Kopřivový sirup je nejlepším přírodním prostředkem na očistu krve, tedy detoxikaci a také na podporu imunitního sytému, boj proti revmatismu a artritidě, léčbu anémie, astmatu, kožních, respiračních a močových problémů nebo proti vypadávání vlasů. Tento recept je velmi jednoduchý na výrobu a moc dobrý na chuť.
Kopřiva vám pomůže při těchto stavech:
-
bolesti hlavy
-
ekzémy
-
ledivnový písek a močový písek, ledvinové kameny
-
čistí krev (detoxikace)
-
chudokrevnost, anémie (podpora krvetvorby)
-
podpora funkce slinivky břišní
-
hyperglykémie (snižuje hladinu krevního cukru glukózy v séru)
-
záněty močových cest
-
zástava močení (anurie)
-
nemoci jater
-
nemoci žlučníku
-
nemoci sleziny
-
zahlenění žaludku
-
zahlenění dýchacích cest
-
nemoci sleziny
-
nemoci plic
-
žaludeční křeče
-
žaludeční vředy
-
virové infekce
-
bakteriální infekce
-
únava
-
vyčerpanost
-
chudokrevnost, anémie (podpora krvetvorby)
-
otoky, vodnatelnost
-
alergie
-
náchylnost k nachlazení
-
revma, revmatoidní artritida
-
dna
-
řídké vlasy, růst vlasů
-
zúžení cév dolních končetin
-
angina pectoris, zúžení koronárních tepen srdce
-
píštěl, fistule
-
plíseň nehtů
-
kuří oko
-
bolesti zad, ischias, lumbago
-
záněty nervů horních a dolních končetin
-
prevence rakoviny
Základní recept na kopřivový sirup
Ingredience:
-
mladé listy kopřivy (př. 1 kg)
-
cukr (př. na 500 ml kopřivové šťávy 500 gramů cukru)
Postup:
Čerstvé listy kopřivy propláchněte ve vodě a odšťavte. Pokud nemáte odšťavovač, můžete použít mlýnek na maso a z rozemletých listů vymačkáte šťávu (přes plátýnko nebo přímo z mlýnku – viz obrázek).
Podle množství šťávy budete přidávat cukr. Vznikne-li vám např. 150 ml šťávy, přidáte 150 g cukru. Tuto směs zahřejete na mírném plameni a promícháváte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne vám sirupová konzistence. Vzniklý sirup nalijte do sterilních lahví, zavíčkujte a uchovávejte v lednici. Doba trvanlivosti je několik měsíců, v závislosti na čistotě zpracování.
Užívání:
Nejlepší užívání tohoto sirupu je jedna polévková lžíce dvakrát denně při obtížích, rozpuštěná ve vodě jako šťáva.
Tip1:
Kdo má rád ostřejší chuť sirupu, může přidat citrónovou šťávu. Na 400g čerstvých listů kopřivy to bude šťáva zhruba ze 6 citrónů.
Tip2:
Pokud se chcete vyvarovat bílému cukru, můžete použít třtinový, kokosový a podobně.
Tip3:
Jestli nechcete kopřivovou šťávu vařit a navíc s cukrem, můžete ji smíchat při pokojové teplotě s tekutým medem nebo jiným sladidlem (např. rýžovým, ječným, kukuřičným nebo jiným sladem). Takový sirup má ovšem nižší dobu spotřeby.
Tip4:
Pokud máte chuť vyzkoušet i jinou variantu, než jsou jen kopřivové listy, můžete smíchat kopřivové listy a listy rybízu v poměru 1:1. Tento míchaný sirup je také báječný.
Tip5:
Já si dělám sirupy do mrazáku. Naliji hotový sirup do sáčků na led, takže se mi vytvoří malé porcičky sirupu. Sáčky zavážu a dám do mrazáku. Pak jen vylupuji potřebné množství sirupu a sirup tak vydrží velmi dlouho bez konzervace, se zachováním veškerých živin.
Mou nejoblíbenější variantou je sirup z čerstvé šťávy, dobře promíchaný s tekutým medem při pokojové teplotě a skladovaný v mrazáku. Je to nejčistší a nejzdravější kombinace, kterou vám velmi doporučuji.
Kopřivovou šťávu nebo listy kopřivy můžete přidávat také do smoothies, míchat s jinými, například ovocnými šťávami, sirup je pak moc dobrý například i na palačinky nebo jako sladidlo.
Z kopřivových listů si také můžete udělat skvělé pesto, podle receptu 3 recepty na pampeliškové pesto nebo kopřivový med, na jehož výrobu najdete recept v článku Recept na kopřivovo-kurkumový léčivý med.
Nezapomeňte si také kopřivové listy nasušit na léčivý a ledviny čistící čaj.
Hodně zdraví a dobrou chuť!
Autor: Michaela Weissová