Lepek se stal strašákem dnešní doby. Zatímco u pšenice špaldy, která byla pěstovaná v minulosti se vyskytovalo pouze 10 % lepku, tak dnes je pšeničná mouka vyráběná ze pšenice ozimé, která obsahuje až 50 % lepku. Vyšlechtěny byly nové tetra a hexaploidní pšenice, které nahrávají potravinářskému průmyslu, ale rozhodně ne lidskému zdraví.
Pšenice neškodí pouze celiakům. Lepek může způsobovat potíže i u lidí, u kterých nebyla celiakie prokázaná. Mimo to, že se lepek může chovat jako nervový toxin, tak také zahleňuje organismus a ucpává střevní klky a mikrokly. Chceme-li jísti zdravě, jezme pouze obilniny příznivé pro naše zdraví.
Člověk to vymyslel ještě lépe než příroda
V poslední době zaznamenáváme razantní změnu našeho jídelníčku nejenom co se týče kvality stravy (domácí poctivost se vyměnila za potravinářskou chemii, čerstvost se vyměnila za potraviny konzervované), ale i v případě přípravy stravy jako takové. Lidé byli celá staletí živeni chlebem z původní pšenice s nízkým obsahem lepku a se zastoupením všech složek obilného zrna (semeno, otrupy – oplodí a osemení, jádro – škrob a bílkoviny, klíček – tuky). Dnešní chléb se vyrábí z vymílané pšenice s vysokým obsahem lepku zbavené otrub, a to je největší hrozbou pro celé lidstvo.
Jaké potraviny ne a jaké ano?
Hlavní potravina, která nás živí, je bezesporu pšenice. Pšenice se nevyskytuje pouze v pečivu, jak bychom čekali, je mnohdy obsažena také v dalších potravinách v podobě derivátů pšenice (např. těstoviny, instantní káva, alkohol, ovocné i zeleninové přesnídávky, pomazánky, majonézy, uzeniny, masné výrobky, nugeta, vegetariánské náhražky masa aj.).
Pokud se obáváte, že se bez výrobků ze pšenice neobejdete, nemusíte se dlouho znepokojovat, na trhu je řada výrobků, které lepek neobsahují. Jedná se zejména o tyto potraviny: rýže (též mouka, vločky), kukuřice (též mouka, krupice, lupínky), brambory, sója (též vločky, krupice, mouka), jáhly (též vločky), pohanka (též mouka, lámanka), fazole, čočka, hrách, cizrna, ořechy, semena a další.
Více druhů lepku
Každá obilnina obsahuje jiný druh lepku. Lepek (gluten) je složeninou více bílkovin. V případě pšenice jde o dvě hlavní bílkoviny (bílkovinné frakce) gliadin a glutenin. U ječmene je lepek složen ze směsi hordeinu a gluteninů. U žita jde o směs secalinu a gluteninů. Finální složení bílkovin ovsa je poněkud složitější, převažuje u něj avenin, který již můžeme přiřadit ke gluteninům. Nejproblematičtější z této škály lepků je především gliadin, intolerance na další druhy lepku se musí vytestovat individuálně.
Poruchy glutenového metabolismu
Poruchy u příjmu lepku dělíme do tří kategorií: 1. Alergie na lepek; 2. Primární vrozená celiakie; 3. Sekundární získaná celiakie. Celiakie nepatří mezi alergie, je to metabolická porucha. Primární vrozená celiakie na všechny druhy lepku je celoživotní a neléčitelná. U sekundární celiakie, která se objeví v průběhu života, jde jen o intoleranci pšenice a je léčitelná.
Alergie na lepek
Alergie na lepek se vyskytuje přibližně jen u 1 % populace. Jedná se o nepřiměřenou reakci imunitního systému na setkání s bílkovinou. Příčinu musíme hledat v nervovém systému, jelikož se jedná o poruchu řídících mechanismů pro imunitní systém. Projevuje se alergickou reakcí v dýchacích cestách, nervovém systému, pálením v ústech a jícnu, zánětem tlustého střeva a vyrážkami.
Primární vrozená celiakie
Primární vrozená celiakie je nevyléčitelná genetická porucha, při níž je nutné dodržovat striktní bezlepkovou dietu. Projevuje se prudkou reakcí organismu i na stopové množství lepku. Dochází k ovlivnění psychického i fyzického vývoje.
Vznik speciální imunitní reakce v tenkém střevě vytváří zánět tenkého střeva, vlivem čehož se buňky tenkého střeva rozestupují, což dále ovlivňuje vstřebávání vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a bílkovin. Nedostatek živin znamená zhoršený vývoj a zhoršené fungování organismu. Rozestouplými buňkami se do organismu dostávají celé molekuly cizorodých bílkovin, které ovlivňují nervový systém.
Sekundární získaná celiakie
U sekundární získané celiakie je dieta volnější. Člověk trpící touto poruchou se musí vyhýbat obvykle jen pšenici ozimé, která obsahuje gliadin. Další druhy lepku v jiných obilninách většinou nezpůsobují velké problémy: žitný lepek – secalin, ječmenný lepek – hordein, ovesný lepek – avenin.
Proč je lepek toxický?
Nadměrná konzumace lepku zahleňuje organismus a vytváří ložiska. Lepek je nervový toxin, který nastartuje proces spouštění metabolických toxinů. Vlivem přehnané reakce imunitního systému na alergen, kterým je gluten, bývá zatížený nervový systém, který pak vysílá zkreslené informace, což v důsledku znamená nepřiměřenou reakci zasažených částí organismu (např. v případě astmatu se jedná o přenos přes plíce do průdušek). V mozku je základní postiženou částí nervového systému nervus vagus(bloudivý nerv), který inervuje krční, břišní a hrudní dutinu. Druhou zatíženou částí nervového systému je lobus temporalis, který patří pod větší celek zvaný telencephalon.
Jak se projevuje porucha vstřebávání lepku?
Onemocnění způsobené vlivem konzumace pšeničného lepku nemůžeme brát na lehkou váhu, dochází totiž k poškození střevní stěny, což následně způsobuje: chronický zánět sliznice, průjmy, hubnutí, nechutenství, plynatost, zácpu, nevolnosti, bolesti břicha, chudokrevnost a slabost. Střevní stěna je narušena, což vede k poruchám trávení složených cukrů (mléčný, řepný) a k poruše vstřebávání živin, to může způsobovat: úbytek na váze, osteoporózu, anémii, poruchy růstu, mrzutost dětí, ochablé svalstvo, bledost, lámavé nehty, otoky dolních končetin ad.
Pomůže nám jedině informovanost
Detoxikační poradci mají o glutenové enteropatii mnoho informací, narážíme však na nízkou informovanost lidí a také na problém jednoduché formulace tak obsažného tématu, jakým je pšeničný lepek. Můžeme jedině doufat, že se budou tyto informace posouvat dále mezi lidmi formou tiché pošty a a způsobovat u informovaných jedinců převraty ve stravování. Řada zastánců zdravé výživy vyhledává celozrnné potraviny nebo původní odrůdy obilí (pšenice špalda, jednozrnka, dvouzrnka) anebo bezlepkové obilniny a traviny. Snad i tento článek přispěl k vyšší informovanosti o škodlivosti lepku a věřte mi, že jsem ještě rozpětí škodlivosti lepku na lidský organismus neobsáhl zcela.
Přeji vám krásné dny obohacené o nové bezlepkové potraviny ze zdravé výživy a hlavně nezapomeňte informace o škodlivosti lepku šířit dál, můžeme tak významně ovlivnit náš život i životy druhých lidí k lepšímu.
Zde naleznete Bezlepkové obilovinya 13 příznaků alergie na lepek.
Autor: Pavel Chodil, foto: Pinterest, www.slunecnyzivot.cz
Pokud máte chuť sdílet článek na vašich stránkách, směle do toho, jen prosím o uvedení jména autora, případných zdrojů, odkazu na www.slunecnyzivot.cz a této poznámky.