Základní druhy vegetariánství:
- Lakto-ovo vegetariánství (v Indii také hovorově nazýváni eggitariáni) — lakto-ovo vegetariáni nejedí maso, ale konzumují mléčné výrobky a vejce; v současnosti jde o nejrozšířenější formu v západním světě
- Lakto vegetariánství — lakto vegetariáni nejedí maso ani vejce, ale konzumují mléčné výrobky; většina vegetariánů v Indii a ti z antických zemí, jako pytagorovci, jsou nebo byli lakto vegetariáni
- Ovo vegetariánství — ovo vegetariáni nejedí maso ani mléčné výrobky, ale jedí vejce
- Veganství — vegané nejedí žádné živočišné produkty včetně vajec, mléka, sýru, a někdy také medu, který nekonzumují pouze přísní vegané a případně striktní vegetariáni; často jsou proti užívání živočišných produktů jako kůže a některé kosmetiky testované na zvířatech
Méně časté praktiky vegetariánství:
- Frutariánství je způsob stravování, kdy ovoce, ořechy, semena, a jiné plody mohou být sbírány pouze za nezranění rostliny. Někteří frutariáni jedí pouze plody, které samostatně upadly z rostliny. Frutariáni tedy běžně jedí fazole, rajčata, okurky, dýně, ale odmítají brambory nebo špenát.
- Vitariánství přijímá pouze jídlo, většinou veganské, které není vařeno při teplotě vyšší než 46.7 °C. Vitariáni argumentují tím, že vaření ničí enzymy a výživnou část rostliny.
- Syrové veganství používá pouze čerstvé ovoce, zeleninu, ořechy a semena.
- Makrobiotika je strava, která se skládá hlavně z celých zrn a fazolí, a je běžně spirituálně založená podobně jako frutariánství.
- Přírodní hygiena většinou schvaluje stejné stravování jako syrové veganství.
Druhy diet, které jsou pouze částečně vegetariánské:
- Pesco-pollo vegetariánství (tzv. polovegetariánství) — Někteří lidé si vybrali určitý druh masa z podobných důvodů, jako mají vegetariáni: zdraví, etické důvody atd. Například nejedí červené maso (maso savců – hovězí, vepřové, jehněčí atd.), ale stále konzumují drůbež, ryby a plody moře. Někdy také bývá používáno jako mezidobí pro jednotlivce přecházející na plné vegetariánství.
- Pesco vegetariánství (též Lakto-ovo-pesco vegetariánství nebo Pescetariánství) — Toto stravování používají lidé, kteří jedí mléko, vejce, ryby a v některých případech i plody moře, ale žádný další druh masa. Tento způsob stravování je zvláště populární v Japonsku, kde je známý jako dieta Okinawa.
- Flexitariánství — Flexitariáni jsou většinou vegetariáni, ale příležitostně jedí maso. Často nejedí maso zvířat, která jsou chována v továrním prostředí, ale nejsou proti konzumování masa zvířat ulovených v divočině nebo chovaných na ekofarmách.
- Freeganství — Freegané praktikují životní styl zavrhující vykořisťování zvířat, Země a zabývají se lidskými bytostmi při produkci spotřebního zboží. Hodně jich tíhne k veganství. Ti, kteří jedí maso, podporují argumenty pro vegetariánství, ale protože se freeganství týká odpadu, někteří freegané preferují používání vyřazeného zboží spíše, než jeho vyhození na konzumní odpadiště.