Existují ještě další spojitosti s insulinem, než jenom účinek chró-mu. Dr. Leonard Storlien a spolupracovníci z Garvinova ústavu lékař-ského výzkumu v Austrálii jako první ukázali, že omega-3-mastné kyseliny, vyskytující se zejména v rybím tuku ( anebo vytvářené ve vašem těle z alfa-linolenové kyseliny ze lněného oleje) zlepšují účinnost insulinu při využívání cukrů a tuků jako zdroje energie.
Jak je všeobecně známo z předešlých vědeckých výzkumů zaměřených na stravování, většina Američanů má nedostatek omega-3 nenasycených mastných kyselin (EPA – kyselina eikosapentanová a DHA – kyselina dokosahexanová). Abyste se ubránili tělesnému tuku, zajistěte si, abyste těchto kyselin měli dost. Na Colganově ústavě užíváme denně polévkovou lžíci přirozeného lněného oleje anebo odpovída-jící množství v kapslích různých potravinových doplňků.
Účinky omega-3 nenasycených mastných kyselin:
- Snižují riziko srdečních onemocnění.
- Snižují srážlivost krve.
- Omezují množství triglyceridů (krevních tuků doprovázejících cholesterol).
- Snižují krevní tlak.
- Chrání před poruchami srdečního rytmu.
- Působí proti zánětům cév, kloubů, střev a kožním onemocněním (lupus a psoriáza – lupénka).
- Mohou zmenšovat menstruační křeče.
- Pomáhají při psychických potížích, schizofrenii a úpravě dyslexie u dětí.
- Mohou být prevencí rakoviny prsu a tlustého střeva.
- Dle současných výzkumů se zdají být účinnější omega-3 kyseliny z živočišných zdrojů.