Nároky na stravování jsou v každé fázi lidského života jiné. Zatímco děti a dospívající mohou jíst téměř cokoliv a jejich zdraví to ve větší míře nijak neovlivní, starší osoby si musí dávat veliký pozor, jaké potraviny do těla dostávají. Navíc je třeba často přemýšlet nad konzistencí jídla. Inspirujte se několika jídelníčkovými tipy pro osoby staršího věku. 

 

Kašovitá strava jako krajní řešení

 

Když se řekne jídlo pro seniora, většinou se každému ihned vybaví kaše. Pravda je, že kašovitou stravu bychom měli vnímat jako poslední řešení. Často je její příjme ovlivněn zdravotním stavem dané osoby. Ve velkém množství případů se senioři zaměřují na kašovitou stravu jen proto, že mají ve špatném stavu chrup. V první řadě je třeba posoudit toto a problém případně co nejdříve řešit. 

 

Tipy na sestavení jídelníčku

 

Je velice důležité pohlídat výživovou hodnotu každého jídla, v ideálním případě by měl být stanoven jídelníček, který musí být dodržován. Pokud například seniora trápí stařecká demence nebo jiná záludná nemoc, měl by potravu vždy přijímat pod dohledem, aby bylo jasné, že jídlo skutečně snědl. Co se týče skladby, je třeba klást důraz na příjem bílkovin a vlákniny, současně je třeba omezit příjem nezdravých cukrů a tuků. Dostatečný příjem vitamínů a minerálů je vhodné zajistit skrze doplňky stravy. V jídelníčku by se každý den měla nacházet zelenina, ovšem nemusí to být jen obligátní hrachová kaše. I seniorům bude chutnat smoothie. Zeleninu lépe stráví vařenou nebo připravenou v páře, syrová je příliš těžká. Platí, že jídelníček by se měl skládat z 5 jídel: snídaně, svačina, oběd, svačina a večeře a jíst by se mělo v pravidelných časech. 

 

Jak nejlépe vařit?

 

Zaměřte se na omáčky, jídla vařená v páře a jídla dušená. Méně vhodné jsou smažené pochoutky, i když jednou za čas to není žádný problém. Snažte se vždy o pestrost, používejte žloutky, exotickou zeleninu a ovoce, střídejte různé druhy masa, ideálně ale libového.