Hledáte pokrm, při kterém by se vám hublo snadno, a navíc s chutí? Chcete tělu dodat potřebné živiny, vitamíny a minerály během pár minut?
Vyzkoušejte náš recept na polévku z dýně hokkaido, který je rychlý, jednoduchý, nízkosacharidový a zdravý!
Low carb dýňová polévka
Pochutnejte si na rychle připravené voňavé polévce, která vás zahřeje a zasytí na dlouhou dobu.
Ingredience
- 1 dýně hokkaido
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 0,5 l zeleninového vývaru (můžete použít bujón v kostce)
- sůl
- pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 250 ml kokosového mléka (volitelné – můžete použít také smetanu na vaření)
Postup
- Rozehřejte troubu na 200 °C.
- Dýni očistěte a rozkrojte na polovinu.
- Z vnitřku dýně, pomocí polévkové lžíce, odstraňte dužinu se semínky a okraje dýně (na řezu) pomažte olivovým olejem.
- Na plech, vyložený pečícím papírem, obě poloviny dýně položte, a to řezy směrem nahoru. Pečte asi 40 minut, dokud dýně nezačne hnědnout.
- Pečením dosáhnete změknutí a zvýraznění chuti pokrmu.
- Zatímco se dýně peče, nakrájejte cibuli nadrobno a odložte stranou.
- Po upečení dýni vyjměte z trouby, nechte ji chvíli vychladnout a následně ji nakrájejte na kostky (slupku nemusíte loupat, jelikož je dostatečně měkká).
- V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibulku. Jakmile začne sklovatět, přidejte dýni a zalijte vše vývarem.
- Vařte asi 10 minut a poté, za pomoci ponorného mixéru, rozmixujte dohladka. Následně přidejte kokosové mléko nebo smetanu.
- Hotovou polévku můžete podávat s dýňovými semínky, petrželkou a osmaženými krutony.
Příloha:
dynova-polevka.jpg
5 úžasných zdravotních výhod dýňové polévky
Polévky jsou obecně přímo nabité nejrůznějšími druhy vitamínů, minerálů, bílkovinami a různými jinými živinami.
Dýňová polévka na tom není jinak. Navíc vás zasytí na dlouhou dobu, čímž podpoří vaše hubnutí a zlepší funkci vašich střev.
Jaké jsou hlavní výhody dýně?
- Zlepšuje zrak: Díky vitamínu A, který je v dýni obsažen, dochází k ochraně a posilování očí.
- Pomáhá s hubnutím: 1 porce dýňové polévky obsahuje pouhých 70–80 kalorií. Dýně je také velmi bohatá na vlákninu, která prodlužuje pocit sytosti, což vede k tomu, že během dne přijmete mnohem méně jídla, a tedy i kalorií.
- Zvyšuje energii: I když má polévka nízký obsah kalorií, má vysoký obsah energie. Jeden šálek dýně obsahuje více draslíku než celý banán.
- Snižuje riziko rakoviny: Dýně je plná antioxidantů a má vysoký obsah beta karotenu, což jsou látky, které pomáhají v prevenci proti rakovině.
- Posiluje imunitní systém: Mimo vitamín A dýně obsahuje také vitamíny B6, B12 a C, které jsou potřeba pro celkové zdraví organismu. Mimo vlákninu v dýni najdete také vápník a železo.
- Obsahuje zdravá dýňová semínka: Semínka jsou skvělým zdrojem bílkovin, hořčíku, mědi a zinku.
Dýňová polévka je také skvělou volbou pro všechny, kteří bojují se zažívacími potížemi a žaludeční infekcí. Polévka totiž zklidňuje a je snadno stravitelná.
Dýně rovněž pomáhá při regulaci krevního tlaku a v boji proti cukrovce.
Kdo by neměl jíst dýni?
Ve většině případů je dýně zdraví prospěšná. Existují ale lidé, kteří na ni mohou být alergičtí.
Dýně je zároveň považována za mírné diuretikum a může zvýšit množství vylučované vody a soli skrze tělo i moč. Tento účinek může poškodit osoby, užívající léky, jako je lithium. Diuretika totiž snižují schopnost těla vylučovat lithium a mohou tak způsobit závažné nežádoucí účinky.
Dýně v koláčích a jiných sladkých pokrmech, které obsahují přidaný cukr, není vhodná pro lidi s diabetem nebo dietáře.
Dýňová polévka je skvělá a můžete si ji dopřát téměř během celého roku.
Mimo polévku ale můžete vyzkoušet také další recepty z dýně hokkaido, jako jsou například hranolky, koláče nebo bábovky.
Ať už z dýně připravíte cokoliv, můžete si být jistí, že si nejen pochutnáte, ale dopřejete svému tělu také skvělou péči.