Fresh brown eggs on rustic wooden table

Vejce je kvalitním zdrojem vitamínu B, zmiňme B1, B2, B5, B6, B9, B12, ten se však nachází v žloutku, a to 27 % doporučené denní dávky v jedné porci.

Bílek je tedy bílkovinnou základnou, žloutek zas zásobárnou vitamínu A, D, E, nenasycených mastných kyselin, fosfolipidů, které platí za hlavní část všech buněčných membrán.

Vejce platí za oblíbený pokrm českého národa. Rádi je snídáme, používáme je při pečení, do polévek, mnozí z nich chystáme pomazánky, majonézu, rolády. Oblíbená jsou také proto, že fungují jako výtečné pojivo. Jejich vzezření je veselé, proto se jimi často dekoruje. Chystáme je naměkko, natvrdo, na hniličku, mnozí je konzumujeme denně. Co o nich však ve své podstatě víme? Dnes bych vám tedy ráda představila vejce, které vnímám jako jednu z nejkompletnějších živočišných potravin.

Vejce a cholesterol

Mnozí se vajec úplně zřekli, neboť ve svém žloutku ukrývají strašáka jménem cholesterol. Doporučená denní dávka cholesterolu čítá 300 mg, kdy jedno slepičí vejce obsahuje zhruba 240 mg. Osobně však vejce z nárůstu LDL cholesterolu neviním, neboť ten ovlivňuje daleko víc faktorů, kterýmiž jsou špatně seskládaný jídelníček, nedostatek vitamínu C, vlákniny, omega 3 a 6 NMK. Dále pak nedostatek pohybu, kouření a stres. Příroda je moudrá, a tak vyšší množství přítomného cholesterolu vyladila lecitinem, který jej pro změnu pomáhá rozpouštět. Proto, pokud nás vyšší cholesterol trápí, nezačínejme a nekončeme pouze u vajec. K plnému zdraví je třeba mnohem hlubších změn.

Je také rozdíl, konzumujeme-li vejce v lehce stravitelné podobě, případně je zatížíme tukem, houbami, solí, uzeninou. Osobně ráda využívám vejce, jakožto kvalitní zdroj bílkovin a tuku, do polévek, přidávám jej do zeleninových salátů či pomazánek. I tolik oblíbenou vaječinu lze uchystat dietněji, kdy vejce umícháme bez dalšího zbytečného tuku a doplníme je kouskem kváskového pečiva, miskou zeleniny. Troufám si říci, že pak není problém, v různých obměnách a podobách, uchystat i jedno vejce denně.

To co nemá bílek, mnohdy obsahuje žloutek a naopak

Začněme bílkem, seskládaným z širokého aminokyselinového spektra, kdy všechny aminokyseliny řadíme na seznam esenciálních. Pokud bychom si mysleli, že veškerou bílkovinu pojme pouze bílek, mýlili bychom se. Část ukrývá také žloutek. Celé vejce nabízí zhruba 6,5 g bílkoviny, kdy na bílek připadnou cca 4 g. Vejce je kvalitním zdrojem vitamínu B, zmiňme B1, B2, B5, B6, B9, B12, ten se však nachází v žloutku, a to 27 % doporučené denní dávky v jedné porci. Bílek je tedy bílkovinnou základnou, žloutek zas zásobárnou vitamínu A, D, E, nenasycených mastných kyselin, fosfolipidů, které platí za hlavní část všech buněčných membrán. Z minerálních látek zde najdeme sodík, draslík, vápníkfosfor, železo a zinek (obojího více ve žloutku), mangan, jód a selen. V obou částech vejce chybí vitamín C.

Naše babičky rády využívaly vaječné skořápky, které vařily, sušily a drtily na prášek. Ten pak, jakožto cenný zdroj vápníku, přidávaly po troškách do jednotlivých pokrmů. Zde bych pouze doplnila, že vápník je přítomen ve formě uhličitanu vápenatého, který je v nerozpustné formě špatně využitelný. Proto, chceme-li experimentovat, doporučím pouze s domácími, dobře provařenými skořápkami, přidejme ke směsi dostatek citronové šťávy, která zaručí, že se uhličitan vápenatý přemění na rozpustný citrát.

Zdroj kvalitního vejce

Vejce je potravinou, která poměrně snadno poléhá zkáze, kdy starší kousky mohou obsahovat toxické produkty svého vlastního rozkladu. Kupujme je tedy co nejčerstvější a pokud možno BIO. Neboť vejce přirozeně chovaných slepic obsahuje mnohem více vitamínu D či nenasycených mastných kyselin, které jsou v odpovídajícím, přijatelném poměru. Mimo jiné, radostí nám může být také fakt, že s těmito tvory bylo nakládáno důstojně.

Níže předkládám několik receptur, ve kterých figuruje vejce a jež si třeba, stejně jako my doma, zamilujete.

Ovesný koláč s tvarohem a borůvkami

Ovesné vločky nasypeme do mísy, přidáme nastrouhaná jablka, skořici, rozpuštěný kokosový olej, vejce. Dosladíme. Výslednou směs vložíme do vymazané a kokosem vysypané formy. Na korpus vrstvíme jemně oslazený tvaroh, který bohatě poklademe ovocem. Pečeme zhruba 60 minut na 180 °C.

Salát z vejce a červené řepy

  • 600 g vařené červené řepy
  • 3 vejce
  • polovina menšího pekingského zelí
  • 100 g kvalitní majonézy
  • koprová nať

Povařenou řepu oloupeme, nakrájíme na kousky, stejně tak vařená vejce. Přidáme najemno nakrájené pekingské zelí, promísíme s majonézou a najemno pokrájeným koprem.

Květákový koláč se sýrem

  • 1 střední květák
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 hrnečku špaldové mouky
  • 1 čajová lžička vinného kamene
  • 6 domácích vajec
  • 3 polévková lžíce kopru
  • himalájská sůl
  • 150 g kozího sýru

Květák povaříme, nasekáme nadrobno. V míse smísíme vločky, mouku, vinný kámen, kopr, sýr, přidáme květák, směs jemně osolíme. Dále přidáme rozkvedlaná vejce. Směs vložíme do vymazané formy, pečeme zhruba hodinku na 180 °C. Servírujeme se zeleninovým salátem.

Rajský krém s dýní, amarantem a vejce

Rajčata pokrájíme na kousky a vaříme společně s dýní. Doporučuji máslovou. Polévku jemně osolíme. Jakmile je hotová, umixujeme ji na hladký krém, do kterého následně vkládáme povařený amarant. Hotovou polévku dozdobíme povařeným, překrojeným vejcem a zakysanou smetanou.

Zdroj: www.celostnimedicina.cz

loading...

Komentáře