Největší potíže dělá majitelům krevní skupiny B vzdát se jejich oblíbených kuřat. Kuřata obsahují ve své svalovině lektin, který aglutinuje ( shlukuje ) krvinky krevní skupiny B. Jste-li zvyklí jíst více drůbeže než červeného masa, přeorientujte se na jiný druh, např. krůtu nebo bažanta. I když jsou v mnoha ohledech kuřatům podobné, žádný z nich neobsahuje nebezpečný lektin. Tento lektin napadá krevní řečiště a může vést ke vzniku mozkové mrtvice a výskytu imunitních poruch.

   Vaše krevní skupina by měla jíst maso 6 x týdně v porcích okolo 170 g.

   Velmi prospěšné maso :
Jehněčí, zvěřina, králík, skopové

   Neutrální ( neuškodí, ani výrazně neprospěje):
Hovězí, krůta,bažant, játra, bizoní, telecí

   Nevhodné :
Slanina, tetřev, kachna, šunka, srdce, slepice, křepelka, kuře, vepřové, husa

Mořské produkty

   Krevní skupině B prospívají mořské produkty, zejména hlubokooceánské ryby, jako je treska a losos, které jsou bohaté na výživné oleje. Bílé ryby, jako je platýs, halibut a mořský jazyk jsou také vynikajícím zdrojem vysoce kvalitních bílkovin. Vyhýbejte se však korýšům a měkkýšům – krabům, humrům, garnátům, slávkám atd. Obsahují totiž lektiny, které jsou pro Vaši krevní skupinu rozvratné.

   Mořské produkty by měla Vaše krevní skupina konzumovat 3-5x týdně. Množství l50-200 g

   Velmi prospěšné:
Treska, štika, jikry, sardinky, makrela, mořský jazyk, štika, kanic, losos, halibut, mořský okoun, platýs, hejk, mořský pstruh, polorejnok, jeseter

   Neutrální:
Tuňák, kalmár, sleď, bělomasé ryby, plachetník, koruška, sumcovité ryby, okoun říční, pstruh duhový, hřebenatka, kapr, mečoun, marinovaný sleď, okounek, žralok

   Nevhodné :
Ančovičky, slávky jedlé, škeble, humr, raci, želvy, uzený losos, ústřice, krabi, hlemýždi, barakuda, chobotnice, žáby, garnát, úhoř

Vejce a mléčné výrobky

   Majitel krevní skupiny B by měl týdně zkonzumovat 3 vejce, 3-5 ks á 56 g sýru,2-4 ks jogurtu(150g) a 1-2 dcl mléka. Toto vše můžete konzumovat v případě, že nejste laktózní intolerant. Vhodnější je konzumovat kysané mléčné výrobky, jako je jogurt, kefír, jogurtové mléko. Vhodná je i zmrzlina,pokud nevyvolává alergické reakce konzumenta.

   Velmi prospěšné:
Sýr typu Cottage, jogurt s ovocem, kefír, jogurt bílý, odstředěné mléko, kozí mléko, mozzarela, kozí sýry, mražený jogurt

   Neutrální:
Měkký plísňový sýr, ementál, hermelín, eidam, podmáslí, čedar, máslo, gouda,krémový sýr, syrovátka, sojový sýr, parmezán, šerbet, švýcarský ementál, sojové mléko

   Nevhodné :
Tvrdé plísňové sýry, např. Niva

Tuky a oleje

   Zařaďte do svého jídelníčku olivový olej, abyste podpořili správné trávení a vylučování. Používejte nejméně jednu polévkovou lžíci každý druhý den. Vyhněte se sezamovému, slunečnicovému a kukuřičnému oleji. Konzumujte l polévkovou lžíci oleje 4-6x týdně.

   Velmi prospěšné:
Olivový olej

   Neutrální:
Olej z tresčích jater, olej ze lněného semínka

   Nevhodné :
Řepkový olej, kukuřičný olej, bavlníkovýý olej, podzemnicový olej, saflorový olej, sezamový olej, slunečnicový olej

Ořechy a semínka

   Velmi prospěšné: Žádné

   Neutrální:
Pekanové ořechy, kaštany, para ořechy, mandle, vlašské ořechy

   Nevhodné : Kešu, arašídy, sezamová semínka, pistácie, piniové oříšky, lískové oříšky, slunečnicová semínka, mák

Luštěniny

   Lidé s krevní skupinou B mohou jíst jen některé druhy luštěnin, protože ty ostatní narušují tvorbu inzulínu. Mohou sníst jeden šálek suchých luštěnin 3x týdně.

   Velmi prospěšné:
Fazol obecný, fazol měsíční, modré fazole, červená sója

   Neutrální:
Bob obecný, bílé fazole, červené fazole, zelené fazole, hrachové lusky, fazolové lusky, zelený hrách, fazole severní

   Nevhodné :
Fazole aduke, čočka zelená, čočka obecná, černé fazole, hrách černooký, fazole azuki, čočka červená, strakaté fazole

Cereálie

    Krevní skupina B by se měla vyhnout pšenici, která obsahuje lektin, který snižuje účinnost inzulínu a selhává stimulace spalování tuků. Rovněž by se měla vyhnout žitu, obsahuje lektin, který se usazuje v cévách a vede ke vzniku jejich onemocnění a potenciálně i k mozkové mrtvici. Kukuřice a pohanka jsou hlavními faktory, které vedou u Vaší krevní skupiny k váhovému přírustku. Více než ostatní potraviny vedou ke zpomalení metabolismu, narušení účinku inzulinu, retenci tekutin a únavě.

   Jezte širokou škálu obilných zrn a cereálií. Vynikající je pro Vás oves a rýže. Doporučujeme také vyzkoušet pšenici špaldu, která je pro Vaši krevní skupinu velice prospěšná a neobsahuje lektiny, které by Vám mohly ublížit. Čtyřikrát týdně snězte l šálek suchých cereálií. Vhodné přidávat do jogurtu s ovocem nebo medem.

   Velmi prospěšné:
Proso, rýžové otruby, rýžové burizony, ovesná mouka,ovesné vločky, ovesné otruby, pšenice špalda.

   Neutrální: Rýžová kaše, musli

   Nevhodné :
Amarant, pšeničné otruby, kukuřičná kaše, žito, pohanka, pohankové krupky, ječmen, pšeničné klíčky, kukuřičné lupínky (cornflakes)

Chléb a pečivo

    Vyhněte se pšenici, kukuřici, pohance a žitu. I přesto Vám stále zbývá mnoho druhů chleba.Zkuste chléb z naklíčených zrn, který dostanete v obchodech se zdravou výživou. Tyto „živoucí“ chleby jsou velice výživné a přestože se jedná o chléb z naklíčené pšenice, problematické jádro je zničeno při procesu klíčení, a proto je chléb mimořádně zdravý. Jezte 1x denně jeden plátek chleba nebo 1 ks pečiva ( 100 g)

   Velmi prospěšné:
Chléb z hnědé rýže, rýžový koláč, pečivo z prosa, chléb z naklíčených zrn

   Neutrální:
Bezlepkový chléb, chléb z pšenice špaldy, vločkový chléb, chléb ze sojové mouky, pečivo z ovesných otrub

   Nevhodné :
Pšeničné bagety, pečivo z pšeničných otrub, vícezrnný chléb, žitný vita chléb, tvrdá pšenice, 100% žitný chléb, kukuřičné pečivo, celozrnný pšeničný chléb, žitný křehký chléb

Obilí a těstoviny

   Platí totéž co pro cereálie a chléb. Jezte 1 šálek suchých zrn a 1 šálek suchých těstovin 4x týdně.

   Velmi prospěšné: Ovesná mouka, rýžová mouka

   Neutrální:
Grahamová mouka, hnědá rýže, těstoviny ze semoliny, rýže basmati, špenátové těstoviny, mouka z pšenice špaldy, bílá rýže

   Nevhodné :
Pohankové krupky, celozrnná pšeničná mouka, mouka z tvrdé pšenice, lepek, ječná mouka, divoká rýže, kuskus, artyčokové těstoviny

Zelenina a houby

    V zelenině vhodné pro krevní skupinu B je množství velmi kvalitních živin, proto plně využijte možnosti konzumovat 5 x denně 1 šálek syrové a 1 šálek vařené nebo dušené zeleniny. Z jídelníčku zcela vyřaďte rajčata. Jejich lektiny vyvolávají u lidí krevních skupin A a B silné reakce, obvykle ve formě podráždění žaludeční sliznice.

    Nekonzumujte také olivy, protože plísně v nich obsažené spouštějí alergické reakce. Jezte dostatečné množství zelené listové zeleniny, která obsahuje hořčík, důležitý protivirový prvek. Hořčík také prospívá dětem, které mají krevní skupinu B a mají ekzém. Na rozdíl od ostatních krevních skupin můžete klidně jíst brambory, zelí a houby z přírodních zdrojů.

   Velmi prospěšné:
Červená řepa, zelená paprika, čínské zelí, žlutá paprika, mrkev, lilek, pastiňák, brokolice, červená paprika, bílé zelí, růžičková kapusta, kapusta, listová hořčice, mangold, houby Shitake, červené zelí, brambory, květák, petržel

   Neutrální:
Chřest, bambusové výhonky, čekanka, cibule, kopr, fenykl, tuřín, křen, špenát, řepa, římský salát, kerblík, ibišek jedlý, listy pampelišky, bílé brambory, zázvor, mořské řasy, pórek, tykve, ledový salát, řeřicha, cuketa, celer, hlíva ústřičná, okurka, štěrbák, červené brambory, česnek, šalotka, kedlubna, naklíčená vojtěška, vodnice

   Nevhodné :
Artyčoky, dýně, kukuřice, naklíčená ředkvička, zelené olivy, španělské olivy, avokádo, naklíčená sója mungo, černé olivy, rajčata, slunečnice topinambur, ředkvičky, tofu, řecké olivy

Ovoce

   Konzumujte 4x denně 1 ks ovoce . Vhodný je ananas, zvláště pro osoby, které jsou náchylné k nadýmání. Bromelain , enzym obsažený v ananasu, podporuje trávení.

   Velmi prospěšné:
Banány, tmavé blumy, hroznové víno červené i černé, ananas, červené blumy, papája, klikev, zelené blumy, zelené hroznové víno

   Neutrální:
Jablka, ananasový meloun, borůvky, červený rybíz, vodní meloun, sušené fíky, broskve, grapefruit, rozinky, pomeranč, mandarinky, mango, ostružiny, černý rybíz, bezinky, angrešt, švestky, kiwi, jahody, limeta, meruňky, třešně, datle, nektarinky, hrušky, maliny, citron

   Nevhodné : Kokosový ořech, opuncie, reveň, granátová jablka

Šťávy a tekutiny

   Většina ovocných a zeleninových šťáv je pro krevní skupinu B vhodná. Tyto nápoje pijte ihned ráno. Doporučujeme: smíchejte 1 polévkovou lžíci oleje ze lněného semínka, l polévkovou lžíci kvalitních lecitinových granulí a 2 dcl ovocné šťávy. Promíchejte a vypijte. Lecitin je enzym obsažený v živočiších a rostlinách a má schopnost podporovat metabolismus a imunitní systém. Lecitinové granule můžete koupit v lékárnách nebo v obchodech se zdravou výživou. Jinak pijte ovocné šťávy 3x denně po 2 dcl a 7x denně vodu po 2 dcl.

   Velmi prospěšné:
Šťáva ze zelí, ananasová šťáva, papájová šťáva, šťáva z hroznového vína, sťáva z klikve

   Neutrální:
Jablečná šťáva, voda s citronem, celerová šťáva, grapefruit, švestky, meruňková šťáva, šťáva z černých třešní (srdcovek ), pomerančová šťáva, jablečný mošt, zeleninové šťávy podle povolených druhů, okurková šťáva, šťáva z mrkve (aby se uvolnil z mrkve betakaroten, který je rozpustný pouze v tucích a ne ve vodě, zakápneme šťávu pár kapkami olivového oleje).

   Nevhodné : Rajčatová šťáva

Pro všechny typy ovocných nebo zeleninových šťáv platí, že je lisujeme čerstvé v odšťavňovači.

K o ř e n í

    Krevní skupině B nejlépe prospívá koření s prohřívacími účinky, jako je zázvor, křen, kari a kajenský pepř. Výjimkou je černý a bílý pepř, který obsahuje nežádoucí lektiny. Vyhněte se konzumaci sladidel, výjimkou je zde bílý a hnědý cukr, med a melasa, které trávicí systém Vaší skupiny nepoškozují. Tyto cukry můžete konzumovat v mírném množství. Můžete také jíst čokoládu, ale pouze jako pochoutku a ne jako hlavní potravinu.

   Velmi prospěšné:
Kajenský pepř, petržel, křen, zázvor, kari

   Neutrální:
Agar, pažitka, bazalka, koriandr, kapary, kopr, karob, rozmarýn, sůl, hnědý cukr, muškátový oříšek, estragon, chilli, červený vinný ocet, kerblík, třtinový cukr, hřebíček, římský kmín, kardamom, česnek, řasa ,řasa kelp, šalvěj, máta kadeřavá, sojová omáčka, paprika, vanilka, jamajský pepř, bílý vinný ocet, anýz, čokoláda, bergamot, kurkuma, kmín, mořská řasa dulse med, šafrán, majoránka, melasa, bílý cukr, oregano, tymián, máta peprná, jablečný ocet

   Nevhodné :
Nové koření, černý pepř, skořice, kukuřičný sirup, želatina, ječný slad, tapiok, mandlový extrakt, bílý pepř, kukuřičný škrob

Chuťové přísady

   Chuťové přísady jsou u této krevní skupiny buď neutrální nebo nevhodné. Nepoužívat kečup, který obsahuje pro tuto krevní skupinu škodlivé lektiny.

   Neutrální:
Jablečné máslo, sladká marináda, majonéza, marinovaný kopr, kyselá marináda, worcesterská omáčka, salátové dresingy( nízkotučné z povolených složek , džem ( z povolených druhů ovoce ), hořčice

   Nevhodné : kečup

Bylinné čaje

    Krevní skupina B zůstává ve vyváženém stavu při rozumné konzumaci čajů – zázvor k zahřátí, máta peprná k uklidnění trávicího traktu.Krevní skupině B se velice doporučuje žen-šen, protože se zdá, že má velmi pozitivní vliv na nervový systém.Pijte jej však pouze v první polovině dne, protože působí jako stimulant.

   Lékořice je pro tuto krevní skupinu obzvlášť vhodná. Má antivirové vlastnosti, které pomáhají snižovat náchylnost k autoimunitním chorobám. Také pomáhá udržovat hladinu krevního cukru v krvi po jídle.Také je silným elixírem pro lidi, kteří trpí únavovým syndromem.

   Velmi prospěšné:
Zázvor, list maliníku, petržel, máta peprná, lékořice, šalvěj, ženšen, šípky

   Neutrální:
Vojtěška, heřmánek, mateřídouška, třapatka,, bříza, zelený čaj, šťovík, moruše, třezalka, kajenský pepř, list jahodníku, pampeliška, sporýš, vodilka, řebříček, jablečník obecný, lopuch, americký jilm, ptačinec, kozlík lékařský, černý bez, dubová kůra, hloh, kořen lékořice

   Nevhodné :
Aloe, reveň, pískavice řecké seno, kokoška pastuší tobolka, divizna, jetel luční, vlákna kvetoucí kukuřice, chmel, podběl, senna, hořec, lípa

Různé nápoje

    Pro krevní skupinu je nejvhodnější, když omezí konzumaci nápojů na bylinný a zelený čaj (zalévá se vodou teplou 70 stupňů Celsia a luhuje se maximálně 2-3 minuty, potom se slije ), vodu a šťávy. Jste-li navyklí na kofein a musíte pít kávu nebo černý čaj, zkuste ho nahradit čajem zeleným, který také obsahuje kofein, ale zároveň má antioxidační účinky ( tzn.,že likviduje v těle tzv. volné radikály, které způsobují závažné nemoci včetně rakoviny ).

   Velmi prospěšné: Zelený čaj

   Neutrální : Pivo, káva bez kofeinu, obyčejná černá káva, černý čaj bez kofeinu, červené víno, bílé víno

   Nevhodné :
Destiláty, minerální vody, různé druhy sodovek, limonády, cola