„Tato civilizace dělá všechno obráceně,“ ŘÍKÁVAL UŽ PŘED TŘICETI LETY JASNOVIDNÝ BYLINKÁŘ PÁTER FRANTIŠEK FERDA. STEJNĚ TAK SMĚLE TVRDIL, ŽE LIDSTVO NEUDOLÁ RAKOVINA, ALE PLÍSNĚ.
KDYŽ MÁ VEČER NAŠE TĚLO NEJVĚTŠÍ HLAD, NUTÍME HO K HLADOVCE, ABYCHOM NEPŘIBRALI NA VÁZE. DOPŘÁVÁME SI OVOCE A VŮBEC NEŘEŠÍME, ZDA JE TO PRO NAŠE TĚLO OPRAVDU PROSPĚŠNÉ. A PROČ TAKY, KDYŽ JE PLNÉ VITAMÍNŮ?!
A ŽE NAŠE DOMÁCÍ VEPŘO-KNEDLO-ZELO, BY SI ZASLOUŽILO NOBELOVU CENU. MNOZÍ LÉKAŘI A VÝŽIVOVÍ PORADCI BY S PÁTEREM ZŘEJMĚ ANI DNES NENAŠLI SPOLEČNOU ŘEČ.
PŘINÁŠÍME VÁM NĚKOLIK FERDOVÝCH DOPORUČENÍ, JAK SI UDRŽET PEVNÉ ZDRAVÍ.
NAKOLIK VÁM PŘIPADAJÍ BLÍZKÁ NEBO SNAD NADČASOVÁ, NECHÁVÁME NA VÁS…
1 Kuchyně je naší lékárnou
„Kvalita naší krve je přímo úměrná s tím, co jíme,“ zdůrazňoval F. Ferda. Proto bychom se měli podle jeho slov snažit, aby naše kuchyně byla lékárnou a lékárna naší kuchyní. Jíst bychom měli všechno, ale v malé míře. I to nezdravé. Za nezdravé, páter Ferda považoval např. Uzeniny a sýry. Mohou se jíst, ale pouze jednou za čas.
Tělo má pak čas vyčistit se. Důležité je nedělat si z toho oblíbené jídlo. „Je otázkou času, kdy se naše tělo proti tomu vzbouří,“ varoval páter a s oblibou dodával: „To, co ti chutná nejvíce, jez nejméně.“
2 Tělo se čistí i sílí
Naše tělo se dvanáct hodin čistí a v další půli zase sílí. To není nic převratného, Ferdova doporučení se od ostatních odlišují v době, kdy tyto procesy v těle začínají a kdy končí. Podle pátera trvá očista od dvou hodin v noci do dvou odpoledne. Během této doby by se tělo nemělo příliš zatěžovat jídlem. S posunem souvisí i pozdější čas na snídani, oběd i večeři.
3 Osvěžující spánek
„Co se naspí do dvou hodin, to se naspí.“ zdůrazňoval. Pak už tělo nemá ze spánku užitek. Kdybychom ale podle Ferdy v okruhu 15 km vyplenili všechno živé, tak ze spánku nemáme nic. „Člověk je živá součást přírody a z živého čerpá potřebnou sílu!“ říkával páter Ferda.
4 Zdravá snídaně-oběd-večeře
Říká se, že snídani si má člověk nechat pro sebe, o oběd by se měl podělit s přítelem a večeři přenechat nepříteli. Páter Ferda to s úsměvem komentoval, že tato civilizace dělá všechno obráceně. Doporučoval snídat málo a později, oběd by měl být vydatný kolem druhé hodiny odpoledne a večer by se měl člověk najíst dvakrát!
Když mu ženy oponovaly, že neprojdou dveřmi, odpovídal jen: „Lepší když budeš mít kilo navíc a budeš zdravá, než bys byla o kilo lehčí a marodila bys.“
Dopoledne doporučoval jídlo, které nezatěžuje tělo. Za ideální snídani považoval žitovku, což je upražené žito, pšenično-žitný chléb, dobře vypečený, (žito čistí krev, pšenice podporuje krvetvorbu – pozn. red.) namazaný nejlépe vepřovým hřbetním sádlem. Oběd složený z polévky a hlavního chodu, by měl přijít na řadu až kolem druhé hodiny odpolední. Nejlépe hodinu po jídle by se nemělo pít, aby mohly v klidu započít trávicí procesy.
Večer je podle pátera zcela normální, že má člověk největší hlad. Tělo sílí a potřebuje k tomu dostatek potravy. Zásadní je nepřejíst se, ale dobře se najíst!
5 Teplé nebo studené?
Ferdovo krédo bylo: „Ať už chceme po ránu sníst nebo vypít něco studeného, mělo by to přijít až po naplnění žaludku něčím teplým.“ Nejlépe žitovkou nebo čajem, který se pije po douškách a nejlépe dopoledne, kdy se tělo čistí. Rozhodně by se nemělo pít studené pití na lačný žaludek! Kdo tak činí, koleduje si podle pátera Ferdy o rakovinu žaludku.
6 Zelenina může škodit
F. Ferda byl vlastenecký kněz. Co bylo naše, to ctil. Říkával, že jsme geneticky nastaveni na potravu našich předků. Co se vypěstuje u nás, to se může sníst. Do toho také rozlišoval, co tady bylo původní a co ne. Zatímco vlašské ořechy považoval za nevhodné, lískové ořechy naopak.
Ze zeleniny doporučoval petržel, mrkev, salátové okurky, které obsahují minerály, a červenou řepu. Ta je zdrojem přírodního červeného barviva a kromě jiného blokuje množení plísní v těle. Cibuli doporučoval jen v malém množství, protože v těle ničí červené krvinky, česnek povoloval dva stroužky týdně, rozhodně ne denně.
Doporučoval všem sníst během dne tři lžíce petržele a trošku mrkve. Byl toho názoru, že je lépe mít v těle mírný nedostatek vitamínů, než nadbytek. Často mluvil o zvratných procesech, které nastanou v těle, pokud má nadbytek vitamínů. Místo toho, aby pomáhaly, začnou škodit.
7 Zákeřné plísně v ovoci
„Plísně jsou hrobaři života, a lidstvo neudolá rakovina, ale zdegeneruje na plísně,“ varoval častokráte své pacienty Ferda. Neviděl rád, když lidé jedli příliš syrového ovoce, zvláště malé děti. Málokteré není nahnilé a tudíž nezasažené plísní. V přílišném množství dráždí ledviny, tlusté střevo, žlučník a u malých dětí například častá konzumace jablek způsobuje noční děsy.
Ferda doporučoval vyvarovat se dovezenému tropickému ovoci, včetně džusů, které jsou pro lidi žijící v tropickém pásmu. Ale ne pro nás! Když už ovoce, tak kombinaci jablko-hruška, jednou týdně a sníst během dopoledne, kdy se tělo čistí. Za přijatelné považoval tepelně zpracované ovoce (povidla, žemlovka, štrůdl, ovocné knedlíky, jablečný závin aj.).
8 Maso nesmí chybět
Maso by se mělo jíst v nevelkém množství, nejlépe propečené a rozhodně by se měly druhy masa v našem jídelníčku střídat. Ferda nedoporučoval přední hovězí – maso od kosti, u zvěřiny varoval před špatně střeleným kusem, nejednou léčil lidi, kteří měli zdravotní problémy.
Varoval před častou konzumací kuřecího masa, které může obsahovat arsen. Sami si můžete doma udělat menší test o tom, co jíte. Páter říkával, že pečené kuře by mělo mít bílé kosti.
9 Mouka je zdravá
Mouka a vše, co je spojeno s ní, p. Ferda doporučoval. Houskové knedlíky, bramborové knedlíky, škubánky. Zato s rýží nebo těstovinami u pátera lidé příliš nepochodili. Doporučoval je tak jednou do týdne. Brambory by se měly zásadně vařit s kmínem a mrkví, která na sebe váže škrob. Po dovaření doporučoval mrkev vyhodit a brambory nechat vychladnout bez pokličky. Pokud se neodklopí, dochází v bramborách k pařeništi škodlivin.
10 Ničivý alkohol a kouření
„Kouření škodí, ale jinak, než se říká,“ usmíval se Ferda a všem kuřákům doporučoval inhalovat česnek, aby docházelo k čištění plic. Sám miloval tabák a s kouřením přestal až těsně před smrtí. Občas doporučoval sklenici piva, ale varoval před desetistupňovým pivem, které podle jeho častých diagnóz lidem ničilo ledviny.
Když už pivo, pak jedině dvanáctku, nejlépe Plzeň a pouze třetinku. Když už alkohol, pak malého panáka pravé slivovice, ale jednou za čas! Jinak byl Ferda v užívání alkoholu striktní. „Když viděl, že vězí za nějakým problémem, řekl to lidem na rovinu,“ vzpomíná na pátera pražský léčitel K., který za ním často jezdíval přiučit se, ale nepřeje si být plně zveřejňován.
„Jednou Ferda rozdával recepty lidem před domem v Sušici a v houfu lidí stála mladá paní s kočárkem a zřejmě i se svojí maminkou. Ferda se nejdříve otočil k ní a řekl: Tak pro vás, pro vás nemám vůbec nic, protože slepota u vašeho dítěte je slepota nadosmrti. Takhle jí to řekl naplno a pokračoval. V mozku nemá vyvinuté oční centrum. V době těhotenství jste totiž pracovala jako servírka, kouřila jste a pila tvrdý alkohol! Smiřte se s tím, že budete mít slepé dítě… Víc se s ní nebavil a rozdával recepty. Ještě chvilku tam stála a pak i s druhou paní a s kočárkem odešly.
Na konci řeči se k ní ještě vrátil. To, co jste tady viděli, je odstrašující případ pro všechny ženy, které když viděl poprvé, dokázal si s pomocí svých jasnovidných schopností všechno zjistit. Dovedly ho k příčině a pravdě, která někdy byla velmi krutá.“
Zdroj: cks.cz
Převzato z : www.lajkit.cz