Jablka bychom měli jíst neloupaná, protože právě pod slupkou je ukryta celá řada vitamínů B, vitamínu E, obsahuje i vápník, hořčík, měď, zinek, mangan a řadu dalších minerálů.
Je v něm hodně pektinů, které na sebe váží sloučeniny těžkých kovů, pomáhají v žaludku a ve střevě procesu trávení, snižují nervozitu a odstraňují nespavost.
Jablko je hlavně zdrojem dvoumocného a trojmocného železa ( to je ta hnědá barva, kterou se na vzduchu rychle zbarví ukousnutá část), nezbytného pro tvorbu krve a dýchání.
Zázračným lékem na mnoho nemocí je jablečný ocet, který dodává zejména jód pro naše žlázy, hlavně pro štítnou. Musí být ovšem vyroben z celých neloupaných jablek. Naopak běžně používaný ocet může vyvolat chudokrevnost( poškozuje červené krvinky ), ztěžuje trávení, přispívá ke vzniku cirhózy a žaludečních vředů.
Iva Hédlová podle knihy Jiřího Cingroše: Sám sobě doktorem