I když tento pojem je širší, v našich představách jsou nádory spojené s rakovinou. Tato, možná můžeme říci metla lidstva, patří mezi nejčastější příčiny předčasných úmrtí a je spojena s nevýslovným utrpením.
Přesto, že lékařská věda už celá desetiletí hledá spolehlivý lék na rakovinu, její léčení je stále problematické. Nejpravděpodobnější příčinou jejího vzniku je dlouhodobý vliv nesprávné výživy a životosprávy, bohužel nemoc po propuknutí se už často nedá zvrátit.
Proto žádné úsilí na úpravu stravy, životního stylu a dlouhodobé užívání preventivních bylinkových léků proti této strašné nemoci není přehnané. Měli bychom na možnost vzniku rakoviny myslet častěji a působit proti ní preventivně. Bylinky nám k tomu nabízejí široké možnosti.
Čajová směs na prevenci a podporu léčby rakoviny
Připravíme ji ze stejných dílů natě přesličky, řebříčku, kopřivy a květu měsíčku. Čaj pijeme preventivně, ale hlavně hned při prvních příznacích onemocnění.
Další recept
Pijeme jednou za čas čaj připravený ze směsi stejných dílů natě benediktu, šalvěje, vlaštovičníku, kakostu a květu měsíčku. Obě tyto směsi obsahují nejúčinnější proti-rakovinné bylinky, které můžeme vzájemně různě kombinovat. Působí nejen proti rakovině, ale prospívají celému organismu.
Řepná šťáva proti rakovině
Čerstvá syrová šťáva z řepy je jedním z nejlepších preventivních i léčebných prostředků proti rakovině. Řepa je levná a šťávu si lehce připravíme v odšťavovači, dá se už i koupit v prodejnách zdravé výživy. Vy-pijeme-li dvakrát týdně 1-2 dl šťávy, kromě prevence rakoviny si léčíme i paradentózu, vnitřní orgány a dodáváme organismu množství mimořádně zdravých látek.
Kapustová zelenina proti rakovině
Podle nejnovějších odborných výzkumů se v brokolici, kapustě a zelí našly látky, které prokazatelně zastavují růst rakovinových nádorů. Častá konzumace této zeleniny, nejlépe v syrovém stavu nebo jen mírně tepelně zpracovaných, je výbornou prevencí, ale i podpůrným prostředkem při léčbě této zákeřné nemoci.
Protirakovinná šťáva
Smícháme stejné díly šťávy ze syrové řepy, mrkve a celeru. Pijeme denně 1-2 dl. Stavu můžeme zředit vodou. Pijeme jako prevenci i podpůrnou léčbu nádorových onemocnění.
Aloe na rakovinu žaludku
300 g listů rozmixujeme nebo pomeleme na masovém mlýnku, přidáme 1/2 kg medu, 7 dl červeného vína a 1 dl brandy. Trochu o-hřejeme, dobře promícháme a necháme 2-3 týdny stát, občas protřeseme. Mírně ohřáté scedíme a užíváme třikrát denně 1 lžičku 2 hodiny před hlavním jídlem.
Ivanův čaj
Tento starý recept pochází ze Sibiře a doporučuje pravidelné pití čaje z květů vrbky úzkolisté, jejíž květy obsahují protinádorové látky. Vrbkový čaj je výborný k prevenci, ale i jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny.
Rakovina kůže
Postižená místa potíráme šťávou z vlaštovičníku zředěnou dvojnásobným množstvím vlažné vody. Současně působíme proti tomuto onemocnění i vnitřně podle předcházejících receptů.
Kopřiva na rakovinu žaludku
Podle rakouské bylinkářky Trebenové pomáhá při rakovině žaludku dlouhodobé pití
Mast na rakovinové nádory
Čerstvě vylisovanou šťávu z květů měsíčku vmícháme do stejného množství rozpuštěného rostlinného másla. Nádory potřeme a ovážeme.
Obklady podle faráře Kneippa
Tento zkušený léčitel doporučuje obklady z natě přesličky na všechny druhy nádorů a vředů. Čerstvou nať spaříme na sítu nebo mřížce na vaření knedlíků 5-10 minut. Spařenou nať zabalíme do gázy nebo jemného plátna, přiložíme a teple ovážeme. Obklad necháme působit alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc. Po obkladu místo ošetříme pudrem nebo mastí.
Iva Hédlová podle – Dionýz Dugas – 500 nejlepších receptů lidového léčitelství