Horký typ
Jde o člověka, kterého nelze přehlédnout pro jeho dynamičnost, hraničící s výbušností a snadnou podrážděností. Je to typ vedoucí osobnosti. Po zdravotní stránce má sklon k vysokému tlaku a srdečním nemocem, trpí pálením žáhy, je horkokrevný, má žízeň na studené nápoje.
Doporučená jídla:
Chladné potraviny, čím dále od středu, tím lépe. Nutno dbát na soustředěné a klidné vychutnávání jídla. Vhodná jsou jídla hořké chuti. Způsob přípravy – vaření a dušení.
Nevhodná jídla:
Teplé a horké potraviny, kořeněná, alkohol, káva. Způsob přípravy – pečení, grilování, uzení.
Suchý typ
Mívá pleť postrádající potřebný lesk, lámavé vlasy a nehty, pokašlává a chraptí. Vyhublý, neklidný a lekavý, v noci se potí. Je pedant, má rád pořádek. Po zdravotní stránce má problémy se suchou kůží a sliznicemi, chronické záněty dýchacích cest a sklony k depresím.
Doporučená jídla:
Neutrální a osvěžující potraviny, dbát na jejich výživnost. Způsob přípravy – dušení, hodně šťavnatá.
Nevhodná jídla:
Horké a vysušující jako je např. káva, černý čaj, ostré, přesolené. Způsob přípravy – pečení, grilování.
Vlhký typ
Sklon k hromadění, a to jak vody v organizmu se sklonem k otokům, tak kilogramů. Pocit tíhy těla či nohou, unavený po jídle či „nezbytném“ pivu. Sklon k neustálému přemýšlení a filozofování. Trpívá nadýmáním či průjmem, málo energie. Po zdravotní stránce má potíže se zažíváním, klouby, páteří. V noci chrápe.
Doporučená jídla:
Neutrální a lehce teplá, spíše vysušující. Způsob přípravy – pečení, dlouhé vaření.
Nevhodná jídla:
Chladné a osvěžující potraviny, mléčné výrobky, sladkosti, hodně ovoce, pivo, bílé víno.
TIP: Rozdělení vína podle druhu, kvality, cukernatosti
Studený typ
Bývá bledý, pomalé pohyby, je mu stále zima. Trpívá bolestí kloubů, bolestivá menstruace. Po zdravotní stránce trpí poruchami prokrvení tkání, průjmem, zimomřivostí, nočním pocením a bázlivostí.
Doporučená jídla:
Neutrální až horké potraviny. Způsob přípravy – pražení a pečení.
Nevhodná jídla:
Chladné potraviny, hlavně tropické ovoce, mražené, kysané mléčné výrobky.
Harmonický typ
Má od každého něco. Může jíst vše, ale je třeba se vyvarovat extrémů, nekonzumovat dlouhodobě jeden typ jídel.
Tabulka typů potravin
(základní příklady jednotlivých typů)
Typ potravin |
Potraviny |
||||
horké |
teplé |
neutrální |
osvěžující |
chladné |
|
Obiloviny |
|
pohanka |
rýže |
špalda |
pšenice |
Zelenina |
|
růžičková kapusta
|
salát |
kyselé zelí |
rajče |
Luštěniny |
|
|
hrách |
sója |
fazole mungo |
Ovoce |
|
broskev |
mandarinka |
jablko |
kiwi
|
Maso |
skopové |
vepřové |
telecí |
husí |
|
Ryby |
platýs |
úhoř |
kapr |
sépie |
ústřice |
Mléčné výrobky |
plísňový sýr |
ovčí sýr |
kravské mléko sýr |
zákys |
jogurt |
Koření |
chilli |
kurkuma |
šafrán |
estragon |
mořské řasy |
Nápoje |
fenyklový čaj |
káva |
šípkový čaj |
ovocné šťávy |
zelený čaj |
Alkohol |
vodka |
červené víno
|
suché víno |
bílé víno |
vermut |