Účinnost Hayovy diety, sestavené americkým lékařem Williamem Hayem na začátku 20.století, nelze téměř vůbec vědecky prokázat.
Hay netvrdil, že jeho dieta nemoci vyléčí, ale domníval se, že dokáže odstranit překážky stojící v cestě ozdravným silám přírody.
William Hay věřil, že velké množství nemocí (např. artritida, zažívací poruchy, alergie či kožní choroby) bývá způsobeno špatnými chemickými poměry v těle. Příčinou tohoto nesouladu byla podle něj strava obsahující příliš mnoho masa a rafinovaných sacharidů, špatné zažívání a zácpa.
Hay se domníval, že bílkoviny a sacharidy by se neměly vyskytovat v jídelníčku současně, neboť vyžadují odlišné trávicí podmínky. Rozklad bílkovin probíhá v kyselém prostředí, rozklad sacharidův zásaditém prostředí. Hay však podcenil dokonalost lidského těla, neboť trávicí trakt se dokáže vyrovnat s oběma druhy látek. Rozklad bílkovin umožňuje kyselina vytvářená v žaludku, naproti čemuž trávení sacharidů probíhá v zásaditém prostředí.
Hay dále doporučoval, aby běžný jídelníček obsahoval až čtyřikrát více potravin zvyšujících zásaditost krve (zelenina, saláty, ovoce, mléko) než jídel, která zásaditost krve snižují (všechny živočišné bílkoviny, ořechy, pokrmy obsahující sacharidy a citrusy). Považobval tuto rovnováhu za ž ádoucí, protože odráží poměr kyselin a zásad běžně vylučovaných z těla. Ve skutečnosti však má tělo vlastní regulační systém, schopný běžně vyrovnávat nadměrnou kyselost nebo zásaditost přijímané potravy.
Hayova dieta často opravdu prospěje lidem, kteří se jí rozhodnou vyzkoušet. Vede totiž k tomu, aby se nad svými stravovacími návyky zamysleli a vyhnuli se nestřídmostem. Mnoho publikací tvrdí, že dělená strava je vhodnou metodou jak shodit nadváhu. Redukce váhy je však spíše důsledkem nižšího příjmukalorií ve formě tuků a nutnosti omezit se ve výběru potravin vždy na jeden hlavní druh.
Některá dietetická omezení dělené stravy se plně shodují s moderním pohledem na racionální a zdravou stravu. Příjem sacharidů by tedy měl dosahovat 50% celkové kalorické hodnoty jídelníčku. Dietetici a lékaři sice všeobecně neuznávají názor, že lidské tělo nemůže zároveň trávit bílkoviny a škroby, dělená strava však přesto může vyhovovat lidem se zažívacími poruchami. Mnohé prameny tvrdí, že tato dieta pomáhá při vř edech dvanáctníku. Každopádně její velkou výhodou je snadné dodržení základních pravidel, která mnohdy opravdu zpříjemňují trávení a poté i život.
Pravidla Hayovy diety:
- Sacharidy se nemají jíst s bílkovinami a kyselým ovocem.
- Zelenina, saláty a ovoce tvoří velkou část jídelníčku.
- Bílkoviny, sacharidy a tuky jezte jen v malém množství.
- Vyhýbejte se rafinovaným a průmyslově zpracovaným potravinám.
- Mezi jídly odlišného složení by měly uplynout alespoň 4 hodiny.