Světoznámý šéfkuchař Jamie Oliver nakonec vyhrál svou řadu let trvající bitvu s jedním z největších fast-foodových řetězců, firmou McDonalds. Aniž by o tom byla zmínka v mainstreamových masmédiích, McDonalds (tajně) připustil, že změní svou recepturu.
Oliver opakovaně vysvětloval veřejnosti, že tlustší části hovězího jsou "umývány" hydroxidem amonným. Před tímto procesem je podle šéfkuchaře maso pro konzumaci lidmi zcela nevhodné. "V podstatě konzumujeme maso, které by před tímto procesem bylo možné prodávat jako levné zbytkové možná pro psy, nicméně po tomto procesu je s velkým úspěchem nabízeno lidským bytostem."
Kromě toho, že kvalita masa je velmi nízká, hydroxid amonný je pro lidské zdraví škodlivý.
V jednom ze svých pořadů Oliver demonstroval, jak jsou vyráběny dětmi milované kuřecí nugety. Nepožívatelné části kuřete (tuk, kůže a vnitřní orgány) jsou rozemlety a přísadami a moukou smaženy.
V této souvislosti je dobré připomenout, že poté, co OSUD.cz v červnu 2011 publikoval překlad článku, jak vlastně vznikají kuřecí nugety pro koncern McDonalds, pohrozil řetězec soudní žalobou. Stažení článku, který měl během několika týdnů asi 50 tisíc shlédnutí, jsem odmítl, nicméně jsem ho uzavřel již pouze pro členy.
McD jsem se věnoval i v dalších článcích, například Obřadní onkologický rituál v konzumním chrámu Mc Donalds.
McDonalds patří k jednomu z největších mediálních inzerentů, což mu zajišťuje trvalou přízeň médií a v podstatě nulovou kritizovatelnost.
Již před časem oznámily řetězce Burger King a Taco Bell, že používání amónia ve svých produktech zakázaly. Průmysl rychlého občerstvení používá tuto chemikálii jako "antimikrobickou látku do různých masových směsí", a Mc Donaldsu to také umožnilo prodávat v podstatě "nepožívatelné maso".