Pro zdraví i krásu je nejdůležitější životospráva, pobyt na zdravém vzduchu, pohyb, dostatek spánku, rovnováha mezi příjmem a výdejem energie, prací a odpočinkem. Některé léčivé rostliny můžeme využít, ať už čerstvé nebo sušené. Nejčastěji k výrobě čajů, sirupů, extraktů, odvarů, lektvarů, tinktur, olejů, šťáv, léčivých a osvěžujících koupelí, k obkladům, ke kosmetickým účelům,…

   Rostlina je zpravidla nejúčinnější v čerstvém stavu, tu však nemůžeme používat po celý rok, a proto je sušíme a skladuje do další vegetační doby.

   Odvary se nejčastěji připravují z tvrdých částí rostlin (kůra, dřeva, semena, plody,…) a z rostlin, které obsahují netěkavé, pomalu se rozpouštějící látky, jakou jsou např. třísloviny. Takovéto rostliny zpravidla pomalu vaříme 5-30 minut, poté odstavíme a scedíme.

   Maceráty (výluhy za studena) se připravují z rostlin obsahujících slizy a z rostlin usušených – droga se přelije studenou vodou a nechá se louhovat 1/2 až 12 hodin. Tyty výluhy se používají převážně u sušených plodů, kde nechceme, aby horká voda nebo přejití varem nenávratně zničilo veškeré vitamíny.

   Nálevy připravujeme většinou z měkkých částí rostlin obsahujících těkavé silice (květy, listy, nať). Podrcenou drogu přelijeme vroucí vodou, přikryjeme pokličkou a necháme 5-15 minut odstát, poté scedíme.

   Sirupy jsou koncentrované roztoky cukru s přídavkem léčivé drogy, např. s cibulí nebo diviznou,…

   V domácnostech lze vyrobit i medicinální vína, kdy vyluhujeme drogy v kvalitním hroznovém vínu, např. třezalka tečkovaná, šalvěj lékařská,…

   Pokud si připravujeme zásobu léčivých rostlin sušením, musíme dbát správných zásad k sušení. Většinu léčivek nesušíme na přímém slunci, ale ve stínu na vzdušném místě, na lískách se síťovinou v slabé vrstvě. V troubě nebo na kamnech, ale pouze jen při nízké teplotě. Bylina si musí zachovat původní barvu, vzhled i vůni jinak ztrácí léčivé účinky.

   Sušením se hmotnost rostliny zmenšuje o 1/2 až 3/4 váhy. Usušené rostliny bychom měli skladovat maximálně dva roky, ale některé druhy, jako meduňku, mátu nesmíme přechovávat déle jak 1 rok.

   Pokud již máte dost černého a ovocného čaje, nabízí se zde jednoduchá pomoc a to čaj domácí – listy maliníku, jahodníku, ostružníku (jen divoce rostoucí), popř. i listy černého rybízu smícháme dohromady. Pro ještě lepší chuť i barvu je fermentujeme – listy necháme ve stínu zvadnout, pak je v tenké vrstvě rozestřeme na kus čistého plátna, lehce nakropíme, pevně svineme a necháme 24 hodin zabalené. Plátno rozbalíme a fermentované listy usušíme, budou mít tmavou barvu a ještě příjemnější chuť.

   Značný léčivý význam mají i naše ovocné stromy a zelenina. Ale o tom někdy příště …

Sdílet
Předchozí článekČTVRTÁ – SRDEČNÍ ČAKRA
Další článekMELANOM