Dobře nakupte – Raději vydejte o pár korun více. Vyšší cena odpovídá většinou kvalitě. Čaj byl vyráběn s velkou pečlivostí. Často bývá cena také odrazem skutečnosti, že při produkci nebyli poškozeni lidé ani životní prostředí. Garance ovšem neexistuje.
Nakupujte v obchodech s biologicky pěstovanými potravinami a ve specializovaných obchodech s čajem. Tady také většinou dostanete na zkoušku menší množství neznámých druhů čaje. Pokud vám čaj bude chutnat, pořídíte si ho více.
Kupujte raději sypaný čaj. Praktické čajové sáčky bývají většinou méně kvalitní. Dobře si čaj v sáčku prohlédněte. Na vybledlé nebo šedavé čaje raději ihned zapomeňte. Barva musí být intenzivní. Pokud je taková navíc i vůně, můžete si čaj bez váhání koupit.
Optimální uskladnění – čaj je velmi citlivý, vyžaduje láskyplné zacházení. Každý druh musí mít svou vlastní nádobu, koneckonců je třeba chránit i aroma. Nádobu – může být dřevěná, plechová nebo porcelánová – je třeba vždy pečlivě zavřít a postavit na absolutně suché místo. A protože žádnému čaji neprospívá slunce a teplo, je lépe ho uložit do chladu a tmy.
Ideální jsou malé krabičky. Při každém otevření totiž do čaje pronikne trochu vlhkosti a zároveň uniká aroma. V příliš velkých nádobách proto čaj v průběhu času ztrácí na kvalitě.
Zdroj: Christina Kempe