Možná vás to teď překvapí, ale nedostatek žaludeční kyseliny může vést k rakovině žaludku, střev či k jiným chronickým onemocněním.
Kromě toho, i nadýmání nebo říhání je často způsobováno právě nízkou hladinou kyselin v žaludku.
Riziko zdravotních komplikací se mnohonásobně zvyšuje tehdy, když člověk užívá léky na snížení kyseliny v žaludku. Tyto léky se nazývají antacida a užívají se nejčastěji při problémech jako jsou žaludeční vředy nebo při refluxní choroby jícnu.
Tyto léky sice na chvíli uleví od bolestí, ale z dlouhodobého hlediska páchají na těle obrovské škody a to nejen zvyšováním rizika rakoviny, ale například i odvápňováním kostí.
V případě, že se u vás vyskytuje nízká hladina žaludečních kyselin, máte v podstatě 2 možnosti:
• Doplňování látek podobných žaludečním kyselinám.
• Podpořit tvorbu vlastní žaludeční kyseliny.
•
Do první skupiny patří věci jako Betain HCL s pepsinem, jablečný ocet či citronová šťáva užívané před nebo během jídla.
V případě, že máte žaludeční vředy nebo jinak poškozenou výstelku žaludku, buďte s těmito látkami opatrní.
Tyto přípravky jsou však pouze dočasné řešení. Kromě přímé podpory trávení byste se měli snažit také zvýšit tvorbu vlastní žaludeční kyseliny a usnadnit tělu trávení.
Na toto jsou vhodné následující potraviny, bylinky, doplňky stravy a jiné rady:
• zelí (obsahuje takzvaný vitamín U, který léčí žaludeční výstelku)
• mořská sůl (zdroj chloru pro produkci kyseliny chlorovodíkové)
• nepijte hodně vody během a po jídle (ředíte tím kyseliny v žaludku)
• dostatečné žvýkání potravy v ústech (aby se snadněji trávila v žaludku a střevech)
• hořké potraviny, doplňky nebo bylinky – například chmel, kořen pampelišky nebo artyčoky (hořká chuť stimuluje tvorbu žaludeční kyseliny)
• fermentované potraviny (již jsou natrávené, proto se snadněji stráví v těle a obsahují i vlastní kyseliny)
• vývary z kostí (regenerují žaludek a střeva)
Doufáme, že se vám tento článek líbil a přijde vám k užitku.
A nezapomeňte – mnoho problémů s trávením nevyplývá ze z nadmíry, ale naopak z nedostatku žaludeční kyseliny, i když se to může často jevit opačně.
Prvním důvodem je, že při nedostatku kyselin v žaludku se jídlo nedostatečně stráví a pak může ve střevech zahnívat.
Během zahnívání vznikají mnohé toxické látky, které střeva poškozují, to vede k zánětům a dlouhodobé záněty k rakovině.
Druhým mechanismem vzniku rakoviny, v tomto případě rakoviny žaludku je, že málo kyselé prostředí umožňuje zahnízdění se například patogenní bakterie Helicobacter pylori.
Ta, jak je známo podle posledních vědeckých zjištění, vede k zánětům v žaludku, žaludečním vředům a časem dokonce i k rakovině.
Určení toho, zda máte v žaludku dostatečnou úroveň kyselin, je důležité preventivní opatření a podstatný krok na vaší cestě za zdravím.
Obvykle se k tomu používá odborný test, který však provádějí pouze lékaři a nazývá se Heidelbergův test. Při něm lékař zavede do žaludku malou sondu o velikosti vitamínové kapsle a následně pomocí ní změří kyselost.
Existuje však i jednodušší test, který si můžete udělat i sami v domácím prostředí.
Potřebujete provést následující věci:
Smíchejte 1/4 čajové lžičky jedlé sody a 1/2 sklenice vlažné vody.
Vypijte tuto směs ráno na prázdný žaludek.
Chvíli počkejte a sledujte, co se bude dít. Stačí obvykle počkat ne déle než 3 minuty.
Pokud se vám odříhne, znamená to, že máte žaludeční kyseliny v pořádku.
Pokud se vám však neodříhne, je pak dost možné, že máte nízkou hladinu žaludeční kyseliny. V takovém případě si můžete dojít k lékaři dát udělat odborné vyšetření, které tento výsledek buď potvrdí, nebo vyvrátí.
Uvedený test funguje na tom principu, že žaludeční kyselina začne reagovat s jedlou sodou, přičemž se bude uvolňovat oxid uhličitý (CO2) a ten se vám následně uvolní.
Přesnost daného testu se bude zvyšovat v kombinaci s výskytem klinických příznaků snížené kyselosti v žaludku, mezi které patří:
• nafouknutý žaludek, cítíte se plní po jídle
• nestrávené jídlo, průjem nebo zácpa
• alergie na některé potraviny
• občasné nevolnosti
• podráždění v okolí konečníku
• měkké a lámavé nehty
• křečové žíly na tvářích a nose
• mykózy a střevní dysbióza
• akné
• nedostatek železa
• vypadávání vlasů
•
V případě, že se u vás vyskytuje nízká hladina žaludečních kyselin, máte v podstatě 2 možnosti:
• Doplňování látek podobných žaludečním kyselinám.
• Podpořit tvorbu vlastní žaludeční kyseliny.
•
Do první skupiny patří věci jako Betain HCL s pepsinem, jablečný ocet či citronová šťáva užívané před nebo během jídla.
V případě, že máte žaludeční vředy nebo jinak poškozenou výstelku žaludku, buďte s těmito látkami opatrní.
Tyto přípravky jsou však pouze dočasné řešení. Kromě přímé podpory trávení byste se měli snažit také zvýšit tvorbu vlastní žaludeční kyseliny a usnadnit tělu trávení.
Na toto jsou vhodné následující potraviny, bylinky, doplňky stravy a jiné rady:
• zelí (obsahuje takzvaný vitamín U, který léčí žaludeční výstelku)
• mořská sůl (zdroj chloru pro produkci kyseliny chlorovodíkové)
• nepijte hodně vody během a po jídle (ředíte tím kyseliny v žaludku)
• dostatečné žvýkání potravy v ústech (aby se snadněji trávila v žaludku a střevech)
• hořké potraviny, doplňky nebo bylinky – například chmel, kořen pampelišky nebo artyčoky (hořká chuť stimuluje tvorbu žaludeční kyseliny)
• fermentované potraviny (již jsou natrávené, proto se snadněji stráví v těle a obsahují i vlastní kyseliny)
• vývary z kostí (regenerují žaludek a střeva)
•
Doufáme, že se vám tento článek líbil a přijde vám k užitku.
A nezapomeňte – mnoho problémů s trávením nevyplývá ze z nadmíry, ale naopak z nedostatku žaludeční kyseliny, i když se to může často jevit opačně.
Zdroj: www.electropiknik.cz