Červená salátová řepa se pěstuje v mnoha odrůdách různých tvarů – plochých, kulovitých i dlouhých. Je to dvouletá rostlina. Konzumní částí je bulva s charakteristickým červenofialovým zabarvením, způsobeným vysokým obsahem rostlinného barviva. Z horní části bulvy vyrůstá růžice jedlých listů s červenavým zabarvením.
Řepa červená (Beta vulgaris) pochází zřejmě ze Středomoří. Je to dvouděložná rostlina z čeledi merlíkovitých, která se pěstuje jako kořenová zelenina v současné době nejvíce ve východní Evropě a v USA. Existuje řada kulturních odrůd, které se liší jak tvarem, tak barvou. Jako listová zelenina se pěstuje řepa cvikla (mangold) – Beta vulgaris, poddruh cicla. K řepám patří samozřejmě i řepa krmná, která se používá jako krmivo pro dobytek, a řepa cukrovka k výrobě cukru.
Je oblíbená u asijských národů, ve střední Evropě a Severní Americe. Staří Římané ji už před 3000 lety využívali i jako léčivou rostlinu. Typickou chuť ovlivňují organické kyseliny, především jablečná, vinná, citronová a šťavelová.
Řepa červená má poměrně vysoký obsah bílkovin s cennými aminokyselinami, které jsou prospěšné pro metabolizmus mozku. Červená řepa obsahuje především disacharidy, oligosacharidy, polysacharidy na bázi galaktózy, arabinózy, ovocné kyseliny, aminokyseliny (asparagin, glutamin), betain, cyklické deriváty aminokyselin – betakyaniny (betanin), betalainy, triterpenoidní saponiny, látky glykosidické povahy, které ve vodě pění.
Ve větší koncentraci mohou způsobit rozklad červených krvinek, jinak mají příznivý vliv na vykašlávání hlenů, trávení, jsou projímavé, močopudné a antimikrobiální a antokyanová barviva. Droga působí především jako hepatoprotektivum (1). Antihepatotoxický účinek je založen na podpoře transmetylačních procesů v játrech.
Betain působí antiskleroticky, snižuje krevní tlak a zvyšuje pevnost kapilár. Červená řepa má také nejvyšší obsah železa a mědi ze všech známých druhů zelenin, poměrně velké množství zinku, jódu a manganu a dalších stopových prvků. Má sice poměrně vysoký obsah cukru, nicméně má příznivý glykemický index, takže se doporučuje i diabetikům.
Červená řepa má také vysoký obsah přírodního křemíku. Křemík ovlivňuje pevnost vazivových tkání a tvorbu nových, udržuje mladý vzhled pokožky, pružnost cév a kvalitu vlasů i nehtů. Má-li ho organizmus nedostatek, vlasy se lámou a nehty třepí. Podporuje regeneraci organizmu a zabraňuje stárnutí. Přidá-li se k tomu kyselina listová, které řepa červená obsahuje rovněž velké množství, představuje tato kombinace asi nejlevnější účinnou omlazovací kůru.
Pro vysoký obsah kyseliny listové se červená řepa doporučuje i těhotným ženám, s tím, že na jídelníčku by měla být alespoň v prvních týdnech těhotenství denně, protože působí jako ochrana proti deformacím plodu. Konzumovat se dají i listy červené řepy. Na rozdíl od kořene jsou bohatší na některé vitaminy, zejména A, B9 a K a obsahují také značné množství hořčíku a železa. Podle nejnovějších výzkumů i listy obsahují velké množství antioxidantů, zejména xantofyl lutein, žlutý pigment obsažený v rostlinných a živočišných buňkách a také derivát betakarotenu zeaxanthin.
Červená řepa je proslavená jako zásobárna přírodních látek, které brání vzniku rakoviny. Patří na seznam deseti druhů zeleniny, které jsou na antioxidanty nejbohatší. Obsahuje je zejména řepná šťáva. Rozmixovaná s karotkou a červeným zelím je nedostižným koktejlem plným antioxidantů a vitaminů. Je proto výborným prostředkem nejen proti rakovině, ale i proti chřipce a horečnatým onemocněním.
Souhrn léčivých účinků červené řepy:
- Vytváří vazivové tkáně.
- Zpevňuje kůži, zesiluje stěny cév, posiluje kosti.
- Je užitečná při onemocnění jater, cév a revmatismu.
- Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.
- Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra.
- Snižuje možnost ukládání tuků v játrech a reguluje metabolismus triglyceridů a cholesterolu.
- Zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin.
- Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.
- Je výborným prostředkem nejen proti rakovině, ale i proti chřipce a horečnatým onemocněním.
- Zlepšuje vstřebávání vápníku a hořčíku.
- Podporuje vylučování vody a kyselin z těla.
- Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu.
- Upravuje střevní mikroflóru především podporou růstu laktobacilů.
- Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.
- V prvních týdnech těhotenství působí jako ochrana proti deformacím plodu.
- Vyvolává optimističtější náladu.
Srovnání řepy s karotkou | ||
---|---|---|
na 100 g | řepa | karotka |
energie (v kcal) | 30 | 35 |
proteiny (v g) | 0,73 | 0,76 |
tuky (v g) | 0,09 | 0,18 |
glycidy (v g) | 5,94 | 5,52 |
vláknina (v g) | 1,2 | 2,7 |
vitamin C (v mg) | 2,8 | 3,6 |
vápník (v mg) | 18 | 30 |
železo (v mg) | 0,73 | 0,34 |
hořčík (v mg) | 18 | 10 |
fosfor (v mg) | 15 | 30 |
sodík (v mg) | 143 | 58 |
glykemický index | 64 | 47 |
index antioxidantů | 2774 | 371 |
Pár inspirativních rad a receptů na využití červené řepy v kuchyni:
Není bez zajímavosti, že červená řepa vařením své vynikající vlastnosti prakticky neztrácí. Zejména nedotčeny i při vaření zůstávají její antioxidační schopnosti. Nejnověji to dokázali američtí vědci, kteří zjistili, že obsah a účinnost antioxidantů jsou stejné u vařené i syrové řepy. Snižuje se pouze obsah vitaminů zhruba na polovinu. Naopak vláknina je lépe stravitelná ve vařené než syrové řepě. V tom případě se doporučuje vařit ji asi čtyřicet minut v páře.
Čím menší plod, tím má lepší chuť. Listy můžeme použít stejně jako špenát. Červenou řepu vařte ve slupce a neodkrajujte horní část se stvoly, jinak ztratí barvu i chuť. Slupku z vařené řepy snadno oloupete po opláchnutí studenou vodou. Používejte gumové rukavice.
Zeleninová polévka podle Lenky
Na másle osmahněte větší množství nahrubo nastrouhané červené řepy. Po chvilce přidejte jakoukoliv zeleninu, kterou máte k dispozici. Trochu cibule, mrkve, celeru, brokolice, prostě co dům dá. Lehce osmahnutou zeleninu zalijte vodou a povařte. Když je zelenina téměř měkká, přidejte na drobné kostičky nakrájené brambory. Povařte. Osolte. Podle chuti můžete zaexperimentovat a použít navíc např. anýz nebo badyán. Díky své sladkosti se řepa dobře doplňuje s aromatickým kořením. Na závěr do polévky zamíchejte zakysanou smetanu a podávejte.
Nešetřete zeleninou. Polévka se ničím nezahušťuje, je hustá množstvím nastrouhané červené řepy. Má velmi krásnou tmavě růžovou barvu, a pokud použijete vhodné koření, bude i omamně, téměř exoticky vonět.
Pomazánka z červené řepy 1
Řepu rozmixujte a vmíchejte do majonézy. Pokud se vám klasická majonéza zdá příliš těžká, můžete použít sójovou. Je běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy a je velmi chutná. Nebo klasickou majonézu smíchejte s kvalitním bílým jogurtem. Do této báječně barevné směsi zamíchejte na drobno nakrájenou cibulku a navíc posekané řepné kousky. Podle chuti můžete přisolit nebo připepřit. Podávejte s pečivem a plátky sýra.
Pomazánka z červené řepy 2
- 200 g pomazánkového másla
- 1 syrovou červenou řepu
- pepř
- 2 stroužky česneku
- pažitka
Pomazánkové máslo vložíme do mísy, mírně opepříme, přidáme utřený česnek se solí a nakrouhanou najemno čerstvou řepu. Vzniklou hmotu našleháme. Pokud chceme větší množství, můžeme přidat měkký sýr a naředit hustým jogurtem, šlehačkou, nebo majonézou. Mažeme na celozrnný chléb a zdobíme sekanou pažitkou.
Řepa s křenem
Jeden díl řepy a půl dílu křenu nastrouhejte na jemném struhadle a promíchejte. Zalijte sladkokyselým nálevem. Můžete použít váš oblíbený „okurkový“. Je to vynikající příloha k zapečeným těstovinám.
Pravý ukrajinský boršč
Každý kdo navštíví Ukrajinu, by neměl odjet, aniž ochutná tento jedinečný skvost ukrajinské tradice. A i když je recept náročnější, výsledek vás nejen překvapí, nýbrž ohromí! Takto chutný pokrm zná jen málokterá kultura. Boršč je vlastně taková polévka "nepolévka," svým obsahem a množstvím různých ingrediencí totiž nepřipomíná nic dosud známého:) Pokud chcete doma ohromit a taky si velice dobře pochutnat, tak tady je recept:
Ingredience a gramáž:
- 0,5 kg vepřového masa, nejlépe s kostí (lopatka, koleno atd.)
- 150 g fazolí (uvařených, nebo v plechovce)
- 1 ks velké červené řepy
- 1 plechovka rajského protlaku (větší)
- 4 velké brambory
- 2 ks mrkve
- kousek másla na osmahnutí mrkve
- 1/4 hlávky zelí
- 1 paprika
- 1 cibule
- kousek špeku
- 1 palička česneku
Postup přípravy:
Vepřové maso vaříme do jeho změknutí asi ve 3 litrech vody. Po vzniku vývaru maso vyjmeme – budeme ho potřebovat později. Čerstvou červenou řepu nastrouháme na struhadle a dáme podusit asi na 20 minut s hrníčkem vody a plechovkou rajského protlaku do rendlíku. Mezitím nakrájené brambory vhodíme do vývaru. Mrkev taktéž nastrouháme na struhadle a osmažíme na kousku másla. Vhodíme do vývaru k bramborám. Zelí nastrouháme, nebo na jemno nakrájíme a také vhodíme do polévky. Totéž uděláme i s nakrájenou paprikou, jednou osmahnutou cibulkou a fazolemi a vaříme. Před koncem vaření řidáme nakrájené maso z vývaru a provaříme. Přidáme ze špeku vysmažené sádlo a škvarky a odstavíme. Poté přidáme ještě paličku (podle chuti) prolisovaného česneku.
Doba varu se vždy odvíjí od porcí. Takže přesný čas vám neprozradím:) Polévku ale odstavte v momentě, kdy zjistíte, že zelí i brambory jsou již měkké.
Správný ukrajinský boršč by měl alespoň den odstát a až poté konzumovat. Podává se s chlebem namazaným česnekem a lžičkou smetany do talíře.
Dobrou chuť! 🙂
Celková nabídka produktů obsahující červenou řepu.
Zdroje:
- http://www.stoplus.cz/archiv/cervena_repa.html
- http://www.fytokomplexy.cz/clanky/Cervena-repa.html
- http://zdrava-vyziva.krasne.cz/ovoce-zelenina/cervena-repa
- http://www.behej.com/2008013001-cervena-repa-popelka-ktera-prodlouzi-zivot-.html
- http://recepty.centrum.cz/varime/2008/11/13/clanky/zazracna-cervena-repa/
- http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=136
Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/repa-cervena-beta-vulgaris.htm#ixzz3R6U3Cg1O