Není tajemstvím, že chemoterapie je pro tělo agresivní a má neblahé důsledky na zažívací trakt. Pojďme si tedy říci, jakým potravinám se vyhýbat, a které naopak nasadit.
Ruku v ruce s rakovinou přicházíme o bílkoviny a příjem kalorií, protože máme averzi k jídlu. To je důvod, proč přidat větší množství potravin, bohatých na bílkoviny a tuky. Nabudete na síle a budete mít větší šanci bojovat s infekcemi a se samotnou rakovinou.
Nasaďte tak olivy, řepkový olej, různá semena, ořechy, sušené ovoce, avokádo a fazole.
Dále pijte co nejvíce nízkokalorických nápojů, koktailů, nejrůznějších ovocných šťáv a proteinových nápojů.
A naopak snižujte konzumaci mléka a mléčných výrobků, protože léky a laktóza k tomu způsobují nadýmání, průjem a bolestivé křeče.
Nevolnost a zvracení jsou nejčastějším doprovodným znakem chemoterapie. Zbavíte se jich právě tak, že budete denně pít alespoň deset sklenic vody, protože právě dehydratace způsobuje nevolnost.
Dále je potřeba pít dvakrát denně teplou vodu s citrónovou šťávou. Tento nápoj je perfektní na zvracení.
Rovněž zázvor v jakékoli podobě pomáhá s nauzeou, tak jako pravidelný rozvrh jídla – pětkrát denně.
Pokud také trpíte různými afty, jako je tomu časté zejména u onkologických pacientů, tak se vyhýbejte slanému, pikantnímu a kyselému a jezte více měkkého jídla – v kašovité podobě.
Rovněž anorexie a deprese jsou doprovodným jevem chemoterapie. Jste slabí a unavení, nemáte chuť k jídlu a snadno podléháte anorexii a depresi. Zkuste si tedy zacvičit. Věnujte se relaxačním sportům, jako je jóga, plavání, cyklistika, anebo svižná chůze. Zajděte si s rodinkou na oběd – jídlo, hudba, dobré jídlo a přátelé vám zlepší náladu. Dobré by bylo rovněž se obrátit na zdravou výživu, která vám s rakovinou také pomůže.
Chemoterapii doprovází také zácpa, nebo naopak průjem. Na to je dobré množství ovoce, hodně vody, potraviny s vysokým obsahem vlákniny (fazole, čočka, zelenina) a sušené ovoce. Jezte rozhodně více banánů, rýže a jablek.
Zdravá výživa, to je:
Více vody, nejvíce ovocných šťáv a čajů – zejména pak v období průjmu.
Horká voda, mléčné nápoje, smetanové polévky a pudingy jsou zase vhodné pro pacienty trpící na afty, oděrky a podobně.
Dieta s nízkým obsahem vlákniny je zase vhodná pro pacienty, kteří trpí se zažívacími problémy. Je to známka toho, že byste se měli vyhnout syrovým potravinám. Jezte bílé brambory a pijte ovocné šťávy.
Pacienti, kteří trpí nadýmáním a průjmy by měli vysadit laktózu.
Všichni pacienti trpící rakovinou by měli denně jít vysoké množství zeleniny a ovoce. Dále vlákninu, celozrnné potraviny, obiloviny, rýži, ječmen a oves. Naopak by se měli vyhýbat sladkostem a bílému chlebu. Cukr totiž živí rakovinu a mouka nadýmá.
Dále je třeba se vyhnout červenému masu a masu vůbec. Konzumujte maximálně bílé maso, drůbež a ryby.