Existují ještě další spojitosti s insulinem, než jenom účinek chró-mu. Dr. Leonard Storlien a spolupracovníci z Garvinova ústavu lékař-ského výzkumu v Austrálii jako první ukázali, že omega-3-mastné kyseliny, vyskytující se zejména v rybím tuku ( anebo vytvářené ve vašem těle z alfa-linolenové kyseliny ze lněného oleje) zlepšují účinnost insulinu při využívání cukrů a tuků jako zdroje energie.

Jak je všeobecně známo z předešlých vědeckých výzkumů zaměřených na stravování, většina Američanů má nedostatek omega-3 nenasycených mastných kyselin (EPA – kyselina eikosapentanová a DHA – kyselina dokosahexanová). Abyste se ubránili tělesnému tuku, zajistěte si, abyste těchto kyselin měli dost. Na Colganově ústavě užíváme denně polévkovou lžíci přirozeného lněného oleje anebo odpovída-jící množství v kapslích různých potravinových doplňků.

Účinky omega-3 nenasycených mastných kyselin:

  • Snižují riziko srdečních onemocnění.
  • Snižují srážlivost krve.
  • Omezují množství triglyceridů (krevních tuků doprovázejících cholesterol).
  • Snižují krevní tlak.
  • Chrání před poruchami srdečního rytmu.
  • Působí proti zánětům cév, kloubů, střev a kožním onemocněním (lupus a psoriáza – lupénka).
  • Mohou zmenšovat menstruační křeče.
  • Pomáhají při psychických potížích, schizofrenii a úpravě dyslexie u dětí.
  • Mohou být prevencí rakoviny prsu a tlustého střeva.
  • Dle současných výzkumů se zdají být účinnější omega-3 kyseliny z živočišných zdrojů.