Niacin je vitamin ze skupiny vitaminů B. Je tudíž rozpustný ve vodě, v těle se tedy neukládá a je nutný jeho dostatečný příjem v potravě. Skládá se z kyseliny nikotinové a jejího amidu, nikotinamidu. Hraje důležitou roli v aktivitách řady enzymů, které jsou součástí celkového metabolismu sacharidů, tuků či aminokyselin.
Některé tyto enzymy ale působí i při nervovém a trávicím systému, produkci pohlavních hormonů, ale i při zachování zdravé kůže.
Svoji roli hraje i při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Ve velkých dávkách niacin rozšiřuje cévy, může být proto použit i při léčbě vysokého krevního tlaku.
Nejvíce je niacin obsažen v játrech, libovém mase, drůbeži, rybách (např. tuňák) nebo ořeších. Dále se vyskytuje v pivovarských kvasnicích, slunečnici, fazoli, hrachu, mléku, vejcích či brokolici nebo mrkvi. Je obsažen i v obilninách, ale bohužel v určitém druhu chemické vazby, ve které ho náš organismus není schopen strávit.
Pouze část niacinu se z této vazby uvolňuje a stává se dostupnou při pečení. V našem organismu může dojít i ke vzniku niacinu z aminokyseliny tryptofanu, který je obsažen v proteinech (bílkovinách). Syntéza je ovšem velmi pomalá a je k ní nutná spolupráce vitaminu B6, pyridoxinu.
Tělo je schopno si vyrobit asi polovinu potřebného množství niacinu chemickou přeměnou tryptofanu. Zbytek musí organismus získat přímo z potravy nebo z potravinových doplňků. K nedostatku niacinu dochází buď v případě, že nedochází k jeho vstřebávání nebo při závislosti na alkoholu. Zvýšená potřeba je také při onemocnění ledvin či při konzumaci velkého množství sladkostí. Lehký nedostatek se projevuje konkrétně nespavostí, nechutenstvím, bolestmi břicha a dalšími příznaky.
Pokud nedostatek přetrvává, dochází k tzv. pelagře, která se projevuje kožními, gastroenterologickými a neurologickými symptomy. K příznakům tohoto onemocnění patří vyrážka na místech kůže vystavených slunečnímu záření, zvracení, jasně červený jazyk, únava a ztráta paměti. Pelagra se vyskytuje tam, kde se potrava lidí skládá z kukuřice (neobsahuje využitelný niacin) či čiroku, což je zemědělsky významná rostlina z rodu lipnicovitých,kde je ke konzumaci určeno zrní, z kterého se vyrábí mouka.Čiroku obsahuje aminokyselinu leucin, jejíž nadbytek blokuje tvorbu niacinu z tryptofanu. Pokud by tento dlouhodobý výrazný nedostatek niacinu byl zanedbáván, může dojít i ke smrti.
Naopak, o nežádoucích účincích niacinu, pokud dojde k jeho předávkování, zatím nejsou k dispozici žádné informace. Niacin je rozpustný ve vodě, v organismu se neukládá a je vylučován močí. Za normálních okolností tedy předávkování není možné. Při přílišné spotřebě vitamínových doplňků nebo při konzumaci masa, které bylo obarveno niacinem, se mohou objevit příznaky jako zčervenání, svědění, bolesti břicha nebo snížení krevního tlaku.
K tomu by ale nemělo v Evropě dojít, protože přidávání niacinu jako doplňku, který zlepšuje vzhled mletého masa, není zde dovoleno. Niacin je potřebný k uvolňování energie ze sacharidů, účastní se také řízení hladiny krevního cukru, zachování zdravé kůže, správné funkce nervového systému (doplněk léčby deprese) a zažívacího traktu. Kyselina nikotinová má při artritidě a osteoartróze protizánětlivý účinek a pomáhá při hojení poškozených kloubních chrupavek.
Niacin pomáhá uchovávat zdravý mozek a nervové buňky a může zmírňovat deprese, úzkostné stavy a nespavost. Než začnete užívat niacin jako potravinový doplněk, poraďte se s lékařem, zda netrpíte některou z následujících nemocí: cukrovkou, nízkým krevním tlakem, krvácivými projevy, glaukomem,dnou, onemocněním jater, žaludečními vředy. Všechny tyto nemoci se mohou po niacinu zhoršit.
Celková nabídka přípravků obsahujících Niacin.
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
Foto: WP_20160326_18_12_51_Rich via photopin (license)