Medové pomerančové bowle
Potřebujeme na 5 dávek : 90 g medu, 3 pomeranče, 0,4 l bílého vína, 0,3 l medoviny, 5 polévkových lžic medového citrónového likéru a 0,3 l sodovky.
Z oloupaných pomerančů odstraníme jádra, nakrájíme je na menší kousky, vložíme je do skleněné nádoby, přimícháme med, pokapeme citrónovým likérem a zalijeme medovinou. Promícháme a necháme v chladničce 1 hodinu ( během této doby občas opět promícháme ). Po hodině přilijeme víno a opět necháme v chladničce alespoň 1/4 hodiny. Těsně před podáváním dolijeme zchlazenou sodovkou, promícháme a naléváme do číší.
Nealkoholické medové bowle
Na 5 dávek potřebujeme : 120 g medu, 0,2 l pomerančové šťávy, 0,1 l citrónové šťávy, 0,1 l rybízové šťávy, 0,7 l pomerančového džusu, 0,3 l sodovky.
Med rozmícháme s pomerančovou, citrónovou a rybízovou šťávou až do úplného rozpuštění, přilijeme pomerančový džus, promícháme a necháme 1 hodinu stát v chladničce. Potom přilijeme zchlazenou sodovku, dobře promísíme a naléváme do číší. povrch nápoje v nich můžeme ozdobit kolečky citronu nebo pomeranče.
Medová mléka
( příprava krátkým promícháním v mixeru )
Chlazené medové meruňkové nebo broskvové mléko
Na 3 dávky potřebujeme 60 g medu, 0,5 l mléka, 4 umyté vypeckované meruňky ( 3 broskve ) a vhodná je i příměs 0,05 l šťávy z mrkve
Chlazené medové čokoládové mléko
Na 3 dávky potřebujeme 30 g medu, 0,3 l mléka a 30 g rozpuštěné čokolády na vaření. Během mixování je vhodné přidat na kousky rozkrájený banán.
Chlazené medové mléko s ananasovou šťávou
Na 3 dávky potřebujeme 40 g medu, 0,5 l mléka a 5 – 6 lžic ananasové šťávy.
Medový perník
Potřebujeme 300 g medu, 60 g moučkového cukru, 4 vejce, 700 g hladké mouky ( dává se podle potřeby ), 50 g másla, 15 g jedlé sody, dohromady 1 kávová lžička mletého anýzu, hřebíčku a nového koření a 1 kávová lžička mleté skořice.
Na kuchyňském válu dáme do části mouky slabě zahřátý med, cukr, chuťové přísady a jedlou sodu. Zpracujeme na vláčné těsto. Mouku podle potřeby přidáváme. Těsto necháme v polyethylenovém sáčku alespoň 1 den odležet. druhý den těsto propracujeme, rozválíme po částech na 4 – 5 mm a vykrajujeme požadované tvary. Na slabě vymaštěném plechu v dobře vyhřáté troubě pečeme do zlatožluta. Ještě teplé perníky pak natřeme rozšlehaným vejcem. Vychladlé pak zdobíme bílkovou polevou.
Polevu připravíme z 1 bílku a 120 – 150 g moučkového cukru ( podle velikosti bílku ). Moučkový cukr 2 x prosejeme přes husté síto a smísíme s bílkem na bílou neroztékající se lesklou hmotu ( příliš hustou polevu lze zředit několika kapkami přecezené citrónové šťávy, řídkou zahustíme přidáním moučkového cukru ).