Do hubnutí se pouští kdejaký nepoučený laik. A efekt? Většinou nulový. Statistiky například udávají, že nejméně jednou v životě drželo dietu zhruba devadesát procent žen. A obézní jsou přitom více než tři čtvrtiny žen nad 45 let. Diety, které s kolísavým úsilím drží, zjevně nemají smysl.
A není divu, mnoho z lidí, kteří touží po dokonalé postavě, se uchyluje k různým zázrakům a hladovění. To ale nefunguje.
Zapomeňte na hubnoucí pásy, přístroje, náplasti, ananasové tablety, jablečné octy či hubnoucí čaje. Nesázejte příliš ani na různé koktejly: některé z nich sice mají vhodné složení, ale opravdu jen málokdo po nich dokáže zhubnout. Pokud máte skutečně velkou nadváhu a potřebujete shodit více než deset kilogramů, tak se raději poraďte s odborníky. Zejména tehdy, když už jste někdy dietu drželi a pak zase ztloustli. Zkušenosti lékařů říkají, že nejlepší výsledky mají kursy společnosti STOB (Stop obezitě), které založila psycholožka Iva Málková.
Kdy bude další jídlo?
Do kursů ani k lékaři ovšem nemusíte ve chvíli, kdy se po zimě pouze nevejdete do svých kalhot. Co ale potřebujete, je vědět, jak na to. Pak budou stačit i malé změny v životosprávě. Mnoho lidí například začíná hubnutí hladověním. A to je opravdu největší nesmysl. Zjednodušeně by se totiž dalo říci, že ten, kdo nechce být obézní, musí jíst. Hlavně pravidelně.
Když se nad tím zamyslíte, je to vlastně velmi jednoduché. Tělo si totiž všechno "pamatuje". Jakmile mu už několik let říkáte, dostaneš najíst v poledne a pak až přijdu po deváté domů, přizpůsobí se tomu. Jak? Začne si ony velké obědy a večeře ukládat "na horší časy". Bez kousku jídla totiž musí vydržet celé dopoledne a celý podvečer.
Proto je tak důležité jíst pravidelně. A hlavně snídat. Není sice nutné do sebe cpát chleba se sýrem několik minut po probuzení, ale nejpozději do dvou hodin by tělo nějakou energii dostat mělo. Stejně jako je logické, že jíst se musí častěji, je pochopitelné i to, že snídaně by spolu s obědem měla být kaloricky nejvydatnější. Musí totiž dodat energii na celodenní aktivitu.Večer už ji nepotřebujete.
Další rada pro zhubnutí tedy zní: začněte snídat a snídejte pořádně. Věřte, že dát si po ránu jeden nízkotučný jogurt je sice dobré předsevzetí, ale pokud nejste čtyřicetikilogramová žena, budete mít nejpozději za hodinu opravdu velký hlad.
"Moje hubnutí velmi často končí a začíná právě bílým jogurtem v sedm hodin ráno. V deset už myslím jen na jídlo a při obědě se přejím," popisuje Jaroslav Loos, pětatřicetiletý manažer jedné farmaceutické firmy. Do stejné situace se dostanou všichni, kdo svůj jídelníček správně neupraví.
Potřebujete-li méně jíst, nesmíte mít hlad. Alespoň ne ten, kterému i lékaři říkají "vlčí". Hlad, při němž jste nesoustředění, může vás dokonce bolet hlava či se vám třesou ruce. Končívá majonézovým salátem a několika rohlíky nebo plným talířem s dvousetgramovým steakem, po jejichž konzumaci následují výčitky svědomí a případně další hladovění. Začarovaný kruh.
Bez zeleniny to nejde
Jak z něj ven? Jak hubnout a přitom nehladovět? Jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem. To je termín, který dietologové používají asi tak pět let. Mnoho lidí stále ještě neví, co znamená. Není to taky úplně jednoduché pochopit, ale v podstatě stačí vědět, že potraviny s nízkým glykemickým indexem zasytí na dlouho. Nebudete po nich mít hned tak hlad, a navíc udrží stabilní hodnotu cukru v krvi. Pokud hladina cukru v krvi (glykémie) příliš kolísá, tak pociťujete již zmíněný "vlčí" hlad, který nelze moc ovládnout.
Je tedy nutné chodit nakupovat či vybírat v restauracích s tabulkou glykemických indexů v ruce? V podstatě ne. Je to snadné – stačí jen opravdu dodržet jednoduchá a nepopulární doporučení. Nízký glykemický index mají zdravé potraviny. V první řadě zelenina, té je třeba sníst půl kilogramu denně. Následuje ovoce, kterého je dobré spořádat dvě stě gramů. Výhodné je také maso, mělo by ale být libové, protože tuky sice zřejmě neškodí tolik, jak se soudilo, ale více než třicet procent jich ve stravě být nemá. Dobré jsou i nízkotučné sýry a mléčné výrobky.
Na opačném konci stupnice se nachází takzvané sacharidy. To ale nejsou, jak se mnoho lidí domnívá, jen cukry, ale také pečivo, těstoviny, rýže a brambory. Na milost lze vzít brambory a od ostatního jedině jejich celozrnné varianty. Proto i s nimi šetřete, pokud možno je nejezte večer a vždy k nim přidejte zeleninu.
Když se ještě začnete více hýbat – a stačí přitom aspoň dlouhé procházky – do měsíce uvidíte první výsledky. Pokud ne, pak je třeba snížit i kalorickou hodnotu jídla.
Odborná spolupráce: Mgr. Pavel Suchánek, odborník na výživu v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM
Co je to glykemický index
Zjednodušeně řečeno udává, na jakou dobu dokáže potravina poskytnout energii. Tedy jakou dobu po její konzumaci se v těle udrží dostatečně vysoká koncentrace cukru potřebná k tomu, aby člověk nepociťoval hlad. Čím nižší číslo, tím delší pocit sytosti.
Glykemické indexy potravin
Doporučované jsou potraviny s glykemickým indexem nižším než 55. Nedoporučované jsou naopak ty, které mají GI od 70 výš.
Nedoporučované potraviny
- Brambory pečené v troubě 90
- Hranolky smažené 90
- Džem jahodový 87
- Rýže předvařená 85
- Croissant 75
- Kola 70
- Těstoviny 70
Tolerované potraviny
- Chléb celozrnný 64
- Špagety vařené 60
- Rýže bílá 56
- Vločky müsli 55
- Rýže hnědá 54
- Brambory vařené ve slupce 50
- Mouka žitná 61
Doporučované potraviny
- Mléko polotučné 29
- Čočka zelená 22
- Maso 10 – 20
- Brokolice 10
- Paprika 10
- Rajčata 10
- Saláty hlávkové 10
autor: ihned.cz