Jednoho teplého dne loňského léta jsme se sešli s Jaroslavem Duškem na zahrádce restaurace RawCha se záměrem popovídat si o jídle.
Jaroslav Dušek téma stravy opouštěl a znovu se k němu obloukem vracel, aby tím potvrdil, že vše v nás a kolem nás souvisí se vším. Vyřčená sdělení mi cirkulovala v myšlenkách několik následujících měsíců, aby nakonec získala pevnou podobu, kterou můžete nyní číst.
Co vám dala raw strava?
Především energii. To byl můj nejsilnější vjem. Když delší dobu jíte raw stravu, cítíte příval nové energie. A naopak jakmile si dáte něco vařeného, okamžitě vás to unaví. Tento jev jsem bral jako jasnou a evidentní informaci.
Jíte tedy především raw?
Raw mi chutná nejvíc, ale mohu jíst v podstatě cokoliv. Střídají se u mě období, kdy některé potraviny nejím, poté je zase jím – a to celé mě dovedlo k tomu, že se nevyhýbám ničemu a nevadí mi v podstatě nic. Když mi někdo něco nabídne, tak to ochutnám. Nicméně některé potraviny už nejím ve velkém množství, například maso.
Nebojíte se nezdravé stravy?
Ne a nemám rád systémy, které jsou založeny na určité úzkostnosti. Ta je totiž někdy horší než jíst s chutí a bez obav bůček. Souhlasím s názorem, že nejsme to, co jíme, nýbrž že jsme to, co si myslíme o jídle, které jíme. Myslím, že člověk je tvůrčí bytost vibračního charakteru, a tím pádem pro něho není problém ovlivnit účinky jakéhokoli jídla na jeho tělo.
Myslíte, že zdravá strava prodlužuje život?
Myslím, že to může být jeden z faktorů, ale také nemusí. Nedávno proběhl médii článek o sto dvacetileté ženě z Francie, která pije, kouří a je fit. Co je na ní jiné, je pouze to, že má pořád dobrou náladu.
Zaujaly mě také výsledky jednoho průzkumu dlouhověkosti: Vědci našli u zkoumaných dlouhověkých lidí jedinou společnou věc – všichni ti lidé se jednou denně zapotili při fyzické námaze.
A když si podíváte na některá historicky tradiční jídla a jejich složení, neoznačila byste to dnes za zdravou stravu.
Celý článek najdete na webu NAJÍM SE A ZHUBNU
Foto: Ludmila Kadlecová – www.ludmilakadlecova.cz