Již několik let jsem nucen neustále sledovat v českých TV, reklamu na jogurty a jogurtové nápoje s probiotickými bakteriemi, které jsou, dle jejich vlastního tvrzení, jediným produktem, zaručeně prodlužujícím a zkvalitňujícím váš, karmickým osudem, tak těž ce trestaný život a pro vaše děti, slibující téměř nesmrtelnost. Jaká je tedy pravda?
Evropské středisko Center for Food Safety provedlo rozsáhlou výzkumnou studii na téměř 1,000 vzorcích jogurtů vyráběných různými mlékárenskými společnostmi, aby zjistilo, jestli jsou tolik oblíbené jogurty zdravé, jak tvrdí reklama.
Výsledky výzkumu se ukázaly být zklamáním:
Jogurty nemají na lidské tělo tak pozitivní zdravotní účinek a anineposilují imunitní systém, jak tvrdí reklama. Dokonce podle výzkumu nemají jogurty žádný pozitivní vliv na trávení a zažívání.Vlastně jsou jogurtové nápoje zcela neprospěšné a tělo neposilují, jak se snaž í tvrdit reklamní slogany jejich výrobců,uvedl internetový magazín Medpulse.
Podle východní medicíny běžné mléčné výrobky (průmyslově vyráběné, zahušťované, pasterované a homogenizované)zahleň ují organismus, podporují záněty v těle apod. Vhodnější volbou jsou bio jogurty a nehomogenizované sýry a mléko, avšak i tyto doporuč uji konzumovat max. 4x týdně.
Mnoho společností vyrábějících jogurty však stále působí napotenciální zákazníky starými slogany, tvrdícími, že jejichprodukty mají vysoce pozitivní vliv na zažívací a imunitní systém.
Zkrátka většina dnešních jogurtů není nic jiného, než atrapy skutečných jogurtů. Navíc některé jogurty, stejně jako další typy mléčných produktů, mohou být pro lidské zdraví nebezpečné. Mnoho jogurtů dostupných dnes ve všech obchodech na světě, nemá s produktem objeveným před několika tisíci lety na území dnešního Bulharska, nic společného.
Stále věříte mýtům o probiotických bakteriích, které zlepšujíimunitní systém a zažívací trakt?
Pokud ano, tak jste se stali oběťmi ohlupující a bezostyšně klamavé reklamy.
Co se týká zázračných probiotických bakterií v komerčně vyráběných jogurtech, bylo zjiště no, že takové bakterie mohou v lidském žaludku přežít pouze několik minut a tak nemohou mít na zažívací trakt pozitivní vliv. Imunitu sice dokáže trochu aktivovat, ale jen stejně jako každý jiný jogurt. Na rozdíl od běžného jogurtu však Actimel obsahuje dvojnásobnou dávku cukru (10 – 12procent) a je dražší. Možná proto, že jen v Německu se roční náklady na propagaci tohoto výrobku pohybují mezi 50 – 60 miliony eur.
Člověk by měl vzít v úvahu, že mléčné produkty s probiotiky,které mají trvanlivost několik měsíců, nejsou a ze své podstaty ani nemohou být, přírodním produktem s pozitivními účinky.
Ve Velké Británii je reklama na prospěšné účinky Actimelu zakázána již od roku 2009, úřadem pro reklamní standardy(ASA). Tento úřad rozhodl, že reklama byla v rozporu s pravidlya dobrými mravy, protože důkazy předložené fou Danonenedokázaly obhájit tvrzení, že pití jogurtu s probiotickými kulturami, na rozdíl od běžného jogurtu, by mohlo více pomocinormálním zdravým dětem školního věku v prevenci proti běžným, dětským nemocem, jako je nachlazení, rýma, chřipka či příušnice aj.
Podívejte se na složení Actimelu – obsahuje glukózu, cukr, modifikovaný škrob, a obyčejné mléko, které je homogenizované. I běžný bílý cukr, konzumovaný v dnešních obvyklých množstvích je toxin, který oslabuje imunitní systém. I když fa Danone již podnikla celou řadu kroků proti tomuto rozhodnutí, anglické úřady doposud nepřesvědčila.
Pokud nebudete mít ve střevech ani jednu baktérii, pak i tři baktérie, které náhodou přežijí strastiplnou cestu žaludečními šťávami, jsou nárůstem střevní mikroflóry o třista procent. Pokud však máte ve střevech byť jen 300 mil. baktérií, pak i 3 000 baktérií, které přežijí až do střev, je jen množstvím v řádu ppm (Parts per milion = desítitisícina procenta) a toto množství opravdu nemá praktického významu, nehledě na to, že ve zdravém střevě máme několik kvadrilionů (1024) baktérií, které tvoří až 70% celého imunitního systému těla.
Pořád ještě věříte reklamě?
V Moskvě došlo k mnoha případům, kdy lidé vedoucí zdravý způsob života byli nakonec hospitalizováni. U mnohých z těchto pacientů bylo diagnostikováno poškození slinivky. Po dotazu na jejich jídelníček řekli, že konzumovali jogurtové nápoje s probiotickými kulturami od fy Danone, jako Actimel a další.
Že je Moskva daleko?
Rozhodnutím Evropské komise „Firmy nemají povinnost uvádět na trh totožný výrobek stejné značky ve všech zemích Evropské unie,“ uvedl Frederic Vincent, mluvčí komisaře pro zdravotnictví a politiku spotřebitele Johna Dalliho.
Podle Vincenta mohou tak jednotlivé podniky přizpůsobit své výrobky na různých trzích. To znamená, že mohou používat například různé přísady pro totožně znějící produkty. Jednotlivé potraviny podle Bruselu rozhodně splňují bezpečnostní parametry.
Co to v praxi znamená, je snad nad slunce jasné, to co by Němec, Francouz, Belgičan nedal ani psovi spapat, to sežerou mukli z východu Evropy.
Na tomto faktu není nic překvapivého. Actimel, jako mnohodalších produktů Danone, obsahuje emulgátor E1442 – což je geneticky modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo. Geneticky modifikované typy škrobů mají nepřirozeně velké molekuly.
Chemici, kteří takové látky vyrábí, říkají, že je nemožné předpovědět, jak se budou tato molekulární monstra chovat vlidském těle.
Nebezpečné škroby jsou obsaženy nejen v mléčných výrobcích, ale také v kečupech a majonézách.
Vědci stále neví, jestli se tyto škroby během trávícího procesu rozkládají, a jak. Podle současných znalostí lze předpokládat, že takové škroby poškozují slinivku břišní. Lidské tělo očividně neví, jak rozštěpit tak nepřirozeně velké molekuly.
Actimel bílý slazený
Složení: mléko, glukóza, vanilková složka 5%, jogurtová kultura a L casei Defensis, vitamíny B6 a D.
Actimel ovocný
Složení: mléko, cukr, glukóza, jahodová složka 5% (jahodové pyré 42%, cukr, tapiokový modifikovaný škrob, jahodové aroma, barvivo: antotyany), jogurtová kultura a Lactobacillus casei Defensis.
Dbejte tedy na své zdraví, vybírejte potraviny prospěšné organizmu a už vůbec nevěřte reklamám. Výrobcům potravin totiž vůbec nejde o vaše zdraví, jim jde především a pouze o zisk za každou cenu a to doslova. Dbejte především na zdraví vašich dětí, které běžně krmíte jogurty a jinými mléčnými výrobky v úmyslu dbát na jejich zdraví. Nevědomky jim však způsobujeme mnohé, často i vážné onemocnení a zatěžujeme jejich křehký organizmus. Děti pak trpí nechutenstvím a odmítají zdravě připravovanou stravu, ovoce a syrovou zeleninu z důvodu onemocnení trávicích orgánů.
Buďte zodpovědnými rodiči a věnujte veškerou pozornost pokrmu, který dáváte dětem. Reklama není to, čím by jste se měli řídit, čtete-li tento článek, tak máte internet, tak ho používejte k ověření reklamou prezentovaných ohlupujících tvrzení.
Je jednoduché otevřít poutavě vypadající kelímek, po kterém děti tak prahnou a nakrmit je „zdravou potravou“, avšak s každým takovýmto kelímkem jim do organizmu přidáváte velké množství nezdravých látek, kterých se pak tělo velice těžko zbavuje, a které způsobují oslabení imunity s následnými zdravotními dopady (alergie, ekzémy, diabetes, leukémie aj.). Dobře tedy zvažte, jestli vám stojí za to, ohrožovat své blízké či sebe, možná jen domnělými hrozbami. Tady funguje stejná logika, jako kdybych vám dal já, jako majitel pohřební služby do ruky revolver a řekl vám, že není nabitý, ať tedy klidně vystřelíte na hlavu vašeho dítěte, uvěříte mi a zmáčknete spoušť?
K výše uváděným tvrzením byly, mimo jiné, použity i tyto zdroje:
http://www.chemievjidle.cz/jogurt/activia-jahoda-guava-danone