Horký typ
Jde o člověka, kterého nelze přehlédnout pro jeho dynamičnost, hraničící s výbušností a snadnou podrážděností. Je to typ vedoucí osobnosti. Po zdravotní stránce má sklon k vysokému tlaku a srdečním nemocem, trpí pálením žáhy, je horkokrevný, má žízeň na studené nápoje.
Doporučená jídla:
Chladné potraviny, čím dále od středu, tím lépe. Nutno dbát na soustředěné a klidné vychutnávání jídla. Vhodná jsou jídla hořké chuti. Způsob přípravy – vaření a dušení.
Nevhodná jídla:
Teplé a horké potraviny, kořeněná, alkohol, káva. Způsob přípravy – pečení, grilování, uzení.

Suchý typ
Mívá pleť postrádající potřebný lesk, lámavé vlasy a nehty, pokašlává a chraptí. Vyhublý, neklidný a lekavý, v noci se potí. Je pedant, má rád pořádek. Po zdravotní stránce má problémy se suchou kůží a sliznicemi, chronické záněty dýchacích cest a sklony k depresím.
Doporučená jídla:
Neutrální a osvěžující potraviny, dbát na jejich výživnost. Způsob přípravy – dušení, hodně šťavnatá.
Nevhodná jídla:
Horké a vysušující jako je např. káva, černý čaj, ostré, přesolené. Způsob přípravy – pečení, grilování.

Vlhký typ
Sklon k hromadění, a to jak vody v organizmu se sklonem k otokům, tak kilogramů. Pocit tíhy těla či nohou, unavený po jídle či „nezbytném“ pivu. Sklon k neustálému přemýšlení a filozofování. Trpívá nadýmáním či průjmem, málo energie. Po zdravotní stránce má potíže se zažíváním, klouby, páteří. V noci chrápe.
Doporučená jídla:
Neutrální a lehce teplá, spíše vysušující. Způsob přípravy – pečení, dlouhé vaření.
Nevhodná jídla:
Chladné a osvěžující potraviny, mléčné výrobky, sladkosti, hodně ovoce, pivo, bílé víno.

TIP: Rozdělení vína podle druhu, kvality, cukernatosti

Studený typ
Bývá bledý, pomalé pohyby, je mu stále zima. Trpívá bolestí kloubů, bolestivá menstruace. Po zdravotní stránce trpí poruchami prokrvení tkání, průjmem, zimomřivostí, nočním pocením a bázlivostí.
Doporučená jídla:
Neutrální až horké potraviny. Způsob přípravy – pražení a pečení.
Nevhodná jídla:
Chladné potraviny, hlavně tropické ovoce, mražené, kysané mléčné výrobky.

Harmonický typ
Má od každého něco. Může jíst vše, ale je třeba se vyvarovat extrémů, nekonzumovat dlouhodobě jeden typ jídel.

Tabulka typů potravin
(základní příklady jednotlivých typů)

Typ potravin

Potraviny

horké

teplé

neutrální

osvěžující

chladné

Obiloviny

pohanka
amarant
oves

rýže
proso
kukuřice

špalda
žito
ječmen

pšenice
pšeničné otruby
ovesné otruby

Zelenina

růžičková kapusta
fazole
dýně
cibule
pórek
sladké brambory
pažitka
kedlubna

 

salát
zelí
mrkev
petržel
brambory
vodnice
houby shiitake
čínské zelí
lilek

kyselé zelí
celer
chřest
klíčky
špenát
paprika
zelený salát
brokolice
červená řepa
květák

rajče
okurka
rebarbora
ředkvičky
dýně

Luštěniny

hrách
čočka
fazole

sója
tofu

fazole mungo

Ovoce

broskev
meruňky
třešeň
rozinky
datle
kokosové mléko
kaštany jedlé

mandarinka
papája
fíky
hrozny
švestky
rybíz
kokos

jablko
banán
grapefruit
hruška
višně
borůvky
angrešt
jahody
pomeranč

kiwi
citron
ananas
meloun
avokádo

 

Maso

skopové
dančí
vše grilované

vepřové
krůtí
bažantí
kuřecí
srnčí
kančí

telecí
hovězí
králičí

husí
kachní

Ryby

platýs

úhoř
treska
dary moře
tuňák

kapr
losos
sardinky
žralok

sépie

ústřice
kaviár

Mléčné výrobky

plísňový sýr

ovčí sýr
kozí sýr

kravské mléko

sýr
máslo

zákys
kefír
tvaroh
smetana

jogurt

Koření
a
ostatní

chilli
pepř
kari
muškát
sušený zázvor
skořice

kurkuma
hořčice
oregáno
majoránka
bazalka
čerstvý zázvor
česnek
kmín
slunečnicová semena

šafrán
pažitka
vanilka
med
mandle

estragon
řeřicha
šalvěj

mořské řasy

Nápoje

fenyklový čaj

káva
obilná káva
černý čaj

šípkový čaj

ovocné šťávy
džusy

zelený čaj
minerální vody

Alkohol

vodka
whisky
koňak
svařené víno

červené víno
likéry

suché víno

bílé víno
šampaňské
pivo

vermut