Proč se z našich zvyků stávají závislosti? Proč se někteří z nás stanou na látce závislí a u někoho závislost nevznikne? Proč někdo dokáže se svými zlozvyky skoncovat?

Zdravé lidské tělo dokáže přijímat směs různých látek, které tráví, vstřebává a vylučuje.

Spektrum těchto látek představují složky naší stravy ( potraviny, nápoje, chemické látky používané při přípravě potravin a nápojů ), doplňky výživy ( vitaminy a minerální látky ), byliny a homeopatika, léky (na lékařský předpis i volně prodejné), někdy i drogy ( včetně cigaret ) a dále různé chemické kontaminující látky ( herbicidy, pesticidy a uhlovodíky ).

Výběr návykové látky je volbou naší vlastní osoby, je však dán i naší výchovou a prostředím, ve kterém se od dětství pohybujeme. Možnost, jak ovlivnit svoje zdraví, spočívá ve znalostech o využívání a zneužívání návykových látek.

Podstata pochopení příznaků nemocí a chorob vychází ze spojení klasické medicíny vyspělých zemí a přírodního postoje ke zdraví a nemoci. Problémy těla a mysli často pocházejí buď:

  1. z nedostatku ( když nepřijímáme některou látku, kterou naše tělo potřebuje )

  2. z nadbytku ( když je příjem nadbytečný a látka se v těle hromadí ), nadbytečné množství určité látky v těle vzniká v důsledku sníženého vylučování nebo zvýšeného příjmu poživatin nebo látek, jako je alkohol, kofein, nikotin, cukr a chemické látky.

Lidé, kteří trpí nedostatkem některých živin ve stravě, mají potíže jako je únava, vypadávání vlasů, vyčerpanost, pocit chladu nebo vysušení kůže. Tito lidé potřebují získat živiny z pestré stravy, jež napomáhá léčení.

Ve vyspělých průmyslových zemích jsou však mnohem běžnější zdravotní problémy spojené s nadbytkem. Mnoho akutních i chronických nemocí má svůj původ ve tkáních přeplněných nevyloučenými látkami a v dusících se buňkách. Tím se ztrácí pro tělo nutná vitální energie. Častá nachlazení, chřipky, rakoviny, kardiovaskulární nemoci, artritidy a alergie jsou poruchami zdraví, jež vznikly v důsledku nadbytku.

Prevence nebo léčba těchto zdravotních problémů spočívá v omezeném nebo úplném zamezení příjmu příslušných látek, v očištění těla od těchto látek jejich detoxikací nebo půstem.

V podstatě se jedná o procesy znamenající snížený příjem toxinů a podporující jejich vylučování z organismu. Celý program v sobě spojuje aspekty odlehčení organismu, ke kterému dochází při rozkládání a vyplavování škodlivých látek z těla, jež probíhá při detoxikačních procesech.

Rozlišujeme jednotlivé programy pro očistu od cukru, nikotinu, alkoholu, kofeinu, léků a drog. Každý program seznamuje klienty s fyziologickým působením a všemi známými reakcemi, které má určitá látka na lidský organismus, s nebezpečím, jež znamená pro lidské zdraví, a s její schopností vyvolávat nemoc. U každé z těchto látek je podán návod, jak postupovat, když se chceme zbavit zlozvyku závislosti.

Na počátku odvykání musí být především MOTIVACE!

Ta nám umožní změnit škodlivé návyky. Dále je nutné vytvořit pracovní plán, jímž se budeme řídit a soustředit všechnu svou silnou vůli zejména na začátek tohoto procesu.

Detoxikační dieta mění rovnováhu tělesných tekutin z kyselého stavu na zásaditý ( alkalický ). Tím nám pomáhá cítit se lépe mnohem rychleji a zároveň snižuje pocit vyčerpání. Voda, dostatek fyzického pohybu, vitamíny a minerály nám také pomohou dodržet zvolený detoxikační program.

Je dobré se seznámit se třemi základními myšlenkami přírodního léčitelství podle Jima Sharpa – Základy celkového zdraví – Harmonická integrace těla, rozumu a duše:

  1. Primární příčina nemoci je v nahromadění nežádoucích odpadních látek, které nejsou dostatečně vylučovány, to znamená jejich škodlivé zadržování v těle.

  2. Tělo je nástroj, který umožňuje optimální řízení vlastní činnosti. Vnímejte a poslouchejte signály svého těla.

  3. Ve vhodném prostředí najde Vaše tělo sílu vyléčit se a vrátí se do normálního zdravého stavu.

Do zdravého životního stylu zahrnujeme vhodnou a vyváženou stravu, dostatek fyzického pohybu, schopnost ovládat stres a kladný postoj k životu.

Za přírodní terapii se považují výživové doplňky, byliny, homeopatika a ošetřování těla jako jsou masáže a chiropraxe. Dále akupunktura, akupresura, reflexní terapie, naturopatie a mnoho dalších odvětví přírodního léčitelství. Farmaceutické léky a chirurgické zákroky jsou vhodné v akutních případech a vždy, určí-li lékař, přestože jste ho informovali o možnosti přírodní terapie, která mnoho léčiv farmaceutického průmyslu může plnohodnotně nahradit.

Jednoduše řečeno:

Klíč k uchování metabolické rovnováhy je v dostatečném přísunu vhodných živin a v eliminaci toxinů

Své zdraví máte ve svých rukou. Změňte svoje postoje a udělejte iniciativně vše pro to, abyste byli zdraví a plni energie.

Opravdu to stojí za to!

BUĎTE ČISTÍ, ZDRAVÍ A SPOKOJENÍ

ZDRAVÍ TRÁVÍCÍHO ÚSTROJÍ

Funkce trávicího ústrojí a jeho ekologie jsou základem zdravého lidského organismu.

Nerovnováha tohoto základu ovlivňuje pocity dobré pohody. Hladinu toxinů v celém těle určuje struktura a funkce střev, která je nezbytná pro detoxikační procesy. Čištění a léčení zažívacího ústrojí, zejména tlustého střeva, je základem úspěšné detoxikace.

" Jsme to, co jíme a asimilujeme, a ne to, co vylučujeme ". Obsah této věty vystihuje podstatu funkce zažívacího ústrojí. Trávicí ústrojí určuje, jaké živiny ze stravy přijímáme, a řídí vylučování toxinů z našeho těla při procesech detoxikace. Proces detoxikace skutečně začíná v tlustém střevě. Trávicí trakt musíme pravidelně čistit, aby naše tělo mohlo účinně detoxikovat škodlivé látky. Zabýváme se proto různými speciálními programy pro detoxikace.

Nejdříve se zaměříme pouze na základ procesů, které v zažívacím ústrojí probíhají, a na jejich vliv na celkové zdraví.

ZAJÍMAVOSTI O TRÁVICÍM TRAKTU

  1. Povrch sliznic trávicího traktu sestává z mnoha mikroskopických zřasení a klků, většina z nich je v tenkém střevě, a velikost oblasti, jež se podílí na reakcích, je srovnatelná s plochou tenisového kurtu.
     

  2. V jednom gramu stolice je více bakterií, než je počet hvězd ve vesmíru ( v jedné miliontině jednoho gramu stolice je jeden milion bakterií .
     

  3. Mikroby v trávicím traktu jsou velice aktivní, v tomto ohledu představuje trávicí trakt hned po játrech druhou metabolicky nejaktivnější část lidského organismu.
     

  4. Celková hmotnost bakterií v tlustém střevě průměrného člověka je přibližně 2 kg ( nebo je stejná jako hmotnost našich jater ).
     

  5. Trávicí orgány produkují téměř 4,5 litru šťáv denně a jejich pomocí rozkládají a využívají potravu, kterou sníme.

Trávicí trakt se skládá z úst a zubů, jícnu a žaludku, z tenkého střeva

( dvanáctníku, lačníku a kyčelníku ), z tlustého střeva a konečníku .

Funkce trávicího traktu začíná důkladným žvýkáním , které je nezbytné pro dobré trávení a zdraví. Další orgány, jež pomáhají trávení jsou slinné žlázy, slinivka břišní, žlučník, žlázy střevní sliznice a játra.

Procesy trávení začínají prací enzymů ze slin a tento proces pokračuje v žaludku kyselinou chlorovodíkovou a dalšími enzymy. Trávení se účastní i enzymy dvanáctníku, které jsou uvolňovány do horní části tenkého střeva. Žlučník uvolňuje žluč, která odtéká do střev, kde se podílí na trávení tuků. Vstřebávání většiny živin se děje v tenkém střevě. V tlustém střevě se vstřebává voda, žlučové soli a některé další látky, zbytek je pak připraven k vyloučení.

Pravidelné vylučování je základní podmínkou celkového zdraví, protože tímto způsobem je řízena hladina toxických látek v těle – zácpa je ve skutečnosti větší problém, než si většina lidí uvědomuje. Příjem tekutin, strava, fyzická aktivita a stres – to vše ovlivňuje naše vylučování.

Zdraví a dostatečná funkčnost celého obrovského povrchu střevních sliznic této oblasti umožňuje vlastní využívání živin. I malé poruchy, jako je zánět nebo infekce, mohou změnit prostupnost membrán a způsobit nesprávné vstřebávání. Vzrůstá-li propustnost střevních membrán, vstřebávání se vychýlí z rovnováhy a dojde ke vstřebávání větších molekul než při normálním stavu – to může způsobit alergické reakce nebo jiné neobvyklé imunitní odpovědi. 

Tak jemná je hranice mezi vstřebáváním živin a vylučováním toxických látek. Dostanou-li se do vnitřního ústrojí organismy, které jsou pro naše tělo cizí a produkují toxiny, může být naše duševní i fyzické zdraví významně ovlivněno.

Neobvyklá propustnost střevních stěn, dysbióza, infekce a záněty jsou častější, než se běžně myslí, a jsou původem potíží zažívacího ústrojí a dalších poruch zdraví.

Trávicí trakt je zatěžován a ovlivňován nežádoucím způsobem:

konzumací rafinovaných potravin a cukru

  • špatným složením stravy s nadbytkem tuků a nevyváženou stravou

  • přejídáním a nedostatečným žvýkáním potravy

  • nadměrným pitím zároveň s jídlem, čímž se ředí tekutina určená pro trávení, a tak se snižuje schopnost rozkládat potravu

  • příjem chemických látek, pesticidů a toxinů z prostředí, které jsou v potravinách

  • dlouhodobou konzumací alkoholu, kofeinu a nikotinu

  • užíváním léků na lékařský předpis, volně prodejných léků nebo občasným užíváním drog

  • nedostatečným příjmem vlákniny a celých plodů, zvláště nedostatkem čerstvého ovoce, zeleniny, celých zrn a luštěnin ve stravě

Ze všech orgánů je právě zažívací ústrojí nejcitlivější na změny nálad. Život plný stresu nepříznivě ovlivňuje schopnost práce střev, sekreci trávicích enzymů a další funkce. Ve střevech bylo doposud nalezeno více než 30 hormonů. Mnohé z nich působí i jako látky, které zprostředkovávají určité děje v nervové soustavě.

Dávka chemické látky ( zvláště je-li požita ), nákaza parazity nebo časté užívání antibiotik mohou způsobit střevní disfunkci a onemocnění. Může trvat několik let, než se trávicí trakt vzpamatuje z takového druhu poškození.

Je velmi důležité zachovat si uvnitř tlustého střeva vlastní přátelské bakterie. Záněty nebo infekce trávicího traktu, potravinové alergie, nadměrné pití alkoholu a užívání protizánětlivých léků, to vše může způsobit neobvyklou propustnost střevních membrán.

Nemoci, jako jsou podrážděná střeva, Crohnova nemoc, revmatická artritida a infekce HIV, jsou často spojovány s nesrovnalostmi v propustnosti střev. Běžné jsou problémy, které vznikají při nadměrné činnosti fermentujících kvasinek, zvláště druhu Candida albicans i jiných druhů kvasinek. Ty způsobují velmi mnoho obtíží spojných s propustností střev.

Zdravý střevní trakt osídlují doslova miliardy mikroorganismů.

Ty přátelské jsou:

  • Escherichia coli

  • různé streptokoky

  • bifidobakterie Lactobacillus acidophilus a Lactobacilus bifidus ( převažují hlavně u dětí )

Nepřátelské jsou:

  • kvasinky

  • bakterierodu Klebsiella ( ty nejsou vždy škodlivé )

  • různé druhy bakterií rodu Citrobacter

  • patogenní paraziti ( Giardia lamblia a Blastocystis hominis )

  • améby ( Entamoeba histolitica, Entamoeba hartmani a Entamoeba coli )

DETOXIKACE NIKOTINU Z LIDSKÉHO ORGANISMU

Vzhledem k tomu, že závislost na nikotinu je ještě silnější než na alkoholu nebo kokainu, jsou cigarety na celém světě nejprodávanějším a nejvýnosnějším výrobkem.

Tělo přijímá nikotin zejména z cigaretového kouře. Jeho vdechováním vzniká nejsilnější závislost, jakou lidstvo zná. Statistiky jsou šokující: na nemoci související s tabákem umírá ročně na světě 2,5 milionů lidí. Jen ve Spojených státech způsobuje cigaretový kouř více než 1 000 úmrtí denně, z toho je asi 1/4 úmrtí na rakovinu a 30-40 % na závažné nemoci srdce.

Neustále vzrůstá i počet nemocí, , na jejichž vzniku se kouření podílí, jako jsou ateroskleróza, cerebrovaskulární nemoci a periferní onemocnění cév. Také další nemoci, jako jsou respirační onemocnění, častá nachlazení, akutní bronchitidy, záněty plic, chronické plicní nemoci a rakovina plic, jsou daleko častějšími nemocemi kuřáků než nekuřáků.

I infekční onemocnění a alergie jsou častější u kuřáků. Tělo kuřáků také rychleji stárne, zejména v obličeji, protože tkáně jsou nedostatečně okysličovány a působí na ně i další chemické látky, jež vznikají v souvislosti s kouřením. Cigarety obsahují více než 4000 druhů škodlivých látek.

V všech věkových skupinách snižuje kouření délku života. Jeden balíček cigaret denně zdvojnásobuje pravděpodobnost, že kuřák zemře ve věku 50-60 let, dva balíčky cigaret denně tuto pravděpodobnost ztrojnásobují. Tyto statistiky vycházejí z údajů zahraničních pojišťoven, kde kuřáci musejí zaplatit dvakrát více než nekuřáci. Ze všech známých a běžně užívaných drog se nejvíce vydělává právě na nikotinu a jeho užívání má také nejtěžší následky.

Kouření doutníku a dýmek, žvýkání a šňupání tabáku je též škodlivé, ale představuje daleko menší zdravotní riziko, než kouřní cigaret. Tabák se vyrábí z velkých rostlin listu tabáku ( Nicotiana ), což je jedna z nemnoha rostlin, jež obsahují psychoaktivní alkaloid – nikotin.

Návykovost na nikotin je vysoká, což je vidět z toho, že mnoho lidí s poměrně silnou vůlí a odhodláním , není schopno s kouřením skončit, a to ani v případě, že se u nich již vyskytují zdravotní potíže. Více než 80% říká, že by s kouřením chtělo přestat. Je ale známá věc, že i lidé s onemocněním rakovinou plic kouří, a dokonce i zaintubovaní pacienti si vkládají cigarety do trubice, aby mohli inhalovat kouř.

Některé zkušenosti ukazují, že kouření stimuluje duševní činnost, a zlepšuje koordinaci rukou a očí. Obojí je důsledkem stimulujícího vlivu, který má nikotin na nervy a cévy. Tato stimulace je však velice krátkodobá.

Příjemné pocity, jež kouření navozuje, jsou pravděpodobně způsobeny zvýšením krevního tlaku, zrychlením srdečního tepu a produkcí mastných kyselin, steroidů , hormonů a látek, vyvolávajících určité reakce v nervovém systému. Nikotin napodobuje acetylcholin , který zlepšuje čilost, paměť a schopnost učení. Nikotin stimuluje i vyplavování endorfinů, jež mají příznivý vliv na vyrovnávání nálad a zvyšují pocit životní energie. Nikotin zvyšuje uvolňování glykogenu, a tak usměrňuje hladinu cukru v krvi.

Kuřáci vypovídají o dobrém vlivu, , jímž na ně nikotin působí: dokážou se lépe ovládat ve stresových situacích a rádi s nikotinem relaxují, kouření jim pomůže zlepšit náladu, zvyšuje jejich schopnost soustředit se, naplňuje je energií, zejména při únavě a snižuje abstinenční příznaky.

Nikotin představuje společenskou pohodu, přestávky v práci, snižuje bolest a úzkost, zvyšuje pocity radosti a zahání nudu. Kouření také pomáhá potlačit chuť k jídlu a oslabuje rozlišování chutí, což je výhodné pro snižování nadváhy. Je pravda, že hmotnost průměrného kuřáka je o tři až pět kilo nižší než hmotnost nekuřáka. Je možné, že nikotin také snižuje nebezpečí rozptýlení u lidí, kteří pracují v prostředí, vyžadujícím velké soustředění.

Nikotin mírně povzbuzuje centrální nervový systém a silně povzbuzuje systém kardiovaskulární. Zvyšuje krevní tlak tím, že stahuje krevní cévy a stimuluje činnost srdce, zvyšuje též obsah tuku v krvi.

V tekuté formě je nikotin prudký jed. Injekce i jediné kapky může být smrtelná. Zajímavé je, že je to nikotin a ne kouř, co způsobuje závislost, a že je to naopak kouř, nikoliv nikotin, jenž je příčinou tolika zdravotních potíží.

Počáteční podráždění, které nikotin způsobuje, se časem mění na chronické dráždění, v jehož důsledku vzniká fyzická a psychická závislost. Lidé, kteří užívají heroin a jiné tvrdé drogy, často uvádějí, že nejhůře se odvyká kouření cigaret.

Cigaretový kouř je směs plynů, jež způsobuje ve vyšších koncentracích smrt ( oxid uhelnatý, kyanovodík a oxidy síry a dusíku ), a dehtů ( ty obsahují asi 4000 různých chemických látek ). Některé chemické látky se do cigaret přidávají při výrobě. Tabák se i v současné době pěstuje, suší a kouří tak, jako po celá staletí. Ale teprve od minulého století, kdy k němu výrobci začali přidávat chemické látky, se jeho negativní vlivy na člověka znásobily. Výzkum rozhodně prokázal, že přírodní tabák způsobuje méně kancerogenních a kardiovaskulárních potíží než ten, který prošel průmyslovým zpracováním.

Nebezpečí, jež souvisí s moderním tabákem, tkví jednak v pesticidech používaných při pěstování a v chemických lákách přidávaných do cigaret, aby lépe hořely a lépe chutnaly. Lepší hoření cigaret zvyšuje i počet vykouřených cigaret. Pokud cigareta hoří i po odložení, je zřejmé, že při její výrobě bylo použito chemických látek.

Tabák při sušení horkým vzduchem kontaminuje kerosen a toxické uhlovodíky. Cigarety obsahují i další toxické látky, např. kadmium ( ovlivňuje negativně ledviny, tepny a krevní tlak ), olovo, arzen, kyanid a nikl. V cigaretách byl také nalezen dioxin, nejtoxičtější známá chemická látka, obsažená zejména v pesticidech. Z dusičnatých plynů z cigaret vznikají v tělních tkáních kancerogenní nitrosaminy.

V dehtu jsou zase polycyklické aromatické uhlovodíky, kercinogenní látky, jež se vážou na molekuly DNA, a tím způsobují poškození organismu. Před polycyklickými aromatickými uhlovodíky a nitrosaminy pomáhá tělo chránit antioxidační terapie, zejména mnoho vitamínu C. Jeho vyšší příjem brání před před dráždivým vlivem kouře a nahrazuje vitamin C, který se ztratí díky sníženému vstřebávání ( hladina kyseliny ascorbové je u kuřáků průměrně o 30-40% nižší než u nekuřáků. )

V cigaretovém kouři jsou i radioaktivní látky, z nichž nejznámější je polonium. Někteří odborníci věří, že cigarety jsou největším zdrojem radiace, která silně ovlivňuje stárnutí. Kuřáci, kteří vykouří jeden a půl balíčku cigaret denně, jsou ročně vystaveni stejné expozici radioaktivního záření, jako kdyby prodělali 300 rentgenových vyšetření hrudníku.

Stát se obětí zlozvyku kouření je možné na několika úrovních. Na nejnižší jsou sváteční kuřáci, kteří kouří příležitostně ve společnosti, s některými přáteli nebo jen určité dny či hodiny.

Další úroveň představují kuřáci, jejichž kouření je odpovědí na stres, zejména v práci nebo ti, kteří začínají i přestávají kouřit v určitých periodách.

Pro tyto dva typy není obtížné s kouřením jednou provždy skoncovat.

Ti, kdo kouří v průběhu celého dne a kouří dlouhou dobu, jsou již na cigaretách silně fyzicky a psychicky závislí. Být více než jednu hodinu bez cigarety pro ně znamená, že se dostaví abstinenční příznaky, tj. podrážděnost, úzkost nebo bolest hlavy. Často jsou psychické problémy větší než fyzické. Konzumace dvou nebo více balíčků cigaret denně ukazuje na silný návyk. V podobných případech je nezbytná spolupráce s psychoterapeutem, hromadné kurzy odvykání kouření apod.

Pro bezpečnost kuřáků jsou na trh uváděny stále nové a nové cigarety, jež obsahují méně dehtu nebo mají nižší obsah nikotinu. Některé z těchto light cigaret mohou být i horší, než ty obyčejné, protože je kuřáci často zhluboka vdechují a vykouří jich více, čímž tělu zabezpečují kýženou hladinu nikotinu. Kouřením takových nízkonikotinových cigaret přijímají více oxidu uhelnatého, kyanovodíku a plynů dusíku, čímž vzrůstá kyslíkový deficit a nebezpečí nemocí srdce a poškození plic.

Co kuřáci skutečně potřebují jsou cigarety s nízkým obsahem dehtu a vysokým obsahem nikotinu, aby pro získání stejného množství nikotinu mohli vykouřit méně cigaret. Lepší by bylo dostat nikotin do krve úplně bez kouření. V programech pro odvykání kouření se často používají náplasti nebo žvýkačky obsahující nikotin. Ty je možno běžně zakoupit v lékárnách.

Všechny tyto nabídky jsou sice také zdraví nebezpečné, avšak stále jsou lepší než kouření. A také neznamenají ohrožení, jež představuje kouření vzhledem k přijímání chemických látek z kouře. Nejvážnějšími následky dlouhotrvajícího kouření , jež mají na svědomí nejvíce úmrtí, jsou respirační a kardiovaskulární nemoci. Hitem současné doby jsou elektronické cigarety, které obsahují pouze nikotin a žádné další škodlivé látky a vdechují se přes páru, kterou cigareta vytvoří.

Nejsou cítit, mohou i vonět, např. vanilkou a kromě zdravotního bonusu neotravujete lidi kolem cigaretovým kouřem a není vám cítit ani oblečení, ani vlasy, ani dech….

PROBLÉMY SPOJENÉ S KOUŘENÍM

akutní bronchitida

  • alergie

  • Alzheimerova nbemoc

  • angina pectoris

  • ateroskleróza

  • bolest hlavy

  • bolest nohou

  • brániční kýla

  • další infekce

  • dětská úmrtnost

  • chrapot

  • chronická bronchitida

  • impotence

  • kašel

  • komplikace při chirurgických zákrocích

  • mrtvice a infarkt

  • nedostatečnost oběhového systému

  • nedostatek živin

  • nemoci krve

  • nemoci tepen a srdce

  • nízké libido

  • osteoporóza

  • pálení žáhy

  • rakovina hltanu, hrtanu, ledvin, plic, slinivky, úst a jazyka, žlučníku

  • rizikové těhotenství

  • rozedma plic

  • rychlé stárnutí kůže

  • senilita

  • snížená imunita

  • studené ruce a nohy

  • únava

  • úzkost

  • vysoký krevní tlak

  • vzrůst návyku na alkohol

  • vznik návyku na kávu

  • zánět dutin a rýma

  • zánět žil

  • zbarvení zubů a prstů

  • ztráta paměti

  • zvýšená hladina cholesterolu

  • žaludeční a dvanáctníkový vřed

Kardiovaskulární nemoci ( KN ), aterosklerózy v souvislosti se zvýšenou hladinou cholesterolu a ze zánětlivého vlivu, který má nikotin na oběhový systém.

KN z oxidu uhelnatého v inhalovaném kouři, který zpomaluje přenos kyslíku k buňkám.

Zvýšená produkce červených krvinek v důsledku nedostatku kyslíku v těle.

KN jsou primární příčinou zkrácené délky života kuřáků, i když více než po 20-30 letech kouření umírají kuřáci častěji na rakovinu plic. Vliv na oběhový systém se začíná projevovat ihned od začátku kouření.

KN jsou důsledkem tří vlivů: kouření, vysokého krevního tlaku a vysoké

hladiny cholesterolu.

  • Nikotin snižuje hladinu ochranného HDL cholesterolu.

  • Nedostatečnost oběhového systému a vzrůst periferní odolnosti cév způsobují, že srdce špatně pracuje, a tak se zvyšuje krevní tlak.

  • Vznik krevních sraženin způsobuje infarkty a mrtvice. Kuřáci mají třikrát častěji srdeční příhody než nekuřáci, většinou v souvislosti s poruchami tepen. Výskyt anginy pectoris je také vysoký. Nikotin ( a další látky z kouření ) způsobují srdeční arytmii ( srdce bije nepravidelně ).

  • Mozková mrtvice může být smrtelná.

  • Nemoci periferních cév ( nemoci tepen v končetinách ) se mohou projevovat jako bolest v nohou při chůzi. Je to následek špatného oběhu způsobeného aterosklerózou a stažením cév, jež snižují okysličování svalů.

  • Buergerova nemoc je nemoc tepen, která může být způsobena přecitlivělostí nebo alergií na tabák. Záněty tepen v rukou a nohou mohou vést k jejich amputaci.

  • Chronická inhalace tabáku vede nakonec ke zničení plicní tkáně následkem častých zánětů a zápalů a jejich hojení.

  • Cigaretový kouř ovlivňuje řasinky ( jemné chloupky na sliznicích dýchacích cest, které chrání dolní cesty dýchací před mikroorganismy a jinými cizími částicemi ). Zeslabení a vysušení sliznic způsobuje podráždění v dýchacích trubicích.

  • Chronická bronchitida je výsledkem dlouhotrvajícího podráždění, ztráty ochrany sliznic, častých infekcí, a tím snížené kapacity plic a jejich funkcí. Tato poškození plic se vyskytují brzy po začátku kouření. Pokud se s kouřením přestane, tkáně se mohou obnovit, nejsou-li již ovšem zcela nenávratně zničeny.

  • Kouření snižuje nejen kapacitu plic, ale i jejich vytrvalost a tím i touhu a schopnost fyzického pohybu. Rozedma plic je další nemoc, která vzniká následkem ztráty pružnosti plic.

  • Kuřáci mívají rakovinu plic pětkrát až desetkrát častěji než nekuřáci. Tento poměr ještě vzrůstá v případě, že je kuřák vystaven pracovní expozici škodlivých látek, jako je azbest, uhelný prach nebo další chemické látky. Pokud kuřák pije alkohol, je pravděpodobnost, že onemocní rakovinou plic patnáctkrát vyšší než u nekuřáků.

  • Také rakoviny jiných orgánů mívají kuřáci daleko častěji než nekuřáci.

  • Symptomy alergie se objevují na počátku, kdy člověk začíná kouřit, s délkou kouření se pak snižují.

  • Vzrůstající ateroskleróza a další potíže při cirkulaci krve způsobují zapomětlivost až ztrátu paměti a mohou vést k demenci. Současný výzkum ukazuje, že riziku Alzheimerovy nemoci jsou kuřáci vystaveni čtyřikrát častěji než nekuřáci.

  • Nedostatečný přísun kyslíku do tkání pokožky a její stálé vysušování vedou k jejímu rychlejšímu stárnutí, což se projevuje vznikem hlubokých vrásek.

  • Na celém světě se ví, že kouření má vliv na sexualitu a plodnost. Muži mají méně spermií, jež mají menší oplozovací schopnost. Kouření může způsobit i mutace v genech, což se projevuje slabě vyšším výskytem vrozených vad potomků mužů, kteří kouří.

  • Ženy – kuřačky častěji potrácejí a jejich děti mají nižší porodní váhu.

  • Kouření také zvyšuje počet narozených mrtvých dětí, vrozených vad a zvyšuje dětskou úmrtnost.

  • Kouření v blízkosti kojenců a malých dětí způsobuje, že jsou méně odolné vůči různým nemocím, zvláště proti nachlazení, infekci uší, kašli a onemocnění plic.

  • Při užívání antikoncepce se u žen-kuřaček projevují všechny zde popsané potíže s větší intenzitou. Například srdeční příhody jsou u takových žen 25krát častější než u žen, které nekouří.

  • Šňupání a žvýkání tabáku je méně toxické, ale i v těchto případech má chronický příjem nikotinu vliv na oběhový systém. Kouření doutníků a dýmky nepředstavuje tak velké riziko, protože kouř obvykle není vdechován, může se však někdy vyskytovat místní podráždění.

  • Kouření potlačuje chuť k jídlu, a tak se podílí na nedostatku důležitých živin v těle.

  • Vzrůstá riziko osteoporózy vzhledem ke špatnému využívání vápníku.

  • Zvyšuje se výskyt pálení žáhy, brániční kýly a peptických vředů.

  • KUŘÁCI S VELKÝM RIZIKEM

  • těhotné ženy

  • kojící matky

  • lidé s cukrovkou

  • ženy užívající antikoncepci

  • lidé s rodovou dispozicí pro nemoci srdce

  • lidé s vysokým krevním tlakem

  • lidé s vysokou hladinou cholesterolu

  • silní kuřáci

  • obézní lidé

  • velmi hubení lidé

  • alkoholici nebo lidé navyklí na alkohol

  • lidé s onemocněním z kouření

  • lidé pracující s toxickými chemickými látkami

  • lidé před a po chirurgickém zákroku

  • pacienti s vředem

PASIVNÍ KOUŘENÍ

Ochrana před pasivním kouřením je jedno z lidských práv, kterému je v posledních letech věnována zvýšená pozornost. Je to právo na dýchání čistého vzduchu. Pasivní vdechování kouře je možná i nebezpečnější, jelikož pasivní kuřáci vdechují nefiltrovaný kouř. Více než 16 zplodin cigaretového kouře jsou známé karcinogeny. Mnoho čpavku, formaldehydu, acetaldehydu, kyseliny mravenčí, fenolu, sirovodíku, acetonitrilu a metylchloridu neprochází cigaretovým filtrem a je koncentrováno v kouři, který zůstává ve vzduchu. Takový vzduch vdechují nedobrovolně pasivní kuřáci.

Z přehledu více než 2000 studií, jež se věnovaly pasivnímu kouření, je zřejmé, že vzrůstá počet onemocnění spojených s pasivním kouřením. Děti kuřáků mívají mnohem častěji respirační onemocnění a ušní infekce a mají nižší funkční kapacitu plic než děti nekuřáků.

U pasivních kuřáků vzniká také počet chronických bronchitid, nemocí srdce a rakoviny plic. Odhaduje se, že asi 3 000 případů rakoviny plic ročně je způsobeno pasivním kouřením. Zjistilo se také, že život nekouřících manželek kuřáků bude pravděpodobně o čtyři roky kratší než život nekouřících žen, jejichž manželé jsou nekuřáci.

JAK LZE DETOXIKOVAT NIKOTIN

Toxiny ve vzduchu lze odstranit dobrým filtrem vzduchu. Vnitřně nám s ochranou může pomoci směs vitamínů, minerálů a antioxidačních látek. Denní dávka v následující tabulce zahrnuje nejmenší přípustné množství.

Jednoduchý plán živin pro kuřáky

Vitamin C

1000-2000 mg

Beta-karoten

15000-25000 m.j.

Vitamin A

5000-10000 m.j.

Zinek

15-30 mg

Selen

0,2 mg

Vitamin E

400 m.j.

 

 

      • Vitamin C

        1000-2000 mg

        Beta-karoten

        15000-25000 m.j.

        Vitamin A

        5000-10000 m.j.

        Zinek

        15-30 mg

        Selen

        0,2 mg

        Vitamin E

        400 m.j.

         

         

      • Vitamin C

        1000-2000 mg

        Beta-karoten

        15000-25000 m.j.

        Vitamin A

        5000-10000 m.j.

        Zinek

        15-30 mg

        Selen

        0,2 mg

        Vitamin E

        400 m.j.

         

         

  • Beta-karoten není pro kuřáky příliš vhodný, je-li používán samostatně, ale v kombinaci s ostatními antioxidanty je prospěšný, což je založeno na pozitivních výsledcích mnoha studií.

    DOPORUČENÁ ŽIVOTOSPRÁVA

    Žádná doporučení zdravé stravy se samozřejmě nevyrovnají efektu, jako když kuřák cigarety definitivně odhodí a skoncuje s tímto zlozvykem.Zdravá strava a doplňky živin mohou pomoci v ochraně před některými vlivy kouření.

    Ani ten nejlepší program stravování nenabízí imunitu vůči škodlivosti kouření.

    Zlozvyk kouření bývá často spojen s konzumací chudé a nevhodné stravy. Mnozí kuřáci konzumují ve velkém množství maso, tučná jídla, smažená jídla a rafinované potraviny častěji než nekuřáci. Vidět jsou ale i kouřící vegetariáni, fanatičtí vyznavači pohybu a dokonce i kouřící nadšenci zdravého životního stylu.

    Kouření, podobně jako kofein, vysušuje, proto je pro vyvážení jeho dehydratujícího vlivu nezbytná voda. Doporučuje se denní příjem dvou až tří litrů tekutin.

    Detoxikační dieta se doporučuje hlavně proto, že kouřením vzniká v těle kyselost. Při detoxikaci velmi pomáhá vláknina, zejména proto, že zlepšuje práci střev.

    Základem strategie při výběru stravy pro kuřáky je jíst více zdravých jídel – to znamená ovoce, zeleniny a celozrnných produktů – a snížit konzumaci mastných nebo tučných výrobků, balených potravin, konzerv a alkoholu. Vzrůstající zásaditost krve a tkání díky dobré a kvalitní stravě snižuje touhu po cigaretách a zájem o kouření vůbec.

    Také při odvykání kouření je vhodnější alkalická strava než kyselá. Vegetariánské pokrmy nebo konzumace nevařených potravin významně snižuje chuť na cigaretu. Tato strava je vhodná během prvních tří až šesti týdnů odvykání, neboť napomáhá detoxikačnímu procesu. Někteří kuřáci drží půst, což též významně podporuje snahu zbavit se tohoto škodlivého návyku. Půst je rychlý, ale působivý přechod. Pro určité skupiny kuřáků, např. s nadváhou nebo vysokým krevním tlakem je zejména vhodný půst se šťávami / viz dále /.

    Strava při odvykání kouření

    Zvýšený příjem alkalických potravin:

    Celer, fíky, lusky, mandle, mrkev, ovoce, proso, rozinky, zelené listy, zelenina.

    Snížený příjem kyselých potravin:

    Cukr, hovězí maso, chléb, kuřata, maso, mléko, obilí, pečivo, sýry, vejce.

    Několik týdnů detoxikační diety může mít na odvykání kouření podstatný vliv. Tato dieta snižuje chuť na cigarety a pomáhá snížit koncentraci chemických látek v těle.

    Naučte se jíst a žít způsobem, který podporuje zdraví, vitalitu s dlouhověkost.

     

    Napsala Iva Hédlová podle různých odborných zdrojů a svých zkušeností.