Odvar ze sušené natě připravujeme podobně jako běžný čaj. Zarovnanou čajovou lžičku (=cca 1 gram) velice jemně mleté sušené natě zalijeme půllitrem vařící vody a ještě 30 minut vaříme. Po té odvar přecedíme přes jemný cedník nebo přes plátno a pijeme nejlépe ve třech dávkách přibližně půl hodiny před jídlem. Pokud spěcháte, stačí si připravit odvar klasicky jako čaj – avšak s dlouhým vyluhováním. Účinky lze individuálně pocítit již po třech dnech.
Uvedená dávka natě je orientační. Přesnější výpočet můžete provést takto (u mužů i žen): cca 0,5 gramu sušené natě na každých 30 kg tělesné váhy. Pro zvýšení účinku lze použít i vyšší dávku, protože klinické testy neprokázaly žádnou měřitelnou toxicitu, ani vedlejší nežádoucí účinky, a to ani při podání vysokých dávek.
S ohledem na obsah alkaloidů není Kotvičník vhodný pro osoby mladší 20 let a těhotné či kojící ženy. Kontraindikace a interakce s jinými látkami a léčivy nebyly dosud objeveny.