeme k varu, poté stáhneme teplotu a zaklopené mírně vaříme (probubláváme) 30 minut. Můžeme nechat takto nebo rozmixovat na krém.
Minerální polévka s pórkem a chilli na metabolismus
(celý hrnec polévky)
-
2 střední pórky (pokrájené)
-
4 stroužky česneku (rozdrcené)
-
4 mrkve
-
4 stonky řapíkatého celeru
-
3 menší cukety
-
3 rajčata
-
2 hrnky mungo (adzuki) fazolí
-
3 listy kapusty
-
8 hrnků vody
-
1 malá chilli paprička bez semínek (najemno) nebo méně (test pikantnosti)
-
Šťáva z ½ citrónu
-
Sůl a pepř
-
Rozehřejeme hrnec a přidáme pórek, česnek a chilli papričku. Snížíme teplotu a restujeme 5 minut, stále promícháváme. Přidáme nakrájenou mrkev a celer a restujeme ještě 3 minuty. Přidáme vodu, rajčata a fazole a vaříme na mírném ohni zhruba 25 minut. 5 minut před koncem přidáme kapustu nakrájenou na nudle a cuketu na kostičky. Poté vypneme, přidáme citrónovou šťávu, sůl a pepř.
Dobrou chuť a pevné zdraví.
Michaela