Nádoby na čaj nikdy nemyjeme v saponátech. Čajové lístky se rozvinou v sítku či jiné čajové vložce, nejlépe se však promyjí volně přelité a teprve po vyluhování odstraněné pomocí sítka.
Kvalitní čajové lístky a jejich dostatečné množství. Co je dostatečné množství čaje? Zde platí základní pravidlo: jedna čajová lžička na šálek (1,5 dl) a jedna navíc, takzvaně na konvici. To znamená např. na čtyři šálky pět čajových lžiček čaje. Toto pravidlo platí především pro listové čaje (Leaf teas), u čajů typu Broken nebo Fannings (jemnější lístky) je třeba menšího množství, neboť čaj v této úpravě je vydatnější. Obecně lze říci: čím jsou čajové lístky drobnější, tím méně je jich zapotřebí.
Doba vyluhování černého čaje má být mezi 2-5 minutami. Pokud je čaj vyluhován déle než 5 minut, hořkne. Je-li doba vyluhování příliš krátká (kratší než 2 minuty), získá čaj určitou část teinu, ale jeho aroma je slabé a mdlé.