Ty mají mnoho pozitiv. Sója jako luštěnina, anebo i ve formě sojové mouky, je pro člověka špatně stravitelná. Obsahuje totiž antagonisu trypsinu, látku, která brání trávení bílkovin.
Sója je však velmi bohatá na aminokyseliny (základní stavební kameny bílkovin), pro jejich velmi složitou chemickou vazbu je proto v našem trávicím systému těžce rozložitelná. Mnoho nenahraditelných pozitiv této potraviny objevili lidé už před mnoha tisíci let, a to zejména v asijských zemích. Nalezli také způsoby úpravy, které umožňují snadnou stravitelnost této tak potřebné potraviny.
Například úpravou na sojové sýry, sojovou omáčku anebo tzv. miso pastu, kterou dochucují pokrmy. Speciální, snadno stravitelnou a velmi potřebnou potravinou je mléko ze sóji. To patřilo k základním potravinám každé domácnosti. Je třeba poznamenat, že země s pravidelnou konzumací sojových produktů neznají řadu závažných obtíží. Dnes například vědci zjišťují, jak nezbytným produktem je sója pro ženy.
Ty, které denně pijí sojové mléko, případně doplňující další sojové produkty, nemají nepříznivé projevy klimakteria. Ženy v Japonsku i v Číně a dalších zemích procházejí klimakteriem naprosto bez obtíží. Proto dnes mnozí výrobci začali připravovat také nehormonální přípravky ze sóji pro toto období žen.
Při tom snadné a jednoduché je každodenní pití sojového mléka. Ostatně praxe mnoha vegetariánek také u nás tyto teorie potvrzuje. SOJA milk – sušený sojový nápoj firmy ASP CZECH je kvalitním produktem, který navíc bývá obohacen i o lecitin a zvýšené procento vápníku a má další četná pozitiva. Stojí za to si některá z nich vyjmenovat:
Co obsahuje sója a sojové mléko: – Vynikající bílkoviny, které díky úpravě jsou dobře stravitelné a zabudovatelné do našeho organizmu. – Obsahuje fytoestrogeny – to jsou přírodní látky podobné hormonům, které mají tu specifickou vlastnost, že harmonizují hladinu pohlavních hormonů u mužů i u žen.
Jsou podpůrnou prevencí proti nádorům pohlavních orgánů u obou pohlaví.
– Je významnou bezpečnou prevencí přechodových problémů žen.
– Obsahuje lecitin nutný pro správnou mozkovou činnost. Je totiž nezbytný pro metabolizmus mozkových buněk, které zodpovídají za naši paměť, orientaci, rychlost myšlení i celkovou svěžest.
– Pomáhá perfektně osídlovat biosféru střeva svými fermenty.
– Podporuje výživu pokožky a významně se podílí na její pružnosti. Jen pro zajímavost, i v literatuře najdete nepřímé potvrzení tohoto faktu ve zjištěních o kráse pleti a vláčnosti pleti i kůže Japonských a Čínských žen.
– Významně se podílí na tvorbě imunity organizmu svým složením a má proto velký význam pro lidi trpící alergiemi. Zejména děti mohou pitím sojového mléka předejít mnoha alergickým reakcím organizmu, tělových i dechových.
– Všechny sojové výrobky mají významný obsah vápníku a ten se v této formě velmi dobře zabudovává do kostí.
Mnoho lidí si myslí, že konzumací samotného lecitinu nebo jen fytoestrogenů docílí téhož efektu jako například pitím sojového mléka anebo zařazováním dalších sójových potravin do svého jídelníčku. Je to jistě lepší než nic, ale například pravidelné pití sójového nápoje může zmírnit anebo naprosto odstranit mnohé naše potíže: vysoký cholesterol stejně jako klimakterické projevy. Civilizovaný člověk by se měl poučit z historie a zařazovat do jídelníčku ty potraviny, které mu prospívají. Tělo nedokáže metabolizmus tak rychle přizpůsobit nárokům moderního člověka.
Rychlá strava, tzv. fast food organizmu rozhodně neprospívá. Mnohdy z čirého fandovství anebo znalosti z potřeby nabízet zdraví prospěšné potraviny se na našem trhu objevily firmy, které mohou svými produkty zajistit obsah i kvalitu. Firma ASP má celou škálu zdraví prospěšných potravin. SÓJA milk s příjemnou lahodnou chutí je pomocníkem nejen proti cholesterolu, proto by měl patřit do každé domácnosti. Samozřejmě jde o nápoj vhodný pro dospělé i děti. Vajíčka bez cholesterolu Byl by to nepochybně ideální produkt, kdybychom donutili slepice snášet taková vajíčka. Příroda má však své zákonitosti. Vajíčka jsou pro nás samozřejmostí i nezbytností. Po tisíciletí doplňují lidskou potravu.
Potíže s nimi nastaly v posledních desetiletích, kdy si člověk uvykl konzumovat jich takové množství, že začal nebezpečně ohrožovat hladinu svého cholesterolu. Konzumací tuků i vajíček ji začal nebezpečně zvedat. Vejce však mají v potravě nezastupitelné místo. Jsou hodnotnou potravinou, avšak jejich konzumace by měla být řízená. Rozhodně ne ve velkém množství, jak říká RNDr. Pavel Stratil ve své knize ABC zdravé výživy. V této nepochybně zajímavé publikaci najdete velmi mnoho argumentů, proč jsou vejce v naší potravě důležitá. Obsahují často nedostatkové minerální látky, které jsou velmi dobře v organizmu využitelné: například vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík, železo i některé stopové prvky – zinek, mangan, měď, fluor, jód, brom. Vejce jsou rovněž významným zdrojem bílkovin a velmi cenným zdrojem vitaminů: C, A, D, E, K a celého komplexu B vitaminů.
K tomu, abychom zajistili dostatečné množství těchto látek v organizmu však nemusíme konzumovat příliš velké počty vajec. Stačí 2-3 za týden, a to počítáme i vajíčka užitá v běžném jídle při vaření. Proto je třeba se zamýšlet nad každou potravinou, která má nesporná pozitiva, ale při větší konzumaci se mohou obrátit proti nám, upozorňují odborníci.