Podívejte se jak vypadá prý bezpečná přísada do potravin. Označují ji číslem E621 a přidává se do velkého množství nejen potravin, ale i vařených jídel převážně v restauracích.

Najít se však dá i v mnoha dalších potravinářských produktech, které si denně kupujete v supermarketu. Jejím hlavním úkolem je, aby zvýraznila a zesílila chuť.

Co je to glutamát sodný

Glutamát sodnýje bílá krystalická látka, která se podobá soli nebo cukru a po rozředění ve vodě chutná podobně jako masový vývar.

Je ho možné přidávat do jakéhokoliv druhu jídel.

Kromě zvýraznění chutě, další jeho vlastností je, že zvyšuje chuť a žádostivost po jídle. Může tak přispět ke vzniku nadváhy a obezity.

Funguje tak, že proniká do krve a tou se pak dostává do mozku, kde dráždí nervové buňky zodpovědné za chuť.

Najdete ho v různých druzích potravin, ale nejčastěji v těchto:

  • salámy, klobásy a jiné masné výrobky

  • bramborové lupínky

  • sáčkové polévky

  • potraviny v plechovce

  • pivo

  • mnohé další produkty

Oficiální udávaná bezpečná dávka je 1,5 gramu pro dospělého na den a 0,5 gramu pro dítě na den.

Příznaky nadměrné konzumace glutamátu sodného

V současnosti se ve světě spotřebuje až 200 tisíc tunglutamátu sodného ročně.

Příznakům jeho předávkováním se někdy říká také „syndrom čínské restaurace“, protože ve zvýšené míře se používá hlavně v asijské kuchyni.

Mezi projevy nadměrné konzumace patří například následující stavy:

  • závratě, nevolnosti a slabost

  • migrény

  • poruchy zraku a vidění

  • bušení srdce

  • narušení hormonální rovnováhy

  • bolesti nebo tlak v hrudi

Původně byl objeven v roce 1907 v Japonsku mužem jménem Ikeda Kikunae.

Různými pokusy se mu podařilo objevit sloučeninu, která dokázala zvýraznit chuť potravin, hlavně chuť a vůni produktů z plechovky, jídel rychlého občerstvení a mražených výrobků.

Dnes už však není populárním jen v Asii, postupně si našel cestu i do potravinářského průmyslu západních zemí.

Pokusy s glutamátem na myších

Když se dělaly pokusy s glutamátem sodným na myších, ty po čase jeho konzumace přišly o zrak.

Jednou z jeho dalších negativních vlastností je, že postupně otupuje chuťové pohárky na jazyku a je třeba zvyšovat dávku, aby se docílil stejný účinek.

Také je hlavním důvodem toho, že vám nějaké jídlo velmi chutná a nedokážete ho přestat jíst. Jde hlavně o takové bramborové lupínky, pochutiny či polévky z plechovky nebo sáčku.

Jejich častá konzumace tak může dokonce vyvolávat závislost, kdy podvědomě budete upřednostňovat takové potraviny, které jej obsahují.

Závěr

Nezapomínejte na to, že producenti potravin na přidávání E621 do výrobků vydělávají, protože to snižuje jejich výrobní náklady a překrývá nízkou kvalitu a chuť potravin.

Při kupování potravin v supermarketu, ale také v restauracích, si na tuto látku dávejte pozor.

Vždy si přečtěte obsah výrobku na etiketě, případně se zeptejte zda ho vaše restaurace používá při přípravě jídel.

Vyhnete se tak celé paletě možných následků od závislosti až po několik vážná onemocnění.

 

Zdroj: It’s Not Salt Or Sugar! This Is The Worst White Poison We Eat Every Day!