MÁTOVÝ DŽEM: NEJEN VÝBORNĚ CHUTNÁ, ALE STAČÍ 1 LŽIČKA A BOLEST BŘICHA JSOU PRYČ!

Ochutnali jste již mátový džem? Jeho příprava je celkem jednoduchá a pokud se vám máta rozbujela na zahradě, toto je výborný způsob, jak ji zpracovat.

Džem je vynikající do dezertů a dokonce i do masových marinád, pokud máte rádi chuť této bylinky, výborný je však i při zdravotních problémech.

Mátový džem pro zdraví
Pokud máte pocit „tíhy“ v žaludku, nebo trpíte nevolností či jinými žaludečními potížemi, dejte si lžičku tohoto džemu. Uklidní žaludek a usnadňuje trávení. Funguje podobně jako stará dobrá Alpa s cukrem, akorát chutná mnohem lépe.
Džem je však výborný i při příznacích nachlazení a rýmy. Jeho silné aroma a chuť, dokáží uvolnit dýchací cesty a zklidňují zanícené hrdlo.

Dokonalé palačinky
Ochutnali jste již mátové palačinky? Vyzkoušejte vaše oblíbené palačinkové těsto a na plnění použijte mátový džem a kousky tmavé čokolády. Je to fantastická pochoutka!
Kromě toho se mátový džem hodí i do koláčů, zákusků, nepečených dezertů či ovocných pohárů. Jde také o skvělý nápad na ručně zhotovený dárek pro vaše drahé.

Na výrobu džemu potřebujeme:
350 g máty
2 citrony
1 kg cukru
500 ml vody

Postup
Mátu omyjeme a přebytečnou vodu necháme okapat. Potom mátu nakrájíme nadrobno. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme i s kůrou. Mátu a citron dáme vařit spolu s vodou.
Přivedeme do varu a vaříme 10 minut. Potom sejmeme z plamene, necháme zcela vychladnout a scedíme.
Do této směsi přidáme cukr a vaříme na slabém plameni pod dobu 2 hodin.
Nezapomínáme na míchání – směs bude postupně stále více houstnout. Horkou směs nalijeme do sterilizovaných sklenic a pevně zavřeme.

Mátové želé
Výborné nejen do dezertů, ale například i k masu či na chlebíčky. Výborně vypadá a ještě lépe chutná!

potřebujeme:
1 bal. želatiny
1 lžíci mátového sirupu
225 ml vody
3 lžíce krystalového cukru

Postup
125 ml vody smícháme s cukrem a sirupem.
100 ml vody použijeme na bobtnání želatiny.
Potom nabobtnalou želatinu, zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. Podáváme hned.

 

Zdroj: www.prirodajelek.cz

 

 

loading...

Komentáře