Vegetariánství je dnes pojmem často probíraným v mnoha médiích. Ozývají se hlasy výrazně pro i hlasy, které jsou výrazně proti. Nabízíme Vám osobní zkušenost s tím , co je nazýváno vegetariánstvím – i když v našem případě jde spíše o kombinaci několika stylů. Nutno podotknout, že vegetariány jsme se stali dobrovolně a hlavní příčinou byla chuť – maso nám prostě nikdy moc nechutnalo. Předkládáme Vám tedy osobní zkušenost a nabízíme možnost vyzkoušení. Pokud Vám tyto řádky pomohou, budeme rádi. Pokud s tímto tématem, či poznatky nesouhlasíte, nevadí – každý máme svou cestu, každý jsme jiný a pro každého může „to pravé“ být něco jiného.

Než se pro vegetariánství rozhodnete, zvažte několik kroků – jste přesvědčeni o správnosti svého rozhodnutí ? Vychází tato potřeba opravdu z Vás samých ? Jaké pohnutky Vás k tomuto rozhodnutí vedly ?

Zkušenost – odsouzení

Věřte, že není lehké přiznat se v naší společnosti k vegetariánství. Velmi často se dočkáte okamžitého okázalého nesouhlasu, ponaučování, o které nestojíte, kárání a dokonce i opovržení. Svým způsobem se vyčleníte – jste jiní a divní. Zde je potřeba mít vyjasněn svůj postoj, nenechat se vyprovokovat k rozepřím, které stejně nikam nevedou. Proto jsme v předchozím odstavci žádali odpověď na důvody, které Vás vedou k tomu stát se vegetariánem.

Zkušenost – radikalismus

Nejsme zastánci radikálních metod – většinou se totiž zmítají z jedné krajní pozice na druhou a těžko se hledá vyvážený střed. Nejprve něco prudce vyřadíte a zavrhnete – nejste však na novou situaci zvyklí a rychle se vrátíte zpět. Začít znovu je pak daleko těžší.

Proto doporučujeme i ve stravě postupné kroky – nejprve se snažte vynechat například uzeniny /zde je prokázáno, že zdraví neprospívají/, poté se omezte na kuřecí či rybí maso a postupně vyzkoušejte vyřadit i toto.

Jak jsem již řekla , nejsme žádní fanatici a když není jiná možnost, dáme si v restauraci například rybu. Jde však o výjimky – chuťově nás maso už nepřitahuje.

Zkušenost – pestrost

Velmi rychle jsme přišli na to, že být vegetariánem není jen o syrové mrkvi a jogurtech. Právě naopak. Důležitost pestré stravy je zde prvořadá – zelenina čerstvá i tepelně upravená, obilniny, rýže, celozrnné pečivo – to vše by mělo tvořit základ jídelníčku. Vyzkoušejte méně obvyklé obiliny – například cizrnu či bulgur, případně naklíčené luštěniny.

Co si přečíst nebo vyzkoušet

Jistě stojí za to přečíst si literaturu či články o makrobiotické stravě, energii potravin a zkušenostech s vegetariánstvím. Můžete v nich nalézt mnoho zajímavých rad, receptů a doporučení k vyzkoušení. Vše si zkoušejte sami na sobě a uvidíte co Vašemu tělu svědčí. Na trhu je velké množství zajímavých knih.

Web zdroje : www.cakry.cz