Které jsou teda ty „chladivé“ potraviny?
Mezi potraviny s OSVĚŽUJÍCÍM ÚČINKEM patří: kachní, králičí, husí a krůtí maso, kysané mléčné výrobky – kefír, kyselé mléko, kyselá smetana, také tvaroh a sladká smetana, ze zeleniny jsou to ředkvička, kedlubny, hlávkový salát, květák, brokolice, čínské zelí, cukety, špenát, celer, paprika, čekanka, červená řepa. Mezi osvěžující ovoce patří avokádo, bezinky, banány, hrušky, jablka, medový meloun, rybíz, jahody, mandarinky, pomeranče, angrešty, borůvky, hrozny, z obilí je to pšenice, ječmen, žito, z luštěnin fazole mungo, hrách a sójový sýr tofu.
Mezi nápoje s osvěžujícím účinkem meduňkový, zelený a mátový čaj, ale také šampanské, pivo.
Ti, kteří trpí horkem extrémně, nebo mají vysoký tlak, nadměrné noční pocení, silné a rozpínavé bolesti hlavy, nebo trpí ekzémem nebo „rychlým“ metabolizmem by se měli vyvarovat potravin s horkým účinkem (alkohol, koření jako fenykl, zázvor, skořice,pepř, čili, kari, česnek, cibule, křen, hořčice, všechny druhy grilovaného a smaženého masa, hlavně skopové, jehněčí a ovčí), mají ještě k dispozici potraviny se STUDENÝM ÚČINKEM na organizmus, mezi které patří: ananas, banán, citron, kiwi, vodní a žlutý meloun, mango, papája, okurky, rajče, výhonky mungo, jogurt, mořské řasy, kaviár, ústřice, z nápojů enciánový, pampeliškový a řebříčkový čaj, minerální a studená voda.
Dlouhodobé konzumace potravin s osvěžujícím a chladivým účinkem by se měli vyvarovat lidé zimomřivý, s častým močením většího množství čiré moči bez pálení při močení, oslabeným trávením, lidé s nadváhou a poruchami hubnutí, nadměrným zahleněním, chronickou únavou, ženy s opožďující se, vynechávající, nebo bolestivou menstruací, neplodností… V těchto případech nadměrná konzumace těchto potravin může vyvolat následné zhoršení jejich potíží.