Lidé, kteří mají v sobě některou variantu genu spojeného s obezitou, snědí při každém jídle v průměru o sto kalorií více. Klíčovou variantu genu nosí v sobě zřejmě 63 procent lidí, shrnují své nové poznatky vědci ve studii zveřejněné v odborném časopise The New England Journal of Medicine.

Jezte do polosyta

Vědci zkoumali skupinu sta dětí ve věku od čtyř do deseti let. Děti, které měly variantu tohoto genu, si vybíraly jídla s větším obsahem cukrů a tuků.

Instinktivně je tato jídla přitahovala více než jídla označovaná za zdravá. Každé dítě zahrnuté do studie podstoupilo tři testy, při nichž jim byl nabídnut celý rejstřík různých typů jídel.

Vědci zjistili, že tato varianta genu nemá žádný dopad na rychlost, s jakou tělo stráví jídlo, nebo na aktivitu lidí.

Nenašli také žádný důkaz o tom, že by nositelé této varianty genu měli problém uvědomit si, že jsou nasyceni a že by měli přestat jíst.

Obrana? Pevná vůle!

Tyto lidi zřejmě instinktivně více přitahují kaloričtější jídla. "Naše práce ukazuje, že tento gen sám nevede k obezitě bez přejídání. Vyplývá z ní také, že obezitu spojenou s tímto genem by šlo regulovat pečlivou kontrolou stravování," řekl vedoucí studie Colin Palmer.

Výsledky studie také posílily teorii, že prudce stoupající obezita je těsně spjata s širokou dostupností levných jídel, která obvykle skrývají spoustu kalorií.

Takže shrnuto – lidé "postižení" tímto genem to mají zřejmě v životě těžší a jejich vůle odolat nástrahám konzumu je zatížena o něco víc. Ale bylo by asi alibistické říkat, že za to vlastně nemohou 😉