Olivy obsahují vitamíny K, A, E, D, u nichž je prokázáno, že podporují průchodnost žil a cév.
Obyvatelé Kréty jedí více tuků, než všichni ostatní lidé na Zemi. Asi 45 % energetické hodnoty jejich stravy tvoří tuk, z toho 33 % olivový olej. Podle toho by Kréťané měli více trpět srdečními chorobami a dříve umírat. Omyl.
Je známou skutečnosti, že obyvatelé Kréty mají ve světovém měřítku jeden z nejnižších výskytů srdečně-cévních onemocnění a rakovin. Olivový olej na Krétě proudí skoro jako víno, a tak není zázrak, že ho tam spotřebují na osobu více, než v kterékoli jiné oblasti.
„Kdo požívá hodně olivoveho oleje, žije déle.“
Kréťané se podle všeho drží těchto pravidel: polévková lžíce olivového oleje zruší účinek cholesterolu dvou vajec; 4-5 polévkových lžic olivového oleje denně výrazně zlepšuje krevní obraz pacientů po srdečním infarktu; 2/3 polévkové lžíce olivového oleje denně působí na snížení krevního tlaku.
Jak lze zesílit účinek snižující cholesterol? Omezte nasycené tuky (v mase zvířat a mléčných výrobcích) a konzumujte více olivového oleje. Zvyšuje to aktivitu receptorů HDL a vyplavuje více škodlivého krevniho tuku. Když ale ke stravě bohaté na nasycené kyseliny pouze přidáváte velká množství olivového oleje, silný pokles cholesterolu to nevyvolá. Olivový olej je také známým prostředkem proti stárnutí a rakovině.
Olivový olej přiváděný tělesným buňkám dělá buněčné membrány stabilnějšími a méně náchylnými k narušení volnými radikály poškozujícími organizmus. Vědci se domnívají, že pokud jsou antioxidanty v olivovém oleji absorbovány lidskými buňkami v dostatečném množství, mohou přispívat ke zpomalení stárnutí. Lékaři se domnívají, že tyto látky mohou ochránit buňky proti útokům vyvolávajícím vznik rakoviny. Olivový olej patří mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. T
ak bychom jej také měli chápat, proto bychom s ním měli umět zacházet, správně jej užívat a vykonávat tím tu nejmenší, ale zároveň důležitou službu pro naše zdraví.
VÍTE, ŽE…
– Olivy obsahují vitamíny K, A, E, D, u nichž je prokázáno, že podporují průchodnost žil a cév;
– olivy jsou bohaté na antioxidanty (látky zabraňující aktivitě nezdravých volných radikálů v těle);
– přestože jsou olivy velmi mastné, podporují hubnutí a zároveň dávají tělu energii;
– černé i zelené olivy jsou velmi málo kalorické (10 oliv má 126-189 kJ);
olivy rychle zasytí;
– olivový olej má nižší energetickou hodnotu než máslo a jiné druhy oleje (výborný pro diabetiky a redukční diety);
– olivový olej se skládá ze 77 % nenasycených olejových kyselin, které na rozdíl od nasycených obsahují tzv. „dobrý cholesterol“ (slunečnicový olej má pouze 31 % nenasycených olejových kyselin);
– olivový olej je dobrým zdrojem pro tělo nezbytných esenciálních mastných kyselin;
– olej je nejlepším rozpouštědlem nežádoucích hlenů;
– bod varu olivového oleje je podle druhu od 180° do 220°C, (máslo 110°C, slunečnicový olej 170°C);
– olivový olej je nezbytnou surovinou k výrobě kosmetických prostředků;
– se doporučuje ošetřit pleť olivovým olejem po opalování;
– olivová mast přináší úlevu svalům po větší fyzické námaze;
– olivový olej se používá k ošetřování ekzémů a bércových vředů;
– olivový olej chrání pleť před mrazem?