(Urtica dioica) patří do rodiny kopřivovitých. Zhruba do roku 1720 byla kopřiva v Evropě pěstována jako zdroj k výrobě vlákna. Plátno vyrobené z kopřiv je hrubé, ale velmi odolné, a hodí se k výrobě, např. pracovních oděvů nebo stanů.

V zásadě existují dva druhy kopřiv – velká kopřiva (Urtica dioica) a malá kopřiva (Urtica urens). V této často nenáviděné rostlině najdeme 30% vzácných bílkovin a všechny životně důležité aminokyseliny.

– Au! Zatraceně! Au! To pálí! – To ty ses nedíval… Kdekdo na mě vinu valí, ale já si tady rostu dál. A kdo neví, jak se ke mně chovat, bojí se a nemívá mě rád. A přec jej mohu obdarovat, že nepřestal by děkovat. Tož, je to na tobě. Pouč se a dám ti svou nezdolnou sílu. Anebo počkej, až na hrobě zarostu po tobě díru.

Vzůst a vzhled

Tato houževnatá trvalka roste zhruba do výšky 2 metrů. Vedle charakteristických vlastností, jako je žahání, má kopřiva čtyřhranný stonek a vejčité listy, které jsou na svých koncích zubaté a stojí na stonku proti sobě. Kopřiva kvete od června do října a tvoří buďto samčí, nebo samičí květy.

Výskyt

Kopřivu najdeme v rozsáhlých koloniích po celé střední Evropě. Ve velkém množství se vyskytuje na místech, jako jsou hranice lesů, okolo polních a lesních cest a v blízkosti keřů a plotů. Výskyt kopřivy poukazuje na přítomnost dusíku v zemi, a tím i na její úrodnost.

Obsažené látky Tato vyjímečná léčivka je bohatá na organicky navázané minerály, jako jsou draslík, fosfor, křemík, hořčík a předvším pak vápník a železo. K tomu všemu obsahuje mnoho viatmínu C (3x více než kadeřávek nebo brokolice), dále vitamín A, E, bílkoviny, rostlinné hormony (fytohormony a enzymy). Také její semena se vyzančují svými vitálními látkami. Obsahují vzácné oleje, jako kyselinu linolovou, vitamín E a karotenoidy.

Prevence a léčba

Kopřiva podporuje tvorbu krve, poněvadž v ní obsažené železo může naše tělo bez potíží použít. Její vysoký obsah minerálů působí na náš organizmus zásaditě. Protože kopřiva pomáhá čistit naší krev a vylučovat kyselinu močovou, je v přírodním léčitelství používána při detoxikačních a zásaditých kůrách. Kopřiva obsahuje enzymy a rostlinné hormony s následujícími účinky: Prevence rakoviny, snižuje hladinu krevního cukru, zabraňuje zánětlivým procesům, ulevuje problémům s prostatou, pomáhá při dně, revmatických, trávicích (žlučník, slinivka) a ledvinových potížích. Semena se používají jako přírodní lék při impotenci a neplodnosti.

Tipy pro sběr

Při sběru kopřivových listů a semen doporučujeme použít silnější zahradní rukavice a nůžky. Je známo, že kopřiva poskytuje životní prostor pro cca 40 druhů motýlů a můr, proto nikdy nesklízejte celou kopřivovou kolonii.

Co z byliny použít a kdy sbírat Vše, co kopřiva nabízí, je jedlé. Listy se stonky, květy a semena se nabízejí jako dokonalá součást zelených smoothie a jako ingredience mnoha jídel. Nejlépe chutnají mladé, křehké výhonky cca 10cm dlouhé. Po sklizení špičky rostliny dorůstají záhy 2 nebo 3 další výhonky.

První mladé listy je možné trhat již od března. V červnu můžeme sbírat květy a koncem srpna pak semena. Za příznivého počasí můžeme kopřivu a její semínka sklízet až do listopadu. 11

Kopřivová pizza

Pizzu mají rádi snad všichni. V tomto receptu se snoubí oblíbenost italské kuchyně s divokou bylinou, v tomto případě s kopřivou. Tento pokrm je vhodný pro děti a můžete jej použít v mnoha variantách.

U nás tuto pizzu jíme jak k večeři, tak si ji děti nosí s sebou do školy jako svačinku. Dále ji můžete vzít s sebou na lesní piknik nebo jiný výlet. Chutná výborně i za studena. Kousky těsta můžete samozřejmě obložit čerstvou zeleninou, rajčatovým protlakem atd.

Popsané množství stačí na 2 plechy. Suroviny 500 g špaldové mouky 1 sáček sušeného droždí nebo 1/2 drožďové kostičky 1 ČL soli 6 PL olivového oleje 3 stroužky česneku 1 miska kopřiv (cca. 40g) 1 větévka rozmarýnu 250 ml vody 12

Postup

1. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme malou jamku, do které vložíme droždí rozmíchané ve 250ml teplé vody (max 40°C) a necháme 15 minut stát na teplém místě.

2. Mezitím nakrájíme kopřivu na jemno a připravíme česnekovou marinádu.

3. Dáme 3 PL olivového oleje do misky, přidáme rozmačkaný česnek a nadrobno nakrájenou rozmarýnku.

4. Do těsta přidáme sůl a 3PL olivového oleje a silně hněteme těsto cca 3 minuty.

5. Přidáme nakrájenou kopřivu a důkladně ji vhněteme do těsta. Necháme opět 15 minut na teplém místě stát.

6. Těsto rozdělíme na 2 díly, které na tenko rozválíme na plech.

7. Před vložením pizzy do trouby potřeme těsto česnekovou marinádou. Podle potřeby můžeme namarinované těsto posolit.

8. Troubu rozehřejeme na 200°C a pečeme cca 10 minut. Pokud máte horkovzdušnou troubu, můžete péct obě pizzy najednou.

Tip.

Každá trouba peče různě rychle. Protože je pizza velmi tenká, doporučujeme hlídat těsto, aby se nepřipálilo.

Kopřivová polévka

Tato polévka zaujme už svou intenzivní zelení. Oblíbená je také pro svou velmi jemnou konzistenci a zajímavou vůni. Kopřivová polévka nás doprovází po celý rok. Uvařená z prvních dubnových výhonků nám dodá sílu a zažene jarní únavu. Ale i v listopadu najdeme dostatek kopřivových listů k přípravě mineralizující polévky. Tato polévka představuje rychlou variantu večeře.

Suroviny

1 velká mísa kopřiv (cca 70g) 100 g jáhel 1 l vody 2 PL zeleninového bujónu 3 PL kokosového tuku

2 cibule

Postup

1. Kopřivy povaříme společně s jáhlami a bujónem cca 15 minut.

2. Nakrájíme cibuli na kostičky nebo na kroužky a osmahneme v 1 PL kokosového tuku.

3. Uvařené kopřivy s jáhlami rozmixujeme ve Vitamixu (Turbo modus) a přidáme 2PL kokosového tuku.

4. Servírujeme ozdobené osmahnutou cibulkou. Dekoraci můžete doplnit jedlými květy např. brutnáku nebo sedmikrásky.

Z KNIHY: DIVOKÁ KUCHAŘKA – Štěpán a Melanie Matějkovi