Tlusté střevo je vitální součástí zdravého a dobře fungujícího těla. Hraje nezastupitelnou roli při trávení, ve vašem imunitním systému a při udržování rovnováhy tekutin v těle. Je jen jednou částí většího trávicího systému. Začíná u slepého střevě a končí v oblasti konečníku.
Pokud tlusté střevo špatně pracuje, bude v sobě zadržovat odpadní látky déle, než je pro vás užitečné. To pak způsobuje, že tento toxický odpad se přes jeho stěnu vstřebává do krevního oběhu a dělá v těle neplechu.
Znaky zdravého a nemocného tlustého střeva
Zdravému tlustému střevu trvá méně než 24 hodin přesunout potravu celou svou délkou.
Avšak v důsledku „moderních“ stravovacích návyků (zpracované potraviny, kterým chybí enzymy, vláknina a živiny) se tranzitní čas zpomalí až na 70 hodin.
Výsledkem je pak toxické střevo, které v průměru obsahuje 8 kg tohoto odpadu a v extrémních případech dokonce až 14 kg.
Nejčastějším projevem toxického střeva je zácpa,která nastává tehdy, když se odpadní hmota přesouvá tlustým střevem příliš pomalu, což vede k nepravidelnému a bolestivému vyprazdňování.
Obecně mezi symptomy toxického střeva patří:
Zažívací potíže– zácpa, nadýmání, průjem, větry, nedostatečné strávení potravy, bolesti žaludku
Celkové zdraví– bolesti kloubů a svalů
Psychické problémy– deprese, únava, úzkost, zamlžené myšlení, změny nálad, výpadky paměti
Imunita– slabá imunita, opakující se infekce močových cest, vyrážky na pokožce
Dr. Bernard Jensenje jedním z pionýrů, kteří používali pročištění střev na zvyšování kvality lidského života.
Ve své knize barvitě vysvětluje důležitost tohoto pročišťování:
Těžké nánosy ve střevě postupně hrubnou a stávají se živnou půdou pro hnilobné procesy.
Cévní kapiláry, nacházející se ve střevě, začnou pak propouštět hnilobné toxiny, jedy a jiné zbytky přes zeď střeva do krve.
Následně všechny tělesné orgány a tkáně jsou těmito látkami zamořené. A tady začíná skutečná „auto-intoxikace“ na fyziologické úrovni.
Tato akumulace nánosů v tlustém střevě může mít dokonce konzistenci jako pneumatika nákladního auta. Je tvrdá a černá.
Tato kúra trvá 10 až 16 dnía navrhl ji v roce 1940 alternativní terapeut Stanley Burroughs.
Později ji v roce 1976 představil světu i prostřednictvím své knihy The Master Cleanser.
Ingredience
Pro jednu dávku budete potřebovat:
-
2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy (asi 1/2 citronu)
-
2 polévkové lžíce javorového sirupu (skutečný, nikoli prichucovaný)
-
1/10 čajové lžičky práškového kajenského nebo chilli koření
-
3 dcl vody
Postup přípravy a užívání
Všechny suroviny spolu dobře rozmixujte. Nápoj pijte 5 až 8 krát denně po dobu minimálně 10 dní.
Můžete k tomu doplnit i užívání esenciálních olejů (nemusíte, pokud nechcete).
Esenciální oleje podporují detoxikační proces a zároveň zvyšují absorpci ostatních živin a minerálů, aby si tělo znovu vytvořilo rovnováhu.
Používejte však esenciální oleje terapeutické kvality, u kterých se látky snadno vstřebávají na buněčné úrovni.
Návod na doplňkový nápoj
V 2,5 dcl vody rozmíchejte šťávu z 1 citronu, 10 kapek citronového esenciálního oleje a 10 kapek mátového esenciálního oleje.
Vypijte ho 1 krát denně po dobu 14 dní.