skořice

Je všeobecně více zastoupena u žen než u mužů. V USA činí počet obézních až 46%, v Evropě je to okolo 30%. Téměř 90% pacientů s diabetem 2. typu trpí nadváhou či obezitou. Obezita je jednou z hlavních příčin vzniku a vývoje diabetu 2. typu.

Přestože se diabetikům 2. typu ordinuje dieta a režim, který by měl vést k redukci hmotnosti, v praxi se to nedaří. Základem léčby a prevence 2. typu diabetu je dieta. Dřív spočívala v zákazu sacharidů, nyní ve vyváženém přísunu základních živin a v objemu kalorií. Je známo, že celá řada potravin, používaných spíše
jako koření nebo přísady do běžného jídla, má vliv na hladinu glykémie či lipidů (česnek, borůvky, žen – šen, kari, koryandr).

I když se klasická medicína doposud blíže nezajímala o skutečný potenciál přírodních látek obsažených v potravinách, situace se v posledních letech mění. I v nejrenomovanějších časopisech se začaly objevovat seriózní zprávy o experimentálním či klinickém efektu těchto potravin na látkovou výměnu. Nejzajímavější z
hlediska problematiky metabolického syndromu a prevence diabetu 2. typu se jeví vodný extrakt ze skořice.

Prokázáno: Extrakt ze skořice snižuje krevní cukr
Extrakt ze skořice obsahuje řadu účinných látek, které prokazatelně zlepšují inzulínovou citlivost, zlepšují využití glukózy tělními buňkami. Upravuje tak jednu z častých poruch přítomných u diabetu 2. typu”. V klinickém testování, které trvalo 40 dní, se prokázalo, že skořicový extrakt v dávce 1-6 g denně snižuje u
pacientů s diabetem 2. typu glykémii (pokles o 18 – 29%), triacylglyceroly (pokles o 23 – 30%), LDL cholesterol (pokles o 7 – 27%) a celkový cholesterol (pokles o 12 – 26%).
Skořice je prověřená tisíciletím užívání (takovou dobou testování se nemůže pochlubit mnoho farmakologických prostředků) a je relativně levná. Může se proto stát velmi významným prostředkem v prevenci rozvoje diabetu u obézních pacientů a pacientů s dědičnými dispozicemi a zároveň zmírňovat projevy diabetu."

Tipy pro diabetiky
Diabetici by si měli, společně se svým diabetologem, vypracovat dietní plán. Diabetická dieta tvoří základní prostředek léčby u diabetiků typu 2. Složení diety by mělo být takové, aby u obézních diabetiků vedlo ke snížení tělesné hmotnosti a u pacientů s normální hmotností nedocházelo k jejímu poklesu. Ten, kdo má
diabetes, by měl jíst méně tuků a výrobky z bílé mouky nahradit celozrnnými potravinami. Diabetici by měli jíst denně čerstvou zeleninu a ovoce s nízkým glykemickým indexem, například mango, švestky, kiwi, papáju. Skořicová kůra může značně snížit hladinu krevního cukru. Místo skořicové kůry je dobré dopl
ňovat dietní výživu diabetiků skořicovými tobolkami. Důležitý je pravidelný tělesný trénink a pohyb. Hodně diabetiků si oblíbilo domácí rotopedy, procházky se svými zvířecími mazlíčky, či návštěvy redukčních klubů.