V současném světě se mnoho žen (i mužů) podřizuje módním trendům a chtějí vypadat skvěle. K tomu patří i držení různých diet. O Paleo dietě jsme již na Zdravi4u.cz měli jeden článek, přesto si tento nový (a čím dál tím víc rozšířenější) životní styl, který si klade za cíl nejenom hubnutí, ale také více zdraví, pojďme znovu připomenout.

Paleo dieta (PD, paleolitická dieta nebo dieta doby kamenné) vychází z poznatků, jak se stravoval člověk v paleolitu (proto ten název). Paleolit je nejdelší období lidských dějin a trval zhruba 2,5 milionu let. Člověk zatím neobdělával půdu a živil se tím, co našel v přírodě a co ulovil. Základem PD je tedy maso, ovoce a zelenina. Vrcholem pomyslné potravinové pyramidy jsou pak bylinky, bobule a ořechy. Obiloviny, luštěniny, umělé tuky, rostlinné oleje (tepelně zpracované) a cukry jsou nežádoucí. Do jídelníčku lze zařadit mléčné výrobky (neslazené, plnotučné a jen přirozeně upravené), občas brambory a rýži. Jsou i přísnější druhy PD, které například mléčné výrobky zcela vylučují. Pak je jen na dotyčném, jak moc přísný druh diety si vybere.


Foto: wikimedia.com

Dle PD je hlavním problémem moderního člověka fakt, že zkonzumuje nepřiměřené množství cukru, ať už je to ve stravě, ve slazených nápojích, v cukrovinkách nebo v pamlscích. Pro člověka je přirozenější konzumovat maso, které svým tukem dodá dostatek energie na to, aby tělo mohlo dobře fungovat. Tělo, které využívá tuky, vydrží bez jídla mnohem delší dobu než tělo „jedoucí“ na sacharidy.

Tuto dietu již vyzkoušelo hodně lidí a všichni jsou nadšeni, jak jejich těla začala lépe fungovat, cítí se zdravěji a mnoho z nich přestalo mít problémy s alergiemi, vysokým cholesterolem, střevními problémy, jinými nemocemi… Přisuzováno je to kromě jiného tomu, že se touto dietou vyloučí ze stravy jídla způsobující potravinové alergie a že jsou v jídelníčku preferovány přirozené čerstvé potraviny, ne továrně upravené.

Příklad jídelníčku při PD:
Snídaně: Vajíčka osmažená na slanině a k tomu zelenina
Svačina: Salát z ovoce, semínek a panenského oleje
Oběd: Hovězí steak a zelenina
Svačina: Carpaccio
Večeře: Grilovaný losos, zeleninový salát s panenským olejem

A že není PD jen o odříkání, tak jeden recept:

Domácí čokoládová pomazánka
1,5 hrnku lískových ořechů
1,5 hrnku kokosového mléka
0,5 hrnku kokosového cukru (případně medu)
1/8 kávové lžičky soli
3 tabulky extra hořké čokolády
Ořechy na sucho opražíme (na pánvičce, v troubě). Mezitím si v hrnci rozehřejeme kokosové mléko, cukr a sůl. Jakmile se cukr rozpustí, odstavíme. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Opražené ořechy zbavíme slupek a rozmixujeme na jemnou moučku. Do moučky přidáme rozpuštěnou čokoládu a za stálého mixování přiléváme kokosové mléko.

Žaneta Neužilová