Fenykl je rostlina, jejíž žluté květy dorůstají až do výše dvou a půl metru. Tato velká rostlina vydává sladkou, teple lékořicovou vůni. Fenykl původně pochází z jižní Evropy, fenykl pěstovaný pro potřeby trhu obvykle pochází z Rumunska, Bulharska, Maďarska, Egypta nebo Číny.
Jedlá je každá část rostliny – semena, listy, stonek i cibule. Fenykl je současně zeleninou a kořením. Sladce chutnající stonky, které připomínají celer, mají příjemnou příchuť anýzu. Je možné je nakrájet do polévky či do salátu anebo užívat na ochucení dušených pokrmů nebo smažené zeleniny. Vějířovité listy lze použít na ochucení zeleninových jídel.
Mnohonásobné použití
Plody, nebo semena, jsou žlutohnědé se zelenkavým nádechem a dosahují velikosti až jednoho centimetru. Semena jsou oválného tvaru, mírně zakřivená a se hřebeny. Rýhovaná semena můžeme použít jak k ochucení jídel, tak pro léčebné účely. Semena lze použít do chleba, do jablečného koláče, rostlinných jídel a omáček, jejichž základem jsou rajčata. Španělé fenykl hojně používají při pečení i vaření.
Ze semen fenyklu lze rovněž připravovat čaj. Je potřeba nechat dvě až tři čajové lžičky rozdrcených semen louhovat deset až patnáct minut v šálku horké vody. Tento osvěžující čaj je známý i svými účinky na osvěžení dechu. Fenyklová semena jsou celkem bohatá na draslík a vápník.
Vlastnosti podporující zdraví
Fenykl patří společně s anýzem, kmínem, celerem, kerblíkem, koriandrem, koprem a petrželí k rodu Apiceae. Tento populární rod kulinárních bylin je znám zvláštními vůněmi, které propůjčuje řadě jídel. Tyto bylinky jsou jedinečné svým obsahem ftalidů, polyacetylenů a kuraminů. Tyto fytolátky chrání konzumenta před rakovinou.
Fenykl je velmi populární bylinou, která se užívá již velmi dlouho. V lidové medicíně se používá na vyvolání menstruace a podporu laktace. Staří Římané pěstovali fenykl pro jeho aromatická semena. Dnes se příjemná vůně fenyklu užívá na zamaskování chuti některých potravin, léků a bylinných čajů. Výtažky z fenyklu vykazují antimikrobiální aktivitu proti řadě baktérií (jako stafylokok či Escherichia coli), houbám a kvasinkám (jako je candida).
Po celá staletí byla užívána semena na povzbuzení chuti k jídlu a jako lék proti nadýmání při plynatosti, trávicích problémech a kolice u dětí. Dokáže také účinně omezit střevní křeče. Přípravek ze semen fenyklu je užitečný jako prostředek usnadňující vykašlávání. Semena fenyklu účinkují při zánětlivých procesech sliznic horních cest dýchacích. Jsou i úspěšně používána při kašli a kataru horních cest dýchacích u dětí.
Sladký a hořký
Dvěma hlavními složkami oleje ze semen fenyklu jsou trans-anetol (chutnající sladce) a fenchon (chutná nepříjemně hořce), spolu s několika příjemně vonícími terpenoidy. Relativní množství těchto hlavních složek určují celkovou sladkost nebo hořkost.
Dva hlavní druhy fenyklu – hořký fenykl a sladký fenykl – se tedy liší složením svého oleje. Sladký fenykl obsahuje podstatně více anetolu a méně fenchonu. Je známo, že anetol a fenchon mají vlastnosti, které přispívají k vykašlávání, fenykl je tak užíván k odstraňování tekutých hlenů z dýchacího traktu.
V Německu je fenyklové semeno oficiálně užíváno jako lék na trávicí problémy, jako je plynatost a slabší křeče gastrointestinálního traktu. Fenykl povzbuzuje peristaltiku gastrointestinálního traktu a ve vyšších koncentracích působí proti křečím. Fenykl bývá rovněž přidáván do sirupů proti kašli a při léčbě žaludečních potíží, dodává i vůni mýdlům a kosmetickým výrobkům.
Bezpečnost použití
Nejsou známy žádné kontraindikace použití fenyklu, i když lidé, kteří vědí, že jsou citliví na další rostliny z tohoto rodu Apiaceae, by jej neměli užívat. Nedoporučuje se užívat jej během těhotenství. Alergické reakce jsou velmi vzácné. Tu a tam může mít některá osoba užívající fenykl problémy s citlivostí na sluneční světlo.
Fenykl se považuje za bezpečný prostředek, když se užívá po krátkou dobu. Neměl by se používat jako lék po dobu delší než dva týdny. Při přetrvávajících trávicích problémech či potížích dýchacího traktu je třeba vyhledat lékaře.