sirup kopřivaKopřivový sirup je nejlepším přírodním prostředkem na očistu krve, tedy detoxikaci a také na podporu imunitního sytému, boj proti revmatismu a artritidě, léčbu anémie, astmatu, kožních, respiračních a močových problémů nebo proti vypadávání vlasů. Tento recept je velmi jednoduchý na výrobu a moc dobrý na chuť.

Kopřiva vám pomůže při těchto stavech:

  • bolesti hlavy

  • ekzémy

  • ledivnový písek a močový písek, ledvinové kameny

  • čistí krev (detoxikace)

  • chudokrevnost, anémie (podpora krvetvorby)

  • podpora funkce slinivky břišní

  • hyperglykémie (snižuje hladinu krevního cukru glukózy v séru)

  • záněty močových cest

  • zástava močení (anurie)

  • nemoci jater

  • nemoci žlučníku

  • nemoci sleziny

  • zahlenění žaludku

  • zahlenění dýchacích cest

  • nemoci sleziny

  • nemoci plic

  • žaludeční křeče

  • žaludeční vředy

  • virové infekce

  • bakteriální infekce

  • únava

  • vyčerpanost

  • chudokrevnost, anémie (podpora krvetvorby)

  • otoky, vodnatelnost

  • alergie

  • náchylnost k nachlazení

  • revma, revmatoidní artritida

  • dna

  • řídké vlasy, růst vlasů

  • zúžení cév dolních končetin

  • angina pectoris, zúžení koronárních tepen srdce

  • píštěl, fistule

  • plíseň nehtů

  • kuří oko

  • bolesti zad, ischias, lumbago

  • záněty nervů horních a dolních končetin

  • prevence rakoviny

Základní recept na kopřivový sirup

Ingredience:

  • mladé listy kopřivy (př. 1 kg)

  • cukr (př. na 500 ml kopřivové šťávy 500 gramů cukru)

kopřiva

Postup:

Čerstvé listy kopřivy propláchněte ve vodě a odšťavte. Pokud nemáte odšťavovač, můžete použít mlýnek na maso a z rozemletých listů vymačkáte šťávu (přes plátýnko nebo přímo z mlýnku – viz obrázek).

Podle množství šťávy budete přidávat cukr. Vznikne-li vám např. 150 ml šťávy, přidáte 150 g cukru. Tuto směs zahřejete na mírném plameni a promícháváte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne vám sirupová konzistence. Vzniklý sirup nalijte do sterilních lahví, zavíčkujte a uchovávejte v lednici. Doba trvanlivosti je několik měsíců, v závislosti na čistotě zpracování.

Užívání:

Nejlepší užívání tohoto sirupu je jedna polévková lžíce dvakrát denně při obtížích, rozpuštěná ve vodě jako šťáva.

kopřiva

Tip1:
Kdo má rád ostřejší chuť sirupu, může přidat citrónovou šťávu. Na 400g čerstvých listů kopřivy to bude šťáva zhruba ze 6 citrónů.

Tip2:
Pokud se chcete vyvarovat bílému cukru, můžete použít třtinový, kokosový a podobně.

Tip3:
Jestli nechcete kopřivovou šťávu vařit a navíc s cukrem, můžete ji smíchat při pokojové teplotě s tekutým medem nebo jiným sladidlem (např. rýžovým, ječným, kukuřičným nebo jiným sladem). Takový sirup má ovšem nižší dobu spotřeby.

Tip4:
Pokud máte chuť vyzkoušet i jinou variantu, než jsou jen kopřivové listy, můžete smíchat kopřivové listy a listy rybízu v poměru 1:1. Tento míchaný sirup je také báječný.

 

Tip5:
Já si dělám sirupy do mrazáku. Naliji hotový sirup do sáčků na led, takže se mi vytvoří malé porcičky sirupu. Sáčky zavážu a dám do mrazáku. Pak jen vylupuji potřebné množství sirupu a sirup tak vydrží velmi dlouho bez konzervace, se zachováním veškerých živin.

Mou nejoblíbenější variantou je sirup z čerstvé šťávy, dobře promíchaný s tekutým medem při pokojové teplotě a skladovaný v mrazáku. Je to nejčistší a nejzdravější kombinace, kterou vám velmi doporučuji.

sirup kopřiva

Kopřivovou šťávu nebo listy kopřivy můžete přidávat také do smoothies, míchat s jinými, například ovocnými šťávami, sirup je pak moc dobrý například i na palačinky nebo jako sladidlo.

Z kopřivových listů si také můžete udělat skvělé pesto, podle receptu 3 recepty na pampeliškové pesto nebo kopřivový med, na jehož výrobu najdete recept v článku Recept na kopřivovo-kurkumový léčivý med.

Nezapomeňte si také kopřivové listy nasušit na léčivý a ledviny čistící čaj.

Hodně zdraví a dobrou chuť!

 

Autor: Michaela Weissová