Další metodou čištění střev je dnes dosti propagovaná metoda čištění střev (hydrocolon), kdy vám do konečníku zavedou hadici a tlusté střevo vypláchnou teplou tlakovou vodou (někde kolem teploty lidského těla), ale nevýhody této metody jsou oproti jiným zde uvedeným metodám značné až zásadní.
Jednak vyplachováním nevyčistí žaludek ani tenké střevo a naopak tlusté střevo vyčistí až příliš dokonale, protože tlaková voda jde proti přirozenému směru pohybu ve střevě.
Tím vyčistí přirozené záhyby a řasnění tlustého střeva, kde žijí kamarádské bakterie a vzhledem k tomu, že 70% všech střevních baktérií žije právě v tlustém střevě, tak po sobě tato metoda zanechá tlusté střevo prakticky mrtvé.
Sice vám po tomto zákroku doporučí jíst např. jogurty s živými kulturami, ale tyto bakterie jsou jen jednoho druhu a nedokážou samy nahradit staré různorodé kolonie střevních bakterií a je dokázáno, že plná obnova kolonií střevních bakterií trvá i 9 měsíců ale i dva roky, to v závislosti na následně konzumované stravě.
Člověk podstoupivší tuto očistnou kůru se totiž v prvních týdnech po zákroku skutečně cítí výrazně lépe, ale vzhledem k nedostatečné obnově střevních baktérií se střevo opět brzy zanese a člověk je nucen tuto proceduru opakovat a stává se na čištění střeva závislý.
Dalším neméně závažným skrytým problémem je to, že opakovanými častými kůrami zpomalíme peristaltiku střev, protože tato metoda nevyžaduje aktivní spolupráci střev, což má ve svém důsledku opětovný vznik toho problému, který jsme se snažili touto kůrou odstranit. Proto je tato metoda zřejmě tak výrazně propagovaná, protože poskytovatelům zaručuje pravidelný a slušný zisk.
Ovšem tento poslední postřeh je můj osobní názor a může být od skutečnosti poněkud vzdálen. Na druhou stranu je taky nutno přiznat, že tato metoda má své medicínské opodstatnění a existují případy, kdy není možné se této metodě vyhnout, ovšem tuto metodu musí doporučit lékař znalý této problematiky. Masová propagace této metody jako všespásné a bezpečné mi nahání husí kůži od uší až po paty.
Je to ale metoda, která nevyžaduje aktivní zapojení do léčby, jen musíte mít tlustou prkenici a ostatní se starají, kdežto vy zase klidně můžete hřešit, co se do vás vejde, vždyť na to máte. Pokud však tuto metodu podstoupíte pouze jednou za dva roky nebo i méně, je i tato metoda zcela bezpečná a má své zdravotní opodstatnění, pak směle do toho.
Klystýr
Poslední významnou metodou čištění střev je již Haškem zpopularizovaná metoda zvaná klystýr (klyzma).
Opět tato metoda není příliš šetrná k tlustému střevu, ale za staletí, kdy je užívána a v jistých dobách byla užívána hojně, jsou poměrně dobře známy výhody a nevýhody této metody s tím, že výhody výrazně převyšují nevýhody.
Klystýr se provádí vždy na lačný žaludek. Připravte si asi 0,5 až 2 litry teplé vody s 1 lžící citrónové šťávy nebo odvar z heřmánku, nalijte ji do nádobky klystýru (irigátoru – nádobu na klystýr zvanou irigátor lze koupit v obchodě se zdravotními potřebami nebo v internetových obchodech, ale i v lépe vybavených lékárnách.
Skládá se z plastového sáčku nebo smaltované či plastové nádoby, hadičky a tzv. rektální trubičky. Sáček se zavěšuje na stěnu, z něj vede hadička s otočným ventilkem, a ta končí rektální trubičkou, která se zavádí do konečníku), zavěste asi do výše očí (aby měla voda spád). Konec hadičky potřete olejem. Klekněte si a hlavu opřete o jednu ruku. Zcela se uvolněte, dýchejte přirozeně. Zasuňte konec hadičky do análního otvoru a nechejte vodu téct až do pocitu většího tlaku (ne však bolesti).
Můžete také nalévání vody přerušit a pokračovat až ve chvíli, kdy tlak povolí. Přijměte tolik vody, kolik snesete. Pokud se vám podaří v sobě vodu chvíli udržet, je to jen dobře. Zajděte si na toaletu a poté si na chvíli odpočiňte.
Po několika aplikacích klystýru si můžete troufnout na promytí celého střeva, nejen tlustého střeva. Voda se do nejzazších partií střeva dostane díky dýchacím cvikům. Při přijímání vody několikrát hluboce vydechněte, na pět vteřin zadržte dech a žaludek přitáhněte k páteři. Snažte se stáhnout bránici. Nálev se tak dostane i do tenkého střeva.
Pravidla aplikace klystýru:
- Klystýr aplikujte nejlépe ráno do sedmi hodin nebo večer před spaním.
- Neočekávejte, že se vám na poprvé podaří přijmout celou dávku. Přijměte ji klidně nadvakrát nebo i natřikrát.
- Během aplikace klystýru myslete na to, jak vám voda protékající střevy vymývá zbytky jedovatých látek a uzdravuje vás.
- Asi hodinu po aplikaci nevycházejte z domu. Voda ze střev se vám může vracet i po půl hodině.
- Čím déle v sobě tekutinu udržíte, tím větší část střeva vyčistíte (ideální dobou je 10 minut).
Jak často se klystýr provádí?
Při počáteční očistě se doporučuje přijímat klystýr:
1. týden – denně,
2. týden – obden,
3. týden – ob dva dny,
4. týden – ob tři dny,
5. týden – jednou týdně
Dále pak střeva čistit klystýrem jednou týdně, případně dvakrát za měsíc nebo tehdy, když cítíme potřebu, protože víme, že byl v našem stravování nějaký úlet. Hlavně si ale uvědomte, že vaše tělo není popelnice, začněte se stravovat zdravě, sportujte, dodržujte pitný režim a taky si uvědomte, že s každým dalším výplachem střev oslabujete původní střevní mikrofaunu, je-li klystýr prováděn příliš často, nemá střevo čas nahradit úbytek střevních mikrobů a tlusté střevo přestává plnit svoji funkci.
Klyzmata čili klystýry můžeme rozdělit na:
klyzma očistné, léčivé a miniklyzma.
Klyzma očistné provádíme pomocí cca 1,5 litru převařené vody, můžeme ji trošku osolit; lze použít heřmánkový čaj, přidat citrónovou šťávu a podobně. Klyzmata jsou velmi účinným očistným a léčebným prostředkem. Neměli bychom se jich bát, ale ani je aplikovat příliš často, protože časté aplikace mohou narušit střevní mikroflóru.
Z tohoto pohledu je vhodná aplikace obden, ale ne příliš dlouho, případně současně užívat Laktobacilus Acidophilus na úpravu mikroflóry tlustého střeva. Po této proceduře může následovat klyzma léčivé, kdy aplikujeme do střeva pouze 150 – 200 ml léčivého čaje; podle okolností, například čaj z měsíčku, zeměžluče, jitrocele, nebo dle rady lékaře či bylináře.
Toto malé množství už zůstane ve střevě, protože nevzbuzuje vyprazdňovací reflex. Pod pojmem mikroklyzma rozumíme klyzma léčivého čaje, olejíčku, nebo uriny o objemu 100 – 125 ml, aplikované bez předchozího klyzmatu očistného.
Tuto proceduru lze doporučit zejména tam, kde je nutná častější aplikace a podání velkého klystýru by mohlo působit dráždivě, například při léčbě vředové choroby tlustého střeva, apod. Mikroklyzma můžeme aplikovat denně a podáváme je zásadně po stolici.
Klystýr není vhodný pro těhotné ženy a při Crohnově chorobě střev, akutním zánětu střev, tuberkulóze, po operaci či nádorech střev. Očistě tenkého střeva by se měli vyvarovat také lidé se slabým srdcem, výraznými dýchacími potížemi, střevními infekcemi a vysokým krevním tlakem (mohou však praktikovat očistu střeva tlustého s menšími dávkami vody).
U všech metod čištění střev je nutné si uvědomit, že po takové očistné kůře se vždy oslabí přirozené bakteriální kultury střeva a je nanejvýš nutné přizpůsobit stravování této nové střevní situaci. Jen těžko se dá akceptovat ihned po vyčištění střev, jako odměna za to, že jsem u toho neplakal, tabulka čokolády nebo Hamburger Big Mac.
Ohledy na vyčištěné střevo musíme brát ještě nejméně tři týdny po kůře a teprve potom pomalu začít střevo zatěžovat běžnou stravou, ale už nikdy bychom se neměli vrátit ke starému způsobu stravování. Starý způsob stravování nás dostal do situace, kdy jsme ji museli řešit očistnou kůrou a je samozřejmé, že když nic na stravování nezměníme, tak se situace bude zase opakovat.
Pro správnou funkci střev potřebujeme nutně vysoký obsah vlákniny v potravině, což sice některé potraviny mají uvedeno na obalu, ale většina bohužel ne. Obecně ale platí, že největší obsah vlákniny má zelenina, ovoce, výrobky z celozrnných obilovin, rýže, z mas upřednostňujeme ryby, drůbež, králíka. Později, nejméně až po těch třech týdnech, můžeme do jídelníčku přiřadit luštěniny a ořechy, ale to je již velmi individuální, přesto však luštěniny a ořechy do jídelníčku nepopiratelně patří.
Vyvarujme se přílišné konzumace rafinovaných cukrů, toto je dosti složité, protože mnoho průmyslových potravin obsahuje cukr, aniž bychom to tušili, třeba bílé jogurty, limonády, toustový chleba, různé suchary prý pro štíhlou linii, slané tyčinky apod. Ovocný cukr neškodí, pokud je konzumován v ovoci či zelenině, protože je kompenzován vysokým obsahem vlákniny. Také omezíme konzumaci soli a opět nejen té, kterou solíme přímo my, ale hlavně té skryté v průmyslových výrobcích, hlavně salámy, párky, sýry a hlavně předvařená jídla jako různé polotovary (např. polévky ze sáčků) a konzervy.
Také je nutno omezit příjem tuků jak rostlinných, tak živočišných. Soustředíme se na tuky, které obsahují nenasycené mastné kyseliny omega3 a omega6 nejlépe v poměru 2:1. Je naprosto nutné se vyvarovat užívání všech kosmetických přípravků obsahujících fluór, jako hlavní reprezentant těchto přípravků jsou např. zubní pasty s obsahem fluóru, kde poslední výzkumy poukazují na toxicitu této chemické látky s hlavním dopadem na střevní bakterie a to hlavně při dlouhodobém užívání.
U každé metody čištění střev platí zásada, že není-li medicínský důvod, neužíváme těchto metod nikdy příliš často a dlouhodobě. Ortodoxní zastánci užívání těchto metod a hlavně zastánci klyzmatu sice tvrdí, že není se čeho bát, že oni to dělají již několik let a denně a je jim dobře a nemají zdravotní problémy, ale tato argumentace stejně platí i u jiných závislých a není možno tento argument bát jako relevantní.
Vemte jim možnost používání jejich oblíbené očistné metody a problémy okamžitě mají a veliké. Proto opatrně, s rozumem a pak tyto metody čištění střev jsou naprosto bezpečné a účinné.