Je vhodná například při jízdě autem na delší vzdálenosti, či v okamžicích, kdy se člověk potřebuje vybudit k enormnímu úsilí, a kde by únava mohla být velkým nebezpečím. Lidé si však zvykli pít kávu jako povzbuzovací prostředek po celý den.
Kofein je iritátor, neboli psychoaktivní látka. Má tu vlastnost, že dráždí nervovou soustavu, která reaguje mnoha vedlejšími příznaky, včetně signálů ledvinám, které zvýší odvod tekutin z těla. Dehydratace má za následek zahušťování obsahu střev. Naopak, jemná a ušlechtilá káva nepůsobí dráždivě na nervový systém, ani neúčinkuje jako diuretikum. Je jemná i k žaludku.
Kromě kofeinu má káva ještě velké množství dalších složek, jako jsou nenasycené mastné kyseliny, rostlinné oleje, antioxidanty, vitamíny a stopové prvky. Tyto látky jsou zdraví prospěšné. Nalezneme je v zelenině, luštěninách a ovoci. Jemně povzbudivá káva zlepšuje zažívání a celkově čistí a uvolňuje organismus.
Důležité látky se v nezměněné formě přenášejí do těla pouze v případě, že káva není zalita vroucí vodou. Tyto látky následně pročišťují pokožku a střeva, čímž přispívají ke správnému zažívání. Jestliže navíc tyto složky nejsou potlačeny látkami psychoaktivními, jako jsou theofylin, theobromin či kofein, jejichž účinky jsou pro lidské tělo spíše omezující, dochází k celkovému pročištění organismu. Pokud je kofeinu v kávě příliš, způsobuje nepříjemné stavy. Dochází k třesu rukou, podráždění žaludku, bušení srdce, návalům horka, tlaku v hlavě, či závratím.
U velmi jemných odrůd kávy tomu tak není. Mají nízký obsah kofeinu a jejich účinek je pozitivní. Celkové uvolnění je znatelné na první pohled. Dlouhodobí kuřáci se po vypití šálku kávy lehce rozkašlou, plíce se uvolní. Tělem se rozlije příjemné teplo. Se zlepšenou funkcí zažívání se zlepšuje kvalita pokožky, mizí akné a další choroby, které souvisí s nesprávnou funkcí vnitřních orgánů.
Nejlépe Vás potěší čerstvě připravená káva po ránu. Rozehřeje tělo, cítíte se po ní příjemně a vnímáte ostře.