Mikrovlnné trouby a účinky na potraviny

Přípravou jídel v mirkovlnné troubě dochází v první řadě ke snížení nutriční hodnoty potravin. Využitelnost stravy je po ohřátí podstatně omezenější. U důležité složky masových potravin, takzvaných nukleoproteinů dochází až ke zničení a hodnota je snížená opravdu podstatně.

Je také faktem, že konzumované potraviny ohřáté v mikrovlnné troubě způsobují změny ve složení krve – snížení hemoglobinu nebo zvýšení cholesterolu. Mikrovlnné trouby obecně mohou při různých formách tepelné úpravy potraviny zničit, znehodnotit nebo omezit řadu látek, které mají pozitivní efekt na lidský organismus. Například mateřské mléko ohřáté v mikrovlnné troubě ztrácí aktivitu obranných faktorů.

Je tedy zřejmé, že spoléhat při tepelné úpravě potravin pouze nebo výhradně na mikrovlnné trouby, je rozhodně zdraví škodlivé. Občasné používání je také neprospěšné, zálěží v jaké míře. Mikrovlnné trouby používejte opatrně a co nejméně.

AUTOR: Mgr. Jana Krameriová, Centrum Integrované Medicíny

Autorka je absolventka PřDF, Londýnské školy klasické homeopatie a studia čínské medicíny při ČSBS, působí v Centru Integrované Medicíny Praha.

Komentáře