Tak jako vše kolem nás i potraviny, které konzumujeme mají svou energii, kterou ovlivňují náš organismus. Tradiční čínská medicína rozlišuje dvě základní energie, jejichž vzájemné působení ovlivňuje celý vesmír, přírodu, náš organismus – JIN a JANG. Každá z těchto dvou energií má své specifické vlastnosti a účinky. Stejně tak potraviny, které jíme, různě oblivňují zdraví našeho organismu.
Co nejblíže k ideálnímu vyváženému stavu se můžeme přiblížit zkoumáním toho co jíme. Pestrá strava bohatá na šetrně upravenou zeleninu, cereální výrobky, ovoce – to vše nám posiluje zdraví a vitalitu. Naopak konzumace sladkých , kořeněných, příliš solených a mastných jídel vyvolá v organismu disharmonii a vede ke zdravotním obtížím. Připravili jsme pro Vás základní informace o energii potravin a nabízíme je k vyzkoušení.
Přejeme dobrou chuť ! |
Klasifikace podle JIN a JANG
extrémní JANG |
mírný JANG |
vyvážené |
mírně JIN |
extrémní JIN |
|
|
|
|
|
maso, drůbež |
ryby s bílým |
celá zrna |
saláty |
cukr, med, káva |
vejce,slané sýry |
drobní |
luštěniny |
místní ovoce |
komerční |
rafinovaná sůl |
mořská sůl |
semena |
ořechy |
sladkosti |
některé drogy |
kvašená |
sezónní |
rostlinné |
mléjo, jogurt |
tamari, miso |
mořské |
nestimulující |
smetana |
|
|
|
tropické ovoce a |
||
|
|
|
zelenina a šťávy |
|
|
|
|
|
koření, drogy |
|
|
|
|
Vyhýbejme se co nejvíce konzumaci potravin z extrémních poloh JIN a JANG – při dlohodobé spotřebě nám mohou způsobovat i vážné zdravotní problémy.
Z pohledu energií JIN a JANG je pro člověka našeho klimatického pásma nevhodná přílišná konzumace jižního ovoce. Jeho energie je silně JIN, silně tedy ochlazuje – což v zimních měsících vyvolává nachlazení a chřipky.
Základem energeticky i nutričně vyvážené stravy jsou potraviny označené jako vyvážené. Patří zde především různé typy luštěnin a obilovin.
Vitamíny můžeme vhodně doplnit sezónním ovocem našeho pásma – patří zde jablka, hrušky, švestky, třešně, jahody…..Bohatým zdrojem vitamínů je přirozeně kvašená zelenina, tzv. pickles.
Zkuste nahradit zrnkovou kávu její obilnou variantou:
- Ricore – kombinace instantní kávy a obilnin
- Melta – obilninová káva, základ žito a čekanka
- Yannoh – kombinace obilnin – zdravotní účinky na trávení, paměť, rekonvalescenci
- Ajurvédská bylinná káva – bylinná káva, bez kofeinu, podporuje trávení, čistí organismus, zlepšuje paměť
Obilniny patří zcela přirozeně do našeho jídelníčku.
V níže uvedeném přehledu Vám představujeme některé dnes již běžně dostupné druhy a výrobky z nich:
|
Špaldové kroupy – Kernotto – vznikají loupáním a broušením pšenice špaldy. Tento postup urychluje vaření. Kernotto je vhodné do polévek, karbanátků, k dušení, je vynikající jako příloha. |
|
Špaldový bulgur – zrna špaldy se nejprve máčí,potom vysouší a hrubě melou. tento proces dává zrnu jemnou ořechovou příchuť. Bulgur je lehce stravitelný, přidává se do salátů, polévek, i jako příloha |
|
Amarant, laskavec – malá zrníčka obsahují vysoký podíl bílkovin, tuků, vlákniny a železa. Plodina je přirozeně bezlepková |
|
Proso – neobsahuje lepek. Loupáním vznikají jáhly, které mají široké uplatnění v polévkách, kaších, můžeme z nich dělat placky. |
|
Ječné kroupy – lze je upravit vařením, dušením, jsou vhodné do polévek, karbanátků i jako příloha. |
|
Oves – má vysokou energetickou a nutriční hodnotu, používá se k výrobě ovesných vloček, můžeme jej použít jako přílohu místo rýže |
|
Pohanka – je ceněna pro vysokou nutriční i dietetickou hodnotu. Neobsahuje lepek, je výborná jako příloha do sladkých kaší, polévek, karbanátků, obsahuje bioflavonoid rutin |
|
Pšenice – celé zrno pšenice obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek. Je výborná do polévek, k zapékání, do pomazánek, salátů, kaší i k naklíčení |