Plody ananasu čistí buňky
Hlavní obsahové látky
Karoten, vitamin C, niacin – vitamin B3, kyselina pantotenová – vitamin B, kyselina listová, železo, zinek, mangan, hořčík, vápník, draslík, měď, fosfor, jód, organické kyseliny, sekundární rostlinné látky, enzym bromelin (bromelainy jsou proteolytické enzymy, které podporují štěpení bílkovin.

Podpůrný léčebný účinek

  • Prostřednictvím bromelinu podporuje přirozené štěpení bílkovin.
  • Působí proti zánětlivým procesům.
  • Podporuje odbourávání hnilobných produktů v tenkém a tlustém střevě.
  • Čistí buňky.
  • Může působit proti vzniku ledvinových a žlučových kaménků.

Upozornění: Před konzumací velkoryse odstraníme slupku.
 

Jablka mají příznivé účinky na žaludek a střevo

Hlavní obsahové látky
Karoten, vitaminy B1, B2, B3, B6 C, kyselina listová, kyselina pantotenová – vitamin B5, sodík, vápník, draslík, hořčík, železo, měď, křemík, mangan, fosfor, organické kyseliny, třísloviny, éterické oleje, vzácné pektiny, hodnotné cukry, sekundární rostlinné látky jako např. flavonoidy.

Podpůrný léčebný účinek

  • Obsahují hodnotné cukry, které působí regeneračně na buňky a mozek.
  • Obsahují pektiny, které vážou metabolity a jedy v tenkém a tlustém střevě a podporují jejich vylučování – působí proto obzvlášť blahodárně na žaludek a střevo, pokud jsou dobře pokousaná, najemno nastrouhaná nebo podušená (pektiny podporují regeneraci střevní sliznice a rozvoj zdraví příznivých mikroorganismů v oblasti tenkého a tlustého střeva).
  • Mohou chránit vnitřní stěny cév pře nebezpečnými nánosy cholesterolu a zabránit předčasné arterioskleróze, přičemž pektin podpůrně redukuje zvýšený LDL cholesterol, což má pozitivní vliv na celý cévní systém, především na cévy věnčité a mozkové.
  • Napomáhají při léčbě zánětů ledvin.

Upozornění: Pro regeneraci střev jsou velmi cenná nejen jablka syrová, ale i šetrně podušená.
 

Meruňky podporují regeneraci pokožky

Hlavní obsahové látky
Beta-karoten, vitaminy C, B1, B2, niacin – vitamin B3, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo, měď, pektiny, kyselina listová, kyselina pantotenová – vitamin B5, sekundární rostlinné látky, lykopen.

Podpůrný léčebný účinek meruněk

  • Vykazují příznivý účinek na oči a zrak.
  • Podporují regeneraci pokožky a sliznic.
  • Odvodňují a tím odlehčují oběhovému systému.
  • Obsažené žluté rostlinné barvivo (xantofyl) podporuje fyziologické funkce v buněčném a hormonálním systému.
     

Plody avokáda dodávájí energii

Hlavní obsahové látky
Nasycené a nenasycené mastné kyseliny, lecitin, karoten, vitaminy B1, B2, B6, C, E, niacin – vitamin B3, kyselina pantotenová – vitamin B5, biotin, kyselina listová, draslík, vápník, železo, hořčík, fosfor, skvalen, glutation, neobsahuje cholesterol.

Podpůrný léčebný účinek avokáda

  • Obsahuje cenný vitamin E a lecitin a tím působí pozitivně na mozek, buněčný a hormonální systém.
  • Zlepšuje látkovou výměnu.
  • Dodává organismu energii, protože je dobrým přírodním zdrojem tuků.
  • Chrání srdce a cévy, skvalen zvyšuje přirozenou krásu pokožky, může zpomalit proces stárnutí kožních buněk, zvyšuje aktivitu obranných buněk.

Užití avokáda
Avokádo po oloupání vždy pokapeme trochou čerstvě vymačkané citronové šťávy, abychom zabránili oxidaci a hnědému zabarvení. Podáváme nakrájené na plátky k salátu nebo šetrně rozmixované s cibulí a čerstvými bylinkami.

Upozornění: Látka skvalen, kterou avokádo obsahuje, je součástí kožních lipidů. Skvalen může zpomalit tvorbu vrásek a udržet pokožku déle mladou a elastickou. Přidáním čerstvě vymačkané citronové šťávy k avokádu se tvorba tohoto omlazujícího prostředku dodatečně zvýší.

Také olivový olej z prvního lisu, přírodní olej z pšeničných klíčků a tekuté pivní kvasnice obsahují omlazující skvalen a disponují stejnými regeneračními vlastnostmi.

Příprava avokádové pleťové masky
Vrchovatou polévkovou lžíci zralého avokáda důkladně rozmícháme s 1 čajovou lžičkou jemného léčivého jílu a 1 čajovou lžičkou čerstvé citronové šťávy. Naneseme na obličej a krk. Po 10 až 15 minutách masku smyjeme a pleť jemně očistíme vlažnou vodou. Poté pouze lehce osušíme, aby se mohla ještě trocha vláhy vsáknout do pleti.
 

Banány podporují funkci mozku

Hlavní obsahové látky
Karoten, vitaminy B1, B2, B6, C, niacin – vitamin B3, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek, jód, mangan, křemík, selen, kyselina pantotenová – vitamin B5, kyselina listová, ovocný cukr, škrob, hormon serotonin, tryptofan, sekundární rostlinné látky.

Podpůrný léčebný účinek banánů

  • Vhodné jako dietní ovoce při onemocnění žaludku.
  • Podporují funkci mozku a nervů.

Upozornění: Banány konzumujeme pouze zralé a v menším množství. Neskladujeme v ledničce.
 

Plody hrušky jako zdroj energie

Hlavní obsahové látky
Karoten, vitaminy B1, B2, C, niacin – vitamin B3, kyselina pantotenová – vitamin B5, kyselina listová, draslík, vápník, hořčík, fosfor, mangan, zinek, měď, železo, organické kyseliny, pektiny, hodnotná ovocný cukr, sekundární rostlinné látky.

Podpůrný léčebný účinek hrušek

  • Obsahují lehce stravitelné a hodnotné cukry pro činnost mozkových buněk.
  • Jsou cenným zdrojem energie pro buňky a mozek.
  • Napomáhají čistícímu procesu a regeneraci zažívacího systému (pektin).

Upozornění: Zralé hrušky jsou velmi zdravou delikatesou nejen syrové, ale také šetrně podušené.
 

Ostružiny pročišťují trávící systém

Hlavní obsahové látky
Karoten, vitamin B1, B2, B6, C, E, niacin – vitamin B3, kyselina pantotenová – vitamin B5, vápník, draslík, sodík, hořčík, fosfor, měď, železo, mangan, křemík, antokyany, cenné cukry, sekundární rostlinné látky, jako např. kyseliny fenolové, flavonoidy.

Podpůrný léčebný účinek

  • Mírní podráždění v oblasti žaludku a střev.
  • Podporují pročišťování trávícího systému.
  • Prostřednictvím tmavě modrých rostlinných barviv stimulují ve spojení s vitaminem C buněčný a imunitní systém.
  • Působí pozitivně na mozek a žlázový systém.


Jahody stimulují látkovou výměnu

Hlavní obsahové látky
Karoten, vitaminy B1, B2, pektiny, niacin – vitamin B3, draslík, vápník, fosfor, éterické oleje, hořčiny, sekundární rostlinné látky jako např. flavonoidy.

Podpůrný léčebný účinek jahod

  • Stimulují látkovou výměnu.
  • Podněcují vylučování škodlivin ledvinami.

Upozornění: Při přecitlivělosti může ojediněle dojít k alergickým kožním reakcím. Jahody by se měly jíst pouze v biologické kvalitě a jenom v malém množství, aby organismus mohl dobře zužitkovat obsažené cukry.
 

Grapefruity posilují obranyschopnost

Hlavní obsahové látky
Karoten, vitaminy B1, B2, C, pektiny, kyselina listová, niacin – vitamin B3, vápník, draslík, hořčík, fosfor, organické ovocné kyseliny, sekundární rostlinné látky jako např. flavonoidy, lykopen (v růžových grepech).

Podpůrný léčebný účinek grapefruitů

  • Posilují obranyschopnost organismu.
  • Odvodňují, podporují detoxikaci.
  • Mohou zabránit ukládání metabolitů ve vnitřních stěnách cév a ve střevě.
  • Napomáhají vstřebávání železa a kyseliny listové.
  • Mohou zredukovat zvýšené hodnoty cholesterolu, povzbuzují činnost trávícího systému.
  • Oživují látkovou výměnu, udržují pokožku, cévy a pojivovou tkáň déle zdravé a pružné.
  • Mají antioxidační účinky, chrání buňky.


Borůvky obsahují hodnotné cukry

Hlavní obsahové látky
Karoten, vitamin B1, B2, C, niacin – vitamin B3, hořčiny, draslík, antokyany, myrtilin, železo, hodnotné druhy cukrů, sekundární rostlinné látky jako např. quercetin.

Podpůrný léčebný účinek

  • Působí proti bakteriálním zánětům ve střevě.
  • Podpůrně zastavují průjem, ve střevě a krvi plní důležitou detoxikační úlohu.
  • Obsahují hodnotné cukry pro činnost mozkových funkcí.
  • Prostřednictvím tmavě modrého rostlinného barviva myrtilinu působí ve spojení s vitaminem C a železem příznivě na krvetvorbu a buněčné dýchání.
  • Díky antokyanům mají důležitý regenerační léčivý účinek v mozku, buněčném a imunitním systému.
  • Mohou působit podpůrně proti nádorům.
  • Podporují zvýšení pružnosti cév.


Plody kiwi pročišťuje zažívací systém

Hlavní obsahové látky
Karoten, vitaminy B1, B2, Cm niacin – vitamin B3, draslík, vápník, fosfor, organické ovocné kyseliny, enzym actinidin, sekundární rostlinné látky.

Podpůrný léčebný účinek kiwi

  • Stimuluje a pročišťuje zažívací systém.
  • Pozitivně ovlivňuje krevní obraz, posiluje imunitní systém.
  • Přispívá k posílení pojivové tkáně.
  • Povzbuzuje činnost trávicí soustavy.
  • Oživuje látkovou výměnu.
  • Udržuje pokožku, cévy a pojivové tkáně déle mladé a pružné.


Mango působí na krvetvorbu

Hlavní obsahové látky
Karoten, vitaminy C, B1, B2, E, niacin – vitamin B3, železo, draslík, hořčík, vápník, fosfor, pozitivní cukry, různé aminokyseliny, sekundární rostlinné látky jako např. lykopen, flavonoidy.

Podpůrný léčebný účinek

  • Stimuluje regeneraci mozku, nervového a žlázového systému a pokožky.
  • Díky pozitivním cukrům zvyšuje výkon mozku.
  • Příznivě působí na krvetvorbu.
  • Posiluje zrak a imunitní systém.
  • Má pozitivní vliv na zažívací systém.


Meloun udržuje svěží pokožku

Hlavní obsahové látky
Karoten, vitamin B1, B2, B6, C, kyselina křemičitá, hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, zinek, fluor, měď, kyselina listová, kyselina pantotenová – vitamin B5, steriny, sekundární rostlinné látky.

Podpůrný léčebný účinek melounů

  • Pročišťuje a zbavuje organismus metabolitů.
  • Podporuje pročištění krve a lymfy.
  • Podporuje odstruskování ledvinami.
  • Zpevňuje pojivové tkáně.
  • Udržuje pokožku svěží a pružnou


Pomeranče zásobují organismus kyslíkem

Hlavní obsahové látky
Karoten, vitaminy B1, B2, B6, C, niacin – vitamin B3, kyselina listová, vápník, draslík, hořčík, fosfor, selen, pektin, ovocné kyseliny, antokyany (v pomerančích s červenou dužinou), sekundární rostlinné látky jako např. flavonoidy.

Podpůrný léčebný účinek pomerančů

  • Podporují čistící proces v zažívacím systému.
  • Aktivují odbourávání zvýšeného („zlého”) LDL cholesterolu.
  • Stimulují pro tělo specifický imunitní sytém.
  • Ve spojení s vlastním vitaminem C vykazují pozitivní účinky tmavě červeného rostlinného barviva.
  • Zlepšují zásobování organismu kyslíkem.

Upozornění: Měli bychom plně využít sezony červených pomerančů, neboť tento druh je díky výše zmíněnému obsahu antokyanů velmi cenný.


Ovoce obsahující flavonoidy – broskve / nektarinky

Hlavní obsahové látky
Karoten, vitaminy B1, B2, B6, C, měď, hořčík, vápník, draslík, železo, zinek, pektin, mírné ovocné kyseliny, enzymy, pozitivní cukry, hodnotné žlutooranžové barevné vibrace, sekundární rostlinné látky jako např. flavonoidy.

Podpůrný léčebný účinek plodů broskví a nektarinek

  • Podporují funkci ledvin a močového měchýře.
  • Posilují imunitní systém, příznivě působí na krvetvorbu, zpevňují pojivovou tkáň.
  • Podporují pročištění a regeneraci zažívacího a lymfatického systému.
  • Udržují buňky a tkáně mladé a pružné.
  • Obsahují lehce zužitkovatelné cukry pro buňky a mozek.


Hroznové víno (modré)

Hlavní obsahové látky
Karoten, vitaminy B1, B2, B6, C, E, niacin – vitamin B3, kyselina pantotenová – vitamin B5, vápník draslík, hořčík, železo, měď, fosfor, selen, kyselina křemičitá, mírné ovocné kyseliny, pektin, hroznový cukr, enzymy, sekundární rostlinné látky jako např. flavonoidy, antokyany.

Podpůrný léčebný účinek hroznového vína

  • Antokyany a dobře zužitkovatelné cukry podporují regeneraci mozku a buněk.
  • Napomáhá prokrvování a těsnosti cév.
  • Může podpůrně působit proti nádorům, podporuje buněčné dýchání.
  • Může podpůrně snížit zvýšenou hladinu tuků v krvi.

Upozornění: Hrozny by se měly jíst s mírou, jinak mohou způsobit poruchy zažívacího systému.

Citroník pravý pomáhá při ženských potížích

Grapefruit podporuje zdraví i hubnutí