 Kopřivový sirup je nejlepším přírodním prostředkem na očistu krve, tedy detoxikaci a také na podporu imunitního sytému, boj proti revmatismu a artritidě, léčbu anémie, astmatu, kožních, respiračních a močových problémů nebo proti vypadávání vlasů. Tento recept je velmi jednoduchý na výrobu a moc dobrý na chuť.
Kopřivový sirup je nejlepším přírodním prostředkem na očistu krve, tedy detoxikaci a také na podporu imunitního sytému, boj proti revmatismu a artritidě, léčbu anémie, astmatu, kožních, respiračních a močových problémů nebo proti vypadávání vlasů. Tento recept je velmi jednoduchý na výrobu a moc dobrý na chuť.
Kopřiva vám pomůže při těchto stavech:
- 
bolesti hlavy 
- 
ekzémy 
- 
ledivnový písek a močový písek, ledvinové kameny 
- 
čistí krev (detoxikace) 
- 
chudokrevnost, anémie (podpora krvetvorby) 
- 
podpora funkce slinivky břišní 
- 
hyperglykémie (snižuje hladinu krevního cukru glukózy v séru) 
- 
záněty močových cest 
- 
zástava močení (anurie) 
- 
nemoci jater 
- 
nemoci žlučníku 
- 
nemoci sleziny 
- 
zahlenění žaludku 
- 
zahlenění dýchacích cest 
- 
nemoci sleziny 
- 
nemoci plic 
- 
žaludeční křeče 
- 
žaludeční vředy 
- 
virové infekce 
- 
bakteriální infekce 
- 
únava 
- 
vyčerpanost 
- 
chudokrevnost, anémie (podpora krvetvorby) 
- 
otoky, vodnatelnost 
- 
alergie 
- 
náchylnost k nachlazení 
- 
revma, revmatoidní artritida 
- 
dna 
- 
řídké vlasy, růst vlasů 
- 
zúžení cév dolních končetin 
- 
angina pectoris, zúžení koronárních tepen srdce 
- 
píštěl, fistule 
- 
plíseň nehtů 
- 
kuří oko 
- 
bolesti zad, ischias, lumbago 
- 
záněty nervů horních a dolních končetin 
- 
prevence rakoviny 
Základní recept na kopřivový sirup
Ingredience:
- 
mladé listy kopřivy (př. 1 kg) 
- 
cukr (př. na 500 ml kopřivové šťávy 500 gramů cukru) 
	
Postup:
Čerstvé listy kopřivy propláchněte ve vodě a odšťavte. Pokud nemáte odšťavovač, můžete použít mlýnek na maso a z rozemletých listů vymačkáte šťávu (přes plátýnko nebo přímo z mlýnku – viz obrázek).
Podle množství šťávy budete přidávat cukr. Vznikne-li vám např. 150 ml šťávy, přidáte 150 g cukru. Tuto směs zahřejete na mírném plameni a promícháváte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne vám sirupová konzistence. Vzniklý sirup nalijte do sterilních lahví, zavíčkujte a uchovávejte v lednici. Doba trvanlivosti je několik měsíců, v závislosti na čistotě zpracování.
Užívání:
Nejlepší užívání tohoto sirupu je jedna polévková lžíce dvakrát denně při obtížích, rozpuštěná ve vodě jako šťáva.
	
	Tip1: 
	Kdo má rád ostřejší chuť sirupu, může přidat citrónovou šťávu. Na 400g čerstvých listů kopřivy to bude šťáva zhruba ze 6 citrónů.
	Tip2: 
	Pokud se chcete vyvarovat bílému cukru, můžete použít třtinový, kokosový a podobně.
	Tip3: 
	Jestli nechcete kopřivovou šťávu vařit a navíc s cukrem, můžete ji smíchat při pokojové teplotě s tekutým medem nebo jiným sladidlem (např. rýžovým, ječným, kukuřičným nebo jiným sladem). Takový sirup má ovšem nižší dobu spotřeby.
	Tip4: 
	Pokud máte chuť vyzkoušet i jinou variantu, než jsou jen kopřivové listy, můžete smíchat kopřivové listy a listy rybízu v poměru 1:1. Tento míchaný sirup je také báječný.
	Tip5:
	Já si dělám sirupy do mrazáku. Naliji hotový sirup do sáčků na led, takže se mi vytvoří malé porcičky sirupu. Sáčky zavážu a dám do mrazáku. Pak jen vylupuji potřebné množství sirupu a sirup tak vydrží velmi dlouho bez konzervace, se zachováním veškerých živin.
Mou nejoblíbenější variantou je sirup z čerstvé šťávy, dobře promíchaný s tekutým medem při pokojové teplotě a skladovaný v mrazáku. Je to nejčistší a nejzdravější kombinace, kterou vám velmi doporučuji.
	
Kopřivovou šťávu nebo listy kopřivy můžete přidávat také do smoothies, míchat s jinými, například ovocnými šťávami, sirup je pak moc dobrý například i na palačinky nebo jako sladidlo.
Z kopřivových listů si také můžete udělat skvělé pesto, podle receptu 3 recepty na pampeliškové pesto nebo kopřivový med, na jehož výrobu najdete recept v článku Recept na kopřivovo-kurkumový léčivý med.
Nezapomeňte si také kopřivové listy nasušit na léčivý a ledviny čistící čaj.
Hodně zdraví a dobrou chuť!
Autor: Michaela Weissová
 
		 
		










