Zahřát se v zimě můžeme různými způsoby. Teplým oblečením, objetím s milovanou osobou a samozřejmě alkoholem. Aktuální v tomto období jsou červená vína a vybrané destiláty. Poradíme vám, které by ve vaší spíži či přímo vinotéce rozhodně neměly chybět.
Nejenom zkušený someliér vám potvrdí, že jiné víno patří k letním měsícům, jiné k zimním. Zatímco letní vína primárně osvěžují, úlohou vín zimních je spíše zahřát. Proto si po parném letním dni s oblibou dáme sklenku bílého a v zimě u krbu nepohrdneme červeným. Ale není to pravidlem. V podstatě si můžete dát víno, na nějž máte chuť.
Bílé k bílému masu a červené k červenému? Ano i ne
Za své také v tomto smyslu bere trend, podle kterého se určitá vína hodí k určitým jídlům. Červené víno se podle této teorie obecně doporučuje k červenému masu (steaku a zvěřině ) a bílé víno k masům bílým (kuřecí a ryby). Jiná teorie však opět praví: „dejte si víno, na které máte chuť.“ Pokud krvavý steak budete chtít zapít bílým vínem, není jediný důvod tak neučinit.
Jak na Nový rok, tak po celý rok
Na silvestrovský stůl samozřejmě patří vína šumivá a sekty. Klasikou je šampaňské, které by nemělo chybět na žádné oslavě. A příchod Nového roku je třeba jaksepatří oslavit! Popíjet ovšem můžete i Prosecco či jiné šumivé víno. Opět si dejte víno, které vám chutná. Hlavně se však neopijte. Kocovina na Nový rok není zrovna příjemná, obzvláště říká-li se „jak na Nový rok, tak po celý rok.“
Vodka nebo kloktadlo?
K zimě ovšem patří i vybrané destiláty. I ty mají tu schopnost patřičně zahřát. I z toho důvodu na adventních trzích teče proudem punč a medovina. A o něco silnější alkohol by měl mít své místo i ve vaší lékárničce. Kloktat vodku při bolestech v krku doporučil pediatr i mé čtrnáctileté dceři. Místo vodky jsem jí sice koupila Stop angin, ale pro dospělého proč ne? S bakteriemi prý tvrdý alkohol zatočí lépe než předražené přípravky z lékárny. Nesmí se ovšem polykat! Tak na zdraví!