Mezi těmito orgány panují vzájemné vztahy funkcí. Tenké střevo dává energii pro žaludek – je pro žaludek matkou, která svého syna podporuje. Naproti tomu játra, a zejména žlučník, mají na žaludek negativní vliv.

Žaludek je svalnatý vak ve tvaru velkého písmene J, který vylučuje žaludeční šťávy. Ty obsahují hlavně pepsin, což je enzym, který zpracovává bílkoviny, a dále kyselinu chlorovodíkovou (HCL). Tyto dvě látky sterilizují potravu a poskytují kyselé prostředí. Žaludeční šťáva dále obsahuje mucin, který funguje jako mazivo.
Společným působením enzymů a svaloviny žaludku je potrava proměněna v kyselou tráveninu. Ta navozuje otevření žaludečního otvoru (vrátníku) a obsah žaludku pokračuje do dvanácterníku. Jídlo se v žaludku zpracovává 3-5 hodin.
Množství šťav určuje kyselost střevního obsahu. Již malé výkyvy, ať směrem nahoru nebo dolů, mohou ovlivnit růst a reprodukci střevní flóry.

Žlučníku odpovídá kyselost, hněv a zlost, je to reprezentant těchto emocí a také napětí.

Žaludku zase odpovídá sladkost, chuť a sympatie.
Když člověk prožívá při jídle stres, polyká ho. Kyselý žlučník negativně ovlivní žaludek. Naruší se enzymatická, hlenotvorná a peristaltická aktivita žaludku. V praxi se to projeví tak, že se žaludek málo pohybuje, potrava v něm zůstává dlouho ležet, aniž by byla rozmělňována – tlačí tam. Nefunguje vylučování trávicích šťáv a ochranného hlenu, který má chránit sliznici žaludku před účinkem kyseliny chlorovodíkové. Objeví se typický soubor příznaků: pocity těžkosti, plnosti či tlaku v žaludku, pálení, kyselost, říhání, bolest v levém podžebří. Když se tyto příznaky ozývají často, není již daleko k žaludečnímu vředu.

V takovém případě raději zatočíme se stresem, cílevědomě trénujeme obranu proti němu, jinak zatočí on s námi… Můžeme použít starý recept využívající šťávu ze syrového zelí, které předtím pokrájíme na malé plátky, rozmixujeme a šťávu popíjíme. Minimálně jeden šálek denně. Užitečné jsou také kombinace se slizotvornými bylinkami jako lékořicí a slézem. Svou roli zde sehrává heřmánek.
Neváháme použít moderní prostředky, jako jsou Enzyme Star nebo Gastran od Bylináře či extrakt z černé ředkve Rabanon.

autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA Převzato z webu: www.celostnimedicina.cz

loading...

Komentáře