ZÁZVOROVÝ ČAJ
Ze zázvorového kořene odkrojíme část asi 5 cm dlouhou, oloupeme ji a nastrouháme na hrubém struhadle.
Zázvor zalijeme horkou vodou a necháme stát asi 15 minut. Poté nálev scedíme.
Štiplavou chuť zázvorového čaje zmírníme citronovou šťávou a medem. Pijeme ještě teplé.

MÁTE DOST JABLÍČEK? ZAHŘEJTE SE JABLEČNÝM ČAJEM


Jablečný čaj se skořicí a medem

– hrst sušených kousků jablek nebo polovina nastrouhaného čerstvého jablka
– špetka skořice nebo kousek skořicové kůry v celku
– lžíce medu
– 2 ks hřebíčku
– (sušené borůvky nebo brusinky)


Sušená jablíčka nebo polovinu strouhaného čerstvého jablka spaříme vařící vodou a spolu s dvěma hřebíčky povaříme v půl litru vody asi 10 až 15 minut od bodu varu, v závěru přidáme špetku mleté skořice nebo rovnou vaříme s jedním kouskem celé skořicové kůry.

Na závěr můžeme přidat lžíci medu na oslazení. Nic nezkazíme, když máme po ruce také trochu sušených borůvek nebo brusinek, které spolu s jablíčkem povaříme pro zpestření chuti a zesílení zdravotního účinku. Čaj nemusíme cedit a zbylé ovoce můžeme klidně sníst.
 


ŠÍPKOVÝ ČAJ:

Zejména v době, kdy nám hrozí nachlazení, chřipky a jiné virózy, prokáže šípkový čaj našemu organismu dobrou službu. Smícháme-li sušené šípky ve stejném poměru s lipovým květem, chráníme náš imunitní systém hned dvojnásobně. Obě léčivé rostliny jsou totiž v odvaru obzvlášť účinné.

Právě když hrozí respirační virové infekce (projevující se rýmou, kašlem, zvýšenou teplotou, pálením v hrdle, pobolíváním hlavy, kloubů či svalů) bychom měli šípkový čaj pít pravidelně.

PŘÍPRAVA ČAJE:

lžičku směsi zalijeme 250 ml studené vody a uvedeme ji na 5 minut do varu. Poté přecedíme – pozor na jemné chmýří semen, může vyvolat dráždivé svědění sliznic v ústech a krku, proto hotový čaj pečlivě scedíme přes jemné sítko.

                                           
 

PEČENÝ ČAJ 

Suroviny:

  • 2 kg ovoce

  • 1 citron

  • Cukr 0,7 – 1,2 kg – jak kdo má rád sladké

  • Vanilkový cukr (nemusí být)

  • Rum – 1 – 2 dcl dle chuti

  • 1 lžička skořice + 1 celá skořice

  • 8 hřebíčků

  • Mletý badyán

 

Pečený čaj – postup:

Všechno ovoce opereme, očistíme, odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Jablka a hrušky nemusíme loupat. Nastrouháme kůru z citronu a jeho dužninu rozkrájíme na kousky.
Vše nasypeme do mísy a přidáme koření.     

                                            
Důkladně promícháme a rozprostřeme na hlubší plech. Dáme na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 st.C. Po 10 minutách přidáme do pekáče cukr a 1 dcl rumu. Pro děti lze udělat variantu bez rumu. Pečeme ještě asi 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Během pečení občas ovoce promícháme. Horkou směs nalijeme do skleniček, nahoru dáme 1 lžičku rumu a obrátíme dnem vzhůru na 5 minut nebo 10 minut sterilujeme. Směs necháme vychladnout a uchováváme v temnu a chladu.