Nenasycené mastné kyseliny omega-3 prospívají komplexně našemu zdraví. Jsou důležité pro mozek, srdce i zrak. Zajímá vás, jaké potraviny jsou bohaté zdroje omega-3? Máme dobrou zprávu, ve vaší lednici je jich určitě dost!
Živočišné nebo rostlinné? Na své si přijdou masožravci i vegetariáni
Zdroje omega-3 mají své zastoupení v živočišných i rostlinných potravinách. Z živočišné říše jsou na tom nejlépe mořské tučné ryby, které jsou plné omega-3 i vitamínu D. Z rostlinných vás možná překvapí, že v pomyslném žebříčku se na prvních místech umístí řepkový olej. Smažený sýr, hranolky a řízky ale nejsou tím, co byste teď měli pravidelně konzumovat. Aby byl řepkový olej pro tělo prospěšný, museli bychom ho užívat po lžičkách, což není zrovna lákavé, ani chutné.
Potraviny s vysokým obsahem omega-3, které najdete i ve vaší spíži
Pokud jste maso nebo ryby ze svého jídelníčku vyřadili úplně nebo si ho dopřáváte jen občas, prošmejděte lednici a spíž. Možná tam máte bohaté zdroje omega-3, aniž byste o tom věděli:
-
Vejce
V jednom vajíčku (z volného chovu) se pod skořápkou může ukrývat více jak 500 mg omega-3. Mají vysoké množství bílkovin, ale taky velké množství vitamínů a minerálů. Tak si na to při nedělní snídani vzpomeňte a s čistým svědomím si na sázená nebo míchaná vajíčka klidně dopřejte.
-
Vlašské ořechy
Jeden takový oříšek obsahuje skoro 200 mg omega-3. Kdo by to byl řekl, viďte? Kromě toho jsou plné vlákniny, kterou ocení náš žaludek i střeva. Naordinovat si ořechovou dietu by ale nebylo tím pravým. Maximální doporučené množství je zhruba hrstka ořechů denně, a to proto, že jsou poměrně hodně tučné.
-
Chia semínka
Nebo-li semínka šalvěje hispánské jsou považovány za superpotravinu. Obsahují velké množství minerálů, pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru, ale také hospodařit tělu s energií. Vodu na sebe vážou jako magnet, tudíž jsou i skvělým pomocníkem pro hydrataci těla i pokožky. Jsou také skvělým antioxidantem, neboť na sebe vážou nežádoucí látky v těle a vyplavují je pryč. No a na závěr stačí snad už jen dodat, že jsou prospěšné i na imunitu.
Co byste měli vědět o rostlinných zdrojích omega-3?
Jejich vstřebatelnost se od živočišných hodně liší. Jednoduše řečeno je zapotřebí sníst mnohem více rostlinného zdroje omega-3, než živočišného, abychom získali potřebnou dávku mastných kyselin. Vůbec nejlepší vstřebatelnost má na druhé straně olej z lososa. Ta dosahuje až 92 %! V běžném jídelníčku je ideální kombinovat nejrůznější zdroje omega-3, právě kvůli pestrosti.