Tělo velké množství jídla nestihne zpracovat a je to tady: začíná to nafouknutým břichem a říháním, přepadá vás únava a přidává se nervozita.

Jelikož Velikonoce často tráví rodina pohromadě s příbuznými, je nejen více příležitostí k nekontrolovanému přejídání, ale i větší prostor k hádkám…

Velikonoce – omluva za tvorbu „zásob na další rok“

Stůl se prohýbá pod tíhou masitých a tučných pokrmů a zažívací ústrojí má napilno. Pokud si pořádnou porci jídla dopřejete jen na Velikonoční pondělí, nic hrozného se neděje. Maximálně vám nebude dobře. Horší je, když s nepřiměřenou konzumací jídla začnete už o týden dříve a nepřestanete celé svátky. Koledujete si tím „přinejmenším“ o nevolnost, pálení žáhy, střevní problémy, žlučníkovou koliku, akutní zánět slinivky břišní i mnohem závažnější potíže. Ordinace lékařů se o Velikonocích plní a není se čemu divit, přejídání se v těchto dnech nedokáže ubránit téměř 63 procent lidí!

Žaludek není skládka!

Užijte si Velikonoce hlavně tradičními zvyky, ochutnejte beránka i mazanec, dejte si sklenku, ale vše v rozumné míře. „Nadměrné množství jídla a alkoholu, či jejich špatná kombinace jsou nejčastěji příčinou zažívacích potíží. Lidé by si měli uvědomit, že žaludek je „chemická továrna“, která potravu zpracovává, nikoli skládka,“ upozorňuje bylinkářka Venuše Studničková a dodává, že velikonoční hodování často provází pálení žáhy. „Pyróza je, zjednodušeně řečeno, nevyrovnaná chemická reakce v žaludku. Žaludeční šťávy se vracejí jícnem nahoru, způsobují nepříjemný pocit pálení za hrudní kostí a v krku. Kupodivu nejrychleji působí na pálení žáhy kyselá okurka – ačkoli to zní paradoxně, dokáže žaludeční šťávy „srovnat“ . Z bylinek pak nejvíce pomáhá kopretina řimbaba v kapkách nebo mletý hořec – zapíjí se jen malé množství mletého kořene, tak na špičku kulatého nože. Samozřejmě, nejlepší je prevence.“

S.O.S.

Okamžitá úleva

Okamžitou úlevu vám přinese např. Ranisan. Rychle se vstřebává ve střevě a jeho účinek, který nastupuje již během půl hodiny a trvá 10 – 12 hodin, není ovlivněn současnou náplní žaludku.

Dlouhodobé řešení

Pokud trpíte častými (více než dva dny v týdnu) příznaky typu pálení žáhy či žaludečního překyselení, zvolte raději moderní přípravek Loseprazol. Na rozdíl od gelů účinně blokuje tvorbu žaludeční kyseliny, proto je vhodný zejména pro léčbu častých, opakujících se, nebo závažných (silných) projevů překyselení žaludku – pálení. Výhoda je také v tom, že jej pojišťovna hradí v plné výši.

Prevence

Samotné podávání léků však nepomůže, pokud neuděláte zásadní opatření ke snížení možnosti dráždění jícnu. Co to znamená? Nepřejídat se, vyhnout se přílišné konzumaci kávy a alkoholu, spouštěcím potravinám a v neposlední řadě stresu. Zažívání můžete podpořit také Aloe vera juice (např. s přídavkem Maracuji od Fytofontány). Je vhodný pro podporu trávicího ústrojí, příznivě působí na střeva, zažívání a slinivku břišní. Povzbuzuje činnost trávicích žláz, napomáhá při sekreci sliznic a pozitivně ovlivňuje střevní flóru.